Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επιστρέφουν ελληνικές αρχαιότητες από το Μόναχο

Αρχαία ελληνικά αγγεία και νομίσματα που κατασχέθηκαν σε χέρια αρχαιοκαπήλων στη Γερμανία, θα επιστρέψουν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορ...

Επιστρέφουν ελληνικές αρχαιότητες από το Μόναχο

Αρχαία ελληνικά αγγεία και νομίσματα που κατασχέθηκαν σε χέρια αρχαιοκαπήλων στη Γερμανία, θα επιστρέψουν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα. 

Πρόκειται για μία ακόμη επιτυχία των διωκτικών αρχών που, αν μη τι άλλο, αποθαρρύνει όσους ασχολούνται με το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων. Τις αρχαιότητες θα συνοδεύσει στέλεχος του υπουργείου, που έχει μεταβεί γι’ αυτό τον λόγο στο Μόναχο.

Τα αρχαία μας θα αποσταλούν στο Νομισματικό Μουσείο και, κατά πάσα πιθανότητα, και στο Εθνικό Αρχαιολογικό (τα αγγεία) για συντήρηση και εκτίμηση. Εάν είναι γνωστή η περιοχή προέλευσής τους, στη συνέχεια ίσως προωθηθούν σε μουσείο της. Σε άλλη περίπτωση θα παραμείνουν στα μουσεία υποδοχής τους.

Ο επαναπατρισμός αρχαιοτήτων μας, μπορεί να μας κάνει πλουσιότερους ως προς καθεαυτή την αξία τους, αλλά απαιτεί και κονδύλια. Η μεταφορά των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων, θα μας στοιχίσει 13 χιλιάδες ευρώ και έχει ανατεθεί σε ανάδοχο εταιρεία η οποία θα φροντίσει να γίνει με ασφάλεια ο επαναπατρισμός.

Η Γερμανία έχει επιστρέψει στην Ελλάδα αρχαιότητες που έχουν βρεθεί παράνομα σε μουσεία της, αλλά και σε χέρια αρχαιοκαπήλων. Μία από τις κορυφαίες επιστροφές ήταν το χάλκινο άγαλμα νεαρού αθλητή, γνωστού και ως Εφήβου του Ζάαρμπρύκεν, από την πόλη όπου κατασχέθηκε. Νομίσματα επιστράφηκαν τελευταία φορά το 2014. Τρία χρόνια πριν, τα 2.607 νομίσματα είχαν εντοπισθεί σε βαλίτσα έλληνα ταξιδιώτη, στο Μόναχο. Στην πλειονότητά τους ανήκαν στα κλασικά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια.

Πηγή: Αντ. Καρατάσου, Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια