Υψηλόβαθμα στελέχη και προσωπικότητες διεθνούς κύρους του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Επιτροπών για την UNESCO, συνάντησε χθες στη ...
Υψηλόβαθμα στελέχη και προσωπικότητες διεθνούς κύρους του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Επιτροπών για την UNESCO, συνάντησε χθες στη Θεσσαλονίκη η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου.
Όπως πληροφορεί το ΥΠΠΟΑ, η Ελληνίδα υπουργός απηύθυνε χαιρετισμό στην εναρκτήρια εκδήλωση της Ετήσιας Συνάντησης των Εθνικών Επιτροπών των χωρών της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια της οποίας (2-5 Απριλίου 2017) θα συζητηθούν οι προτεραιότητες του Διεθνούς Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, τις Επιστήμες, τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία.
Την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού υποδέχθηκε η Αικατερίνη Τζιτζικώστα, πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, που είναι και η διοργανώτρια της Συνάντησης.
Η εναρκτήρια εκδήλωση της φετινής Συνάντησης των Επιτροπών UNESCO των χωρών της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε στην εμβληματική Ροτόντα της Θεσσαλονίκης, ένα διαπολιτισμικό μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εγγεγραμμένο στον Κατάλογο της UNESCO.
Όπως ενημερώνει το ΥΠΠΟΑ, μετά από το καλωσόρισμα της Αικατερίνης Τζιτζικώστα, η Λυδία Κονιόρδου, ανοίγοντας την εκδήλωση, αναφέρθηκε σε δύο πρόσφατες ελληνικές επιτυχίες «που υπογραμμίζουν τη διεθνή ακτινοβολία της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς». Η πρώτη επιτυχία είναι η εγγραφή (πέρσι τέτοια εποχή) του «Παπύρου του Δερβενίου», ο οποίος μπορεί να χαρακτηριστεί ως «το αρχαιότερο βιβλίο της Ευρώπης», στον Διεθνή Κατάλογο του Προγράμματος της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου και η δεύτερη, πιο πρόσφατη, ελληνική επιτυχία είναι η συμπερίληψη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων -που η υπουργός Λυδία Κονιόρδου θα επισκεφθεί επίσημα την ερχόμενη Κυριακή 9/4/201- στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Η κ. Κονιόρδου σημείωσε επίσης την καίρια ελληνική προεδρία σε δύο κομβικές Επιτροπές της UNESCO: στην Διακυβερνητική Επιτροπή του Δευτέρου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης της Χάγης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Περίπτωση Ένοπλης Σύρραξης, καθώς και στην Επικουρική Επιτροπή της Σύμβασης UNESCO 1970 για την Προστασία των Πολιτιστικών Αγαθών από Παράνομη Διακίνηση.
Την υπουργό Πολιτισμού συνόδευε η Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, γενική γραμματέας του Πολιτισμού και Αθλητισμού, μέλος και του ΔΣ της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Τη Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Επιτροπών για την UNESCO, χαιρέτισαν στη συνέχεια η υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης Μαρία Τσαρουχά Κόλλια, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Ακολούθησε ομιλία του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη, και έπειτα η κήρυξη έναρξης των εργασιών της Συνάντησης.
Πρώτος ομιλητής ο Έρικ Φαλτ , αναπληρωτής γενικός διευθυντής UNESCO για θέματα Εξωτερικών Σχέσεων. Τις επόμενες ημέρες θα συζητηθούν μεταξύ άλλων ζητήματα σχετικά με τα δίκτυα συνεργασιών της UNESCO, με τις μελλοντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει, και με το όραμα του διεθνούς Οργανισμού του ΟΗΕ για την περίοδο ως το 2030. Προγραμματισμένη για το κλείσιμο της εκδήλωσης ήταν συναυλία όπου η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα συνάντησε την ερμηνεία της Έλλης Πασπαλά.
Πηγή: Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια