Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέο Μουσείο Σπάρτης εδώ και τώρα, απαιτούν οι φορείς της Λακωνίας!

Σε θετικό κλίμα και με μεγάλη απήχηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα (27/3), συνάντηση για το αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης στο...

Νέο Μουσείο Σπάρτης εδώ και τώρα, απαιτούν οι φορείς της Λακωνίας!

Σε θετικό κλίμα και με μεγάλη απήχηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα (27/3), συνάντηση για το αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης στο Διοικητήριο Λακωνίας, παρουσία στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού και εκπροσώπων φορέων του νομού.

Έγινε ενημέρωση για την εξέλιξη των διαδικασιών που απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί ο φάκελος δημοπράτησης της μελέτης για το νέο μουσείο, ενώ όλοι οι φορείς εξέφρασαν τη βούληση τους ότι θα σταθούν αρωγοί στην άοκνη προσπάθεια της περιφέρειας για την επίτευξη του στόχου.

Με όλες τις θέσεις που διατυπώθηκαν, διαπιστώθηκε ότι κοινός τόπος όλων των Λακώνων είναι ότι δεν περισσεύει κανείς και κάθε αντίλογος και κάθε διαφωνία κινούνται προς μια και μοναδική κατεύθυνση που είναι η επίσπευση των διαδικασιών.

Η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, κ. Αδ. Τζανετέα, δήλωσε ότι «εργαζόμαστε συστηματικά ώστε να ολοκληρωθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, τόνισε ότι «η τοπική κοινωνία δηλώνει τη βούληση για την κατασκευή του μουσείου. Εντοπίζουμε τα προβλήματα και είμαστε έτοιμοι να τα λύσουμε, ώστε να ξεκινήσει άμεσα το έργο».

Η σύμβουλος της Περιφέρειας Πελοποννήσου για θέματα Μουσείου, κ. Έρση Φιλιπποπούλου, επεσήμανε ότι «ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης θέλει πολύ αυτό το έργο. Η αλήθεια είναι ότι κάποια πράγματα χειροτέρεψαν από το 1990. Τα προβλήματα που υπάρχουν είναι αρκετά.  Οι αρχαιότητες που υπάρχουν στο χώρο του οικοπέδου. Πρέπει να αναδειχθούν, διότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να “τορπιλίσουν” το διαγωνισμό. Αν θέλουμε το μουσείο να είναι αναπτυξιακός παράγοντας, πρέπει να προσέξουμε. Δεν αξίζει ένα μουσειάκι στη Σπάρτη. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο, υπερεθνικής κλίμακας που πρέπει να λάμψει. Η Σπάρτη πρέπει να βρει το δικό της σχέδιο. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ξεκαθαρίσει είναι 1) το θέμα των επιτόπιων αρχαιοτήτων και 2) το νομοθετικό πλαίσιο για τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμών που βρίσκονται στο “αέρα”».

Ο δήμαρχος Σπάρτης, κ. Βαγγέλης Βαλιώτης, εξήρε το έργο της Επιτροπής των λακωνικών φορέων για το νέο μουσείο, θέτοντας ως αναγκαιότητα τις προεργασίες (μουσειολογική και άλλες μελέτες) ώστε να προχωρήσει το έργο. «Ως Δήμος Σπάρτης θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια. Έχουμε μείνει πολύ πίσω. Το υφιστάμενο μουσείο είναι πολύ μικρό για να στεγάσει την ιστορία του τόπου…»

Η κ. Ευγενία Γατοπούλου, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού, υπογράμμισε ότι «είναι θέμα το ρυμοτομικό, χρειάζεται εκπόνηση τοπογραφικής μελέτης. Άπαξ γίνει το τοπογραφικό, ξεκινάει η προσπάθεια για την αλλαγή του ρυμοτομικού. Είναι χρονοβόρα διαδικασία (3-4 έτη), αλλά θα προσπαθήσουμε ώστε να τη συντομεύσουμε στο ένα έτος. Παράλληλα, “τρέχουμε” και άλλα θέματα, όπως είναι η μουσειολογική μελέτη». Η κ. Γατόπουλου μίλησε ακόμη για τις προδιαγραφές του νέου έργου και την ανάγκη σύνδεσης του χώρου με τον παραευρώτειο δρόμο, ενώ κατέληξε τονίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να δρομολογήσουμε την ίδρυση του μουσείου». Σε νέα παρέμβασή της τόνισε ότι «το Υπουργείο Πολιτισμού δεν μπορεί να χρεωθεί για το γεγονός ότι έχει καθυστερήσει το μουσείο της Σπάρτης. Το υπουργείο έχει όραμα για αυτό το έργο».

Η κ. Ευαγγελία Πάντου, προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, επεσήμανε ότι «θα εργαστούμε με συνέπεια για το νέο μουσείο. Θέλουμε στήριξη του κόσμου για να ξεπεράσουμε το διχαστικό κλίμα». Η κ. Πάντου ενημέρωσε το ακροατήριο ότι κατανεμήθηκαν πόροι για την τοπογραφική μελέτη, ενώ έχει ξεκινήσει ανάλογη διαδικασία και για τη μουσειολογική μελέτη.

Ο αντιδήμαρχος Σπάρτης, κ. Παναγιώτης Αργυρόπουλος, σημείωσε ότι «χρειάζεται επικαιροποίηση της μελέτης. Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Σπάρτης είναι δίπλα στους αρμόδιους φορείς για την κατασκευή του μουσείου».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Σπάρτης, κ. Σταύρος Αργειτάκος,  χαρακτήρισε τη σύσκεψη ως «την πιο σημαντική» και ζήτησε να δοθεί βαρύτητα στο θέμα της χρήσης και αποκατάστασης του διατηρητέου στο νέο μουσείο. «Δεν πρέπει να εστιάσουμε μόνο στην επισκεψιμότητα, αλλά να στοχεύσουμε στο σύνθετο χαρακτήρα του μουσείου».

Ο κ. Παναγιώτης Κομνηνός πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης, διευκρίνισε ότι «δεν μιλάμε για ένα μουσείο που ετοιμάζεται, δεν πρέπει να περνάει αυτό το μήνυμα στον κόσμο» και πρόσθεσε ότι «εξακολουθεί να υπάρχει προκατάληψη, κάποιοι δεν θέλουν το όνομα “Σπάρτη”. Το θέμα του μουσείου πάντα “κολλάει”. Αν και η Σπάρτη έχει να επιδείξει σημαντικότατα θέματα, σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, παρ’ όλα αυτά δεν παίρνει επάνω της…».

Ο κ. Πολυζώης Κουρκούλης, αντιπρόεδρος Λακωνίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος-Τμήμα Πελοποννήσου και εκπρόσωπος του Συλλόγου Μηχανικών Ελλάδος, έκανε λόγο «για μεγάλη γραφειοκρατία και άλλα προβλήματα. Το κράτος μπορεί να νομοθετήσει πάνω στο έργο και να το “τρέξει”».

Ο κ. Στάθης Μπεκιάρης, ως εκπρόσωπος του συλλόγου «Γιτιάδας», αναφέρθηκε σε έγγραφο του Ιδρύματος Νιάρχου (non paper) με ερωτήματα για το θέμα του νέου μουσείου, το οποίο όπως είπε «πλανάται εδώ και 10 χρόνια», ενώ εξαπέλυσε «κατηγορώ κατά του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς κανείς δεν το έπιασε (το έγγραφο) στα χέρια του».

Η κ. Αναστασία Κανελλοπούλου εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Σπάρτης και της Επιτροπής των 40 λακωνικών φορέων για το νέο μουσείο υποστήριξε ότι «προσπαθούμε να διατηρήσουμε τα μνημεία μακριά από τα “αρπακτικά”», ενώ πρόσθεσε ότι «είμαστε συμπαραστάτες στα μέλη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας που διώκονται επειδή τόλμησαν να συνεχίσουν την ανασκαφική ερεύνα στο οικόπεδο του “Χυμοφίξ”». Η κ. Κανελλοπούλου ενημέρωσε ότι το θέμα του νέου μουσείου έχει τις απαρχές του στο μακρινό 1995, υπογραμμίζοντας ότι «πέρα από τη συγγνώμη που οφείλει να δώσει το υπουργείο, πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τις αρχαιότητες που κηρύσσονται διατηρητέες. Το υπουργείο έπρεπε να έχει εκπονήσει τη μουσειολογική μελέτη. Θέλουμε ένα χρονοδιάγραμμα, καθώς έτσι δεν βοηθάτε την Περιφέρεια για να προχωρήσει η διαδικασία». Η ίδια ζήτησε διευκρινίσεις και για το θέμα της ανασκαφικής έρευνας, έτσι ώστε να προχωρήσει η προγραμματική σύμβαση.

Παίρνοντας το λόγο, η κ. Τζανετέα εξήγησε ότι «ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός είναι μέρος της διαδικασίας μελέτης. Είναι θέμα του Υπουργείου Πολιτισμού. Ζητούμενο δεν είναι η επέκταση της προγραμματικής σύμβασης, αλλά η έναρξη της μελέτης. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά, το υπουργείο και οι τεχνικές του υπηρεσίες κινούνται για το θέμα του μουσείου».

Ενωτικός εμφανίστηκε ο κ. Σπύρος Παπαδάκος από ΑΣΕΕ Αμυκλών «Λακωνία»-ΕΑΣ Λακωνίας, ο οποίος ανέφερε ότι «είμαστε όλοι μια “γροθιά”. Έχουμε ένα σκοπό, να δημιουργηθεί άμεσα το μουσείο. Δεν πρόκειται μόνο για διαφημιστικούς λόγους. Δεν υπάρχουν πλέον “Εφιάλτες”, παρά μόνο υποστηρικτές του έργου…».

Ο κ. Νίκος Μηνακάκης, πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λακωνίας τόνισε ότι «είμαστε δίπλα στην Περιφέρεια για να γίνει το έργο. Σας παρακαλώ, να κάνετε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, ώστε να βρεθεί λύση για το μουσείο. Το αξίζουμε και το δικαιούμαστε…».

Παρόντες στην συνάντηση ήταν ακόμη ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ηλίας Στρατηγάκος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κκ Παναγιώτης Καρράς, Σταματική Μπελεγρή, Ιωάννης Μπουκουβάλας, Χαράλαμπος Σκούρος και Ιωάννης Τζεφεράκος, ο κ. Κώστας Φρισήρας, προϊστάμενος Δ/νσης Μελετών Μουσείων και Πολιτιστικών κτιρίων του Υπουργείου Πολιτισμού, ο κ. Θεόδωρος Χατζηθεοδώρου προϊστάμενος του τμήματος Τοπογραφήσεων-Φωτογραμμετρίας και Κτηματολογίου του Υπουργείου Πολιτισμού, η κ.  Ελένη Κουντούρη της Δ/νσης Προϊστορικών κ Κλασσικών Αρχαιοτήτων, η κ. Αργυρώ Γρηγοράκη (αρχαιολόγος) από τη Δ/νση Προϊστορικών κ Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, η κ. Φανή Μπουμπούλη (αρχαιολόγος) γραφείο Γενικού Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού, η κ. Μαρία Τσούλη προϊσταμένη ΕΦΑ Λακωνίας και η κ. Ντίνα Ντουβή από την ΕΦΑΛΑΚ. Επίσης, το «παρών» έδωσαν ο κ. Ηλίας Αθανασιάδης εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, ο κ. Ιωάννης Σαϊτάκης σχολικός σύμβουλος ΠΕ Λακωνίας εκπρόσωπος Α/θμιας Εκπαίδευσης, ο κ. Δημήτριος Πολλάλης πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας, η κ. Μπέσσυ Πολυζωγοπούλου ως εκπρόσωπος  του συλλόγου «Γιτιάδας», ο κ. Σωτήριος Ροϊνός πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών κ Εμπορικών Σωματείων Λακωνίας, ο κ. Παναγιώτης Γεωργανές πρόεδρος και η κ. Ματίνα Φουντούκη, γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, οι πολιτευτές κ. Βερονίκη Λέκκα και ο κ. Λέανδρος Καλογεράκος, ο κ. Ηλίας Κοντάκος πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών – Λογιστών Λακωνίας και ο κ. Ιωάννης Γιαξόγλου από τον Σύλλογο Μηχανικών ελεύθερων επαγγελματιών Λακωνίας. Ακόμη, παρέστησαν η κ. Μαρίνα Κουφάκου από τον Σύλλογο Πολυτέκνων Νομού Λακωνίας, ο κ. Σπυρίδων Κωνσταντάκης του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλονής, ο κ. Γεώργιος Γιαξόγλου και Β. Γεωργιάδης του Σωματείου Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης «Παναγιώτης Σταματάκης», ο κ. Ηλίας Περγαντής από την Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης, ο κ. Σπύρος Τζινιέρης από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο κ. Δημήτριος Μιχαλάκος πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λακωνίας, η κ. Γεωργία Ζαχαράκη-Αναστασοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Θυγατέρων της Πηνελόπης Σπάρτης και η μηχανικός κ. Αναστασία Σουσάνη. Τέλος, παρευρέθησαν ο κ. Βασίλης Τσαρούχας πρόεδρος Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Σπάρτης και ο κ. Ιωάννης Πολυμενάκος, πρόεδρος του Σωματείου ΟΑΕΕ ΤΕΒΕ Νομού Λακωνίας.


Πηγή: lakonikos.gr



2 σχόλια

  1. Ντροπη για τους απογονους των Σπαρτιατων να μη ειναι ικανοι να ξεπερασουν γρηγορα τα εμποδια κ να φτιαξουν ενα αξιοπρεπες μουσειο τιμωντας ετσι τους προγονους τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ντροπη για τους απογονους των Σπαρτιατων να μη ειναι ικανοι να ξεπερασουν γρηγορα τα εμποδια κ να φτιαξουν ενα αξιοπρεπες μουσειο τιμωντας ετσι τους προγονους τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή