Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έλληνας ερευνητής κατόρθωσε να επιστραφεί κλεμμένο αρχαίο στην Ιταλία

Ύστερα από ελληνική υπόδειξη, επιστρέφει στην Ιταλία ένας  ερυθρόμορφος αττικός αμφορέας του 470 π.Χ. που επρόκειτο να πουληθεί στη Νέ...

Έλληνας ερευνητής κατόρθωσε να επιστραφεί κλεμμένο αρχαίο στην Ιταλία

Ύστερα από ελληνική υπόδειξη, επιστρέφει στην Ιταλία ένας  ερυθρόμορφος αττικός αμφορέας του 470 π.Χ. που επρόκειτο να πουληθεί στη Νέα Υόρκη. 

Πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα προσπάθειας πώλησης κλεμμένου αρχαίου από  την Royal Athena Galleries Νέας Υόρκης, μετά την κατάσχεση (προ ολίγων εβδομάδων) θραύσματος αρχαιοελληνικής σαρκοφάγου και την επιστροφή του στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται. 

Όπως συνέβη και με τη  σαρκοφάγο, ο Έλληνας αρχαιολόγος-ερευνητής δρ. Χρήστος Τσιρογιάννης ειδοποίησε τον βοηθό εισαγγελέα Νέας Υόρκης, Μάθιου Μπογδάνος στο Μανχάταν ότι εντόπισε και άλλη αρχαιότητα που πιθανότατα είναι προϊόν παράνομης προέλευσης.  Οι αρχές θεωρούν  ότι οι υποθέσεις αυτές έχουν σχέση με ξέπλυμα μαύρου χρήματος  μέσω αγοράς έργων τέχνης στης ΗΠΑ.

Ο αττικός αμφορέας παρουσιάστηκε προς πώληση στην ιστοσελίδα της  νεοϋορκέζικης γκαλερί,  ιδιοκτησίας του Jerome Εisenberg, με  τη σημείωση: «Αττικός ερυθρόμορφος αμφορέας Νόλαν από το ζωγράφο Χάροου, συλλογή Ann Arbor, Μίσσιγκαν. Εκτίθεται στο Μουσείο Τέχνης του Πανεπιστημίου Γέίλ από το 2003-2015».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Χρήστο Τσιρογιάννη αυτός ο αμφορέας εμφανίζεται σε τρεις φωτογραφίες  μέσα στο κατασχεμένο από τις ελβετικές και ιταλικές αρχές αρχείο Μπεκίνα (από το 2002, με αστυνομική έφοδο).

Το αρχείο περιέχει 13.000 έγγραφα που σχετίζονται με αγοραπωλησίες αρχαιοτήτων: σημειώσεις,  τιμολόγια, χιλιάδες φωτογραφίες και  ενδεικτικά στοιχεία για τις μετακινήσεις τους. Πολλές από τις φωτογραφίες δεν είναι από  αίθουσες πωλήσεων αλλά  πολαρόιντ που έβγαλαν αρχαιοκάπηλοι και  μεσάζοντες  από λεηλατημένες αρχαιότητες με τα χώματα της λαθρανασκαφής ή κρούστα από άλατα.

Ο Τζανφράνκο  Μπεκίνα το 2011 καταδικάστηκε στην Ιταλία για το ρόλο του στο  παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων.

Σε μία σημείωση  του ίδιου του Μπεκίνα που βρήκε ο κ. Τσιρογιάννης, φαίνεται ότι γνωρίζει το κλεμμένο αντικείμενο από τις 28 Φεβρουαρίου του 1994. Ο σχολαστικός τρόπος με τον οποίο τηρεί ο Μπεκίνα το αρχείο του δείχνει ότι ο αμφορέας αποκτήθηκε στις 15 Μαρτίου 1994 και πληρώθηκε στις 11 Απριλίου της ίδιας χρονιάς.

Το σημαντικό στον αμφορέα αυτό είναι το ιδιαίτερο μορφολογικό στιλ ελληνικής αγγειογραφίας που παρουσιάζει. Στα αρχεία του Ιταλού ντίλερ εμφανίζεται πλάι σε ένα άλλο παρόμοιο αγγείο  που δεν έχει ακόμα εντοπιστεί στην αγορά. Φαίνεται ότι οι δύο αρχαιότητες προήλθαν από τον ίδιο αρχαιοκάπηλο που παρουσιάζεται με το όνομα Ρομπερτίνο. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις πληροφορίες, θεωρείται ότι ο αμφορέας αυτός εκλάπη κατά το ίδιο ή κοντινό χρονικό διάστημα με τον άλλο και προέρχεται από τον ίδιο ετρουσκικό τάφο.

Ο Χρ. Τσιρογιάννης πιστεύει ότι τα δύο αυτά αντικείμενα προέρχονται από την Ιταλία και πρέπει να παραδοθούν  στις ιταλικές αρχές.

Ο έλληνας αρχαιολόγος επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα αυτό επιτεύχθηκε «με τη συνεργασία του βοηθού εισαγγελέα στη Νέα Υόρκη ο οποίος χειρίστηκε την κατάσχεση και τον αρχαιολόγο του Μουσείου Villa Giulia στη Ρώμη κ. Maurizio Pellegrini, ο οποίος προσέφερε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα του αρχαιοκάπηλου που ενεπλάκη».

Έλληνας ερευνητής κατόρθωσε να επιστραφεί κλεμμένο αρχαίο στην Ι

Έλληνας ερευνητής κατόρθωσε να επιστραφεί κλεμμένο αρχαίο στην Ι

Έλληνας ερευνητής κατόρθωσε να επιστραφεί κλεμμένο αρχαίο στην Ι

Ο δρ. Τσιρογιάννης είχε πριν από αυτό, εντοπίσει ακόμα τρεις αρχαιότητες, που βγήκαν σε δημοπρασία και, δυστυχώς, οι δύο πωλήθηκαν. Είχε ειδοποιήσει, όπως κάνει πάντοτε, τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές και την Ιντερπόλ, όμως ο οίκος Timeline Auctions επέμεινε.

Και τα τρία αντικείμενα προέρχονταν από το αρχείο Ρόμπιν Σάιμς και από το αρχείο Μπεκίνα. Τα δύο ήταν ιταλικού ενδιαφέροντος, και το τρίτο βουλγαρικού.

Ο έλληνας αρχαιολόγος κάνει αγώνα προκειμένου να κρατηθούν στον οίκο δημοπρασιών μέχρις ότου το θέμα φτάσει στη δικαιοσύνη.


Πηγή: Αντ. Καρατάσου, Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια