Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Με λίγα κατάφερε να κάνει πολλά…

Για τη συνεισφορά του στην αρχαιολογία, το έργο και τη διαδρομή του, τιμήθηκε ο δεύτερος έφορος αρχαιοτήτων της Λάρισας κ. Λάζαρος Δερ...

Με λίγα κατάφερε να κάνει πολλά…

Για τη συνεισφορά του στην αρχαιολογία, το έργο και τη διαδρομή του, τιμήθηκε ο δεύτερος έφορος αρχαιοτήτων της Λάρισας κ. Λάζαρος Δεριζιώτης, το Σάββατο το απόγευμα σε εκδήλωση στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Σδρόλια μίλησε για τον άνθρωπο και επιστήμονα Λάζαρο Δεριζιώτη, που όπως χαρακτηριστικά είπε «ανήκει στις δύσκολες εποχές της αρχαιολογίας, όταν με λίγους ανθρώπους και ελάχιστα μέσα έγιναν πάρα πολλά. Και αυτό γιατί οι ανάγκες των μνημείων ήταν τόσο πιεστικές που δεν επιδέχονταν αναβολή».

Αναφορικά με το έργο του σημείωσε: «Υπήρξε έφορος αρχαιοτήτων στη Λάρισα για 30 χρόνια, από το 1973, με την ίδρυση της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2003, με ένα διάλειμμα τα έτη 1980-82, οπότε μετεκπαιδεύθηκε στο Βερολίνο. Την ίδια περίπου εποχή που ο Κώστας Γαλλής έθετε τις βάσεις της προϊστορικής και κλασικής αρχαιολογίας στην περιοχή, ο Λάζαρος Δεριζιώτης έκανε το ίδιο για τη βυζαντινή.

Είχαν προηγηθεί οι σύντομες παρεμβάσεις των σημαντικών αρχαιολόγων Παύλου Λαζαρίδη και Νίκου Νικολάου, οι οποίοι άφησαν ο καθένας τη σφραγίδα του σε σημαντικά μνημεία της περιοχής. Την εποχή εκείνη αποκαλύφθηκαν οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι που υπάρχουν σήμερα στην πόλη, τα ευρήματα των οποίων κοσμούν το Διαχρονικό Μουσείο. Η βασιλική του Αγίου Αχιλλίου εντοπίσθηκε για πρώτη φορά το 1978 και ανασκάφηκε σταδιακά τα επόμενα χρόνια, μέχρι τη δεκαετία του 1990, οπότε αποκαλύφθηκαν και τα υπόλοιπα μνημεία του λόφου του Φρουρίου. Την ίδια εποχή διεξήχθη το τιτάνιο έργο της αφαίρεσης της επίχωσης που κάλυπτε μέχρι επάνω το Μπεζεστένι και φανερώθηκε το μνημείο και ο ρόλος του. Ο κ. Δεριζιώτης ασχολήθηκε προσωπικά με την έρευνα για τον Άγιο Αχίλλιο και το Μπεζεστένι και αργότερα η κ. Γιαλούρη προχώρησε παραπέρα την έρευνα της βυζαντινής Λάρισας. Την ίδια εποχή διεξήχθησαν πολλές σωστικές ανασκαφές κατά την εκσκαφή θεμελίων οικοδομών και απέδωσαν σημαντικά μνημεία, όπως εκείνα με τα ψηφιδωτά που κυριαρχούν σήμερα στο Διαχρονικό Μουσείο.

Το έργο που διεξήχθη ήταν μεγάλο, τόσο σε κτιριακές επισκευές όσο και στη συντήρηση τοιχογραφιών και τη συστηματική καταγραφή εικόνων και κειμηλίων. Από νωρίς ενθάρρυνε τη δημιουργία τοπικών συλλογών για την προστασία τους και βέβαια εργάσθηκε μαζί με τον Κώστα Γαλλή για τη δημιουργία του Μουσείου της Λάρισας. Όλα αυτά υποστηρίχθηκαν χάρη στην αφοσίωση του προσωπικού όλων των κλάδων, μηχανικών, συντηρητών, εργατών και πολλών άλλων. Το έργο αυτό κατέληξε επίσης σε δύο σημαντικές εκδόσεις του τιμώμενου αρχαιολόγου, για τις Εκκλησίες της Αγιάς και τη μονή Τατάρνας, που κρύβουν πίσω τους ολόκληρο ερευνητικό πρόγραμμα με καταγραφές και συντηρήσεις .

Μεγάλο μέρος του σωστικού και ερευνητικού του έργου αφιερώθηκε στις μονές των Μετεώρων, όπου διεξήγαγε και τη διδακτορική του διατριβή. Εδώ θα πρέπει να τονισθεί ότι υπήρξε από τους πρώτους που ανέδειξαν τη σημασία της μεταβυζαντινής τέχνης και ιδιαίτερα του 16ου αιώνα, τομέα στον οποίο η Θεσσαλία βρέθηκε στην πρωτοπορία. Αργότερα το ενδιαφέρον του κατευθύνθηκε στους βυζαντινούς οικισμούς της Ελασσόνας, οι οποίοι για πρώτη φορά ανακαλύφθηκαν την εποχή εκείνη. Δεν εξαιρούσε όμως και τα οθωμανικά μνημεία καθότι ασπαζόταν τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις για την ενότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Η κ. Σδρόλια κατέληξε λέγοντας ότι ο Λάζαρος Δεριζιώτης ήταν προσηλωμένος στην εξυπηρέτηση του πολίτη, με επιμονή στις καταγραφές, τη δημιουργία αξιόπιστων αρχείων και την έρευνα του αρχαιολογικού υλικού, με σεβασμό στην Εκκλησία και στους λεπτούς χειρισμούς που απαιτούν τα εκκλησιαστικά μνημεία. «Ο Λάζαρος Δεριζιώτης άφησε το στίγμα του σε μια μεγάλη εποχή και η βυζαντινή Θεσσαλία για πρώτη φορά απέκτησε πρόσωπο», είπε χαρακτηριστικά.

Με λίγα κατάφερε να κάνει πολλά…

Με λίγα κατάφερε να κάνει πολλά…

Με λίγα κατάφερε να κάνει πολλά…

Για το έργο του Λάζαρου Δεριζιώτη στους υπόλοιπους νομούς, που έφτανε η δικαιοδοσία της Εφορείας Αρχαιοτήτων μίλησαν οι αρχαιολόγοι κ. Ασπασία Ντίνα, Κρυστάλλω Μαντζανά, Άννα Γιαλούρη και Σπύρος Κουγιουμτζόγλου.

Σύντομο χαιρετισμό στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλοι του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας κ. Γιάννης Σιούλας, ο οποίος σημείωσε ότι ένα χρόνο μετά τη βράβευση του κ. Γαλλή που υπήρξε ο πρώτος έφορος αρχαιοτήτων της Λάρισας, τιμάται ο Λάζαρος Δεριζιώτης, καθώς ο Σύλλογος θεωρεί υποχρέωσή του να τιμήσει και αναδείξει το έργο των ανθρώπων που σήκωσαν στις πλάτες τους το βάρος της εφορείας αρχαιοτήτων και ήταν εκείνοι που φρόντισαν να γίνουν προσβάσιμα στο κοινό τα ευρήματά τους. Οι Φίλοι του Διαχρονικού Μουσείου, πρόσθεσε, θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν εκδηλώσεις στο μουσείο σε μια προσπάθεια να γνωρίσει η πόλη τους ανεκτίμητους θησαυρούς του. Μετά τις ομιλίες επιδόθηκε τιμητική πλακέτα στον κ. Δεριζιώτη, ενώ ο Βυζαντινός και Δημοτικός Χορός, υπό την διεύθυνση του χοράρχη Θεοδόση Διαμαντή, πλαισίωσε μουσικά την όλη εκδήλωση. Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι βουλευτές κ. Νίκος Παπαδόπουλος, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Νέστορας Αντωνίου, ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Σούλτης, ο εκπρόσωπος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Λαρίσης π. Δημήτριος, ο αρχαιολόγος κ. Αθανάσιος Τζαφάλιας, μοναχοί της μονής Δουσικού Τρικάλων, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης και δεκάδες Λαρισαίοι που θέλησαν να γνωρίσουν από κοντά το έργο του Λάζαρου Δεριζιώτη.


Πηγή: Ν. Πολυγένη, Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια