Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των...
Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά και ξεδιπλώνει την αφήγηση της άγνωστης ιστορίας του.
Μετά από τα έντεκα θαυμάσια αντικείμενα που ήρθαν στο φως της έκθεσης έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται «ένα αίνιγμα 7000 χρόνων». Πρόκειται για ένα μοναδικό σε μέγεθος έργο γλυπτικής της τελικής νεολιθικής περιόδου, που αποδίδει αινιγματικά την ανθρώπινη μορφή. Το «αίνιγμα 7000 χρόνων» αναδύθηκε την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στην «αίθουσα του βωμού» (αιθ.34) για να παραμείνει εκεί ως την Κυριακή 26 Μαρτίου 2017.
Δεν γνωρίζουμε την προέλευσή του, καθώς ανήκει στη συλλογή Γεωργίου Τσολοζίδη, μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι ίσως να προέρχεται από τη Θεσσαλία ή τη Μακεδονία. Μέσα στην προθήκη όπου εκτίθεται, έχουν τοποθετηθεί και μικρότερα ειδώλια, επίσης πτηνόμορφα, σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΕΑΜ Μαρία Λαγογιάννη. Τα πιο μικρά έργα είναι της 7ης χιλιετίας, ανήκουν δηλαδή στην Αρχαιότερη και Μέση Νεολιθική περίοδο, ενώ το μεγάλο ειδώλιο - «αίνιγμα» έχει κατασκευαστεί περί το 4500 - 3300 π.Χ.
Η κα Λαγογιάννη το χαρακτηρίζει «μοναδικό». Είναι κατασκευασμένο από γρανίτη και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Αρκεί να σκεφτούμε πως ο τεχνίτης εκείνης της εποχής, δεν είχε, βέβαια, τα σημερινά μεταλλικά εργαλεία, ώστε να κατεργαστεί με ευκολία το σκληρό πέτρωμα.
«Θέλουμε να δείξουμε έναν κόσμο που χάνεται σε σύννεφο» λέει η διευθύντρια του ΕΑΜ. «Θέλουμε να τον φέρουμε κοντά μας. Πρόκειται για έναν κόσμο γοητευτικό, πολύ διαφορετικό από τον δικό μας. Έναν κόσμο στο οποίο υπήρχε απόλυτη ελευθερία, ο καλλιτέχνης άφηνε ελεύθερη τη φαντασία του και δεν είχαν ακόμα πλαστεί οι κανόνες».
Έλληνας της Διασποράς, γεννημένος το 1928 στο Κάιρο της Αιγύπτου, όπου παρέμεινε έως το 1955, οπότε μετοίκησε στην Αθήνα όπου και έζησε το υπόλοιπο της ζωής του ασκώντας την οδοντιατρική ως βιοπορισμό ο Γεώργιος Τσολοζίδης ήταν συλλέκτης ήδη από τα νεανικά του χρόνια. Τα πρώτα αντικείμενα ήταν κυρίως φαραωνικά, ελληνιστικά και κοπτικά και αυτά αποτέλεσαν στη συνέχεια, όταν ήρθε στην Αθήνα τον πυρήνα της συλλογής του, η οποία διευρύνθηκε σταδιακά μέσω αγορών ή ανταλλαγών. Και το αποτέλεσμα είναι να συνιστά πλέον η συλλογή μία από τις πιο ολοκληρωμένες προτάσεις ανάδειξης του ευρέος πολιτισμικού φάσματος σε μια διαδρομή 7.000 ετών για την ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου.
Καθοριστικό στοιχείο για τη γέννηση της συλλογής άλλωστε ήταν το γεγονός, ότι από τα πρώτα βήματα δραστηριοποίησής του στην Αθήνα ο Γεώργιος Τσολοζίδης απέκτησε επισήμως την άδεια συλλέκτη, κατοχυρώνοντας με θεσμικό τρόπο την πεποίθησή του, πως όλα αυτά τα αποκτήματα δεν αποτελούν παρά παρακαταθήκη δημόσιας αξιοποίησης, ευθύνης και παιδείας, πολύ περισσότερο από κατοχή ιδιοκτησίας. Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης μάλιστα για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς περιλαμβάνεται και η πολύ προσωπική του εμμονή για την αποκατάσταση των ταλαιπωρημένων από το χρόνο κειμηλίων. Λειτούργησε έτσι και ως συντηρητής περιθάλποντας τα αντικείμενα όπως ως γιατρός φρόντιζε τους ασθενείς του...
Στις 19 Φεβρουαρίου και 19 Μαρτίου ημέρα Κυριακή και στις 10 Φεβρουαρίου και 10 Μαρτίου ημέρα Παρασκευή, ώρα 13.00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για τους τρόπους απόδοσης της ανθρώπινης μορφής στους νεολιθικούς χρόνους και για τις πολύπλευρες και άγνωστες σημασίες των ειδωλίων στις πρώιμες κοινωνίες του ελλαδικού χώρου, πολλές χιλιάδες χρόνια πριν από τις μέρες μας.
Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια