Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το ToposText υποψήφιο για διεθνές βραβείο

Την υποψηφιότητα της ιστοσελίδας και εφαρμογής ToposText © στα διεθνή βραβεία «Digital Humanities Awards 2016», στην κατηγορία της καλ...

Το ToposText υποψήφιο για διεθνές βραβείο

Την υποψηφιότητα της ιστοσελίδας και εφαρμογής ToposText © στα διεθνή βραβεία «Digital Humanities Awards 2016», στην κατηγορία της καλύτερης ψηφιακής εφαρμογής για το ευρύ κοινό (Best Use of Digital Humanities for Public Engagement), ανακοίνωσε το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Το πρωτοποριακό αυτό εργαλείο, το οποίο προσφέρεται δωρεάν σε όλους τους χρήστες, συνδέει τις αρχαίες πηγές με τον γεωγραφικό χώρο στον οποίο αναφέρονται μέσα από έναν διαδραστικό χάρτη. Επιπλέον, περιλαμβάνει πληροφορίες για περισσότερες από 5.350 αρχαίες τοποθεσίες, σύγχρονα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Τα βραβεία «Digital Humanities Awards»  αφορούν ψηφιακά μέσα που δημιουργούνται στο πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών και αποτελούν μία αναγνώριση της προσπάθειας των δημιουργών τους από το διεθνές κοινό. Οι υποψηφιότητες και οι διακρίσεις απονέμονται αποκλειστικά μέσω ανοιχτής ψηφοφορίας του κοινού , και συνυποψήφιες είναι εφαρμογές από πολλές χώρες.

Εμπνευστής του ToposText © είναι ο Brady Kiesling, αρχαιολόγος-ιστορικός, πρώην μέλος της διπλωματικής αποστολής των Η.Π.Α. και μέλος της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Την υλοποίηση ανέλαβε η εταιρεία λογισμικού Pavla A.E., με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει έως το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ψηφίσουν μέσω του συνδέσμου: https://goo.gl/TVge7z 

Το ToposText © περιλαμβάνει:

* «Φορητή » βιβλιοθήκη της αρχαίας γραμματείας με περισσότερες από 530 πηγές για την ελληνική ιστορία, μυθολογία και γεωγραφία σε αγγλική μετάφραση.

* Βάση δεδομένων με περισσότερες από 5.350 αρχαίες τοποθεσίες, σύγχρονα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, η οποία καλύπτει το σύνολο του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

* Διαδραστικό χάρτη και ευρετήριο που συνδέει κάθε τοποθεσία με την αρχαία πηγή, η οποία αναφέρεται σε αυτήν.

* Ευρετήριο χιλιάδων κύριων ονομάτων

* Ακριβείς συντεταγμένες που επιτρέπουν στον χρήστη να «πλησιάσει » αρκετά στο χάρτη ώστε να δει τα αρχαία ερείπια.

Ειδικά χαρακτηριστικά:

* Η εφαρμογή για φορητές συσκευές είναι διαθέσιμη χωρίς χρέωση για συσκευές Android και Apple.

* Η ψηφιακή βιβλιοθήκη και η βάση δεδομένων εγκαθίστανται στη συσκευή του χρήστη και προσφέρουν γρήγορη πρόσβαση χωρίς χρεώσεις.

* Παρατίθενται τα αρχαία ελληνικά και λατινικά κείμενα.

* Διαθέσιμοι σύνδεσμοι για τους πρώιμους περιηγητικούς χάρτες, καθώς και για εικονογραφικό υλικό από τον ιστότοπο Travelogues (www.travelogues.gr) του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.


Πηγή: Nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια