Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η ενσωμάτωση ενός οικισμού της κοιλάδας της Νεμέας στην επικράτεια των Μυκηνών κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού

Την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017, στις 6:30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Αιγαιακής Προϊστορίας «Αιγεύ...



Η ενσωμάτωση ενός οικισμού της κοιλάδας της Νεμέας στην επικράτεια των Μυκηνών κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού

Την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017, στις 6:30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Αιγαιακής Προϊστορίας «Αιγεύς», στη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστεί το έργο του Αιγέα κατά το περασμένο έτος. 

Θα ακολουθήσει διάλεξη του James Wright (Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα) και της Mary Dabney (Bryn Mawr College) με θέμα «Η ιστορία ενός χωρικού: Η ενσωμάτωση ενός οικισμού της κοιλάδας της Νεμέας στην επικράτεια των Μυκηνών κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού».

Σ’ αυτήν την διάλεξη παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της ανασκαφής του μικρού οικισμού της Τσούγκιζας στην κοιλάδα της Νεμέας καθώς και τη μεταβαλλόμενη σχέση του με τη γειτονική μητρόπολη των Μυκηνών κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, περίπου από το 1700 έως το 1200 π.Χ. Οι συστηματικές ανασκαφές αποκάλυψαν συνεχή κατοίκηση στον οικισμό, με σημαντικές ενδείξεις για την αγροτική βάση της κοινότητας και την τελική ενσωμάτωση του οικισμού στην επικράτεια των Μυκηνών. 

Η διάλεξη διερευνά τα στοιχεία για αυτές τις εξελίξεις εξετάζοντας ευρήματα από τα νεκροταφεία, τα νοικοκυριά, την καλλιέργεια των φυτών, την κτηνοτροφία, τη χρήση εργαλείων και την κεραμική. Μέσα από αυτή την παρουσίαση, θα διαφανεί αφενός πώς οι οικισμοί στις επικράτειες λειτουργούσαν εντός του περιβάλλοντος τοπίου, και αφετέρου πώς τα ανάκτορα προσαρτούσαν τα ξεχωριστά αυτά τοπία προκειμένου να δημιουργηθεί το σύνολο μιας ευρύτερης επικράτειας υπό την διαχείρισή

Η διάλεξη, που θα δοθεί στα αγγλικά, θα πραγματοποιηθεί στη Βρετανική Σχολή Αθηνών (Upper House – Σουηδίας 52, Αθήνα). Μετά τη διάλεξη θα ακολουθήσει η καθιερωμένη δεξίωση στον κήπο της Σχολής με πολλές και διάφορες εκδηλώσεις.


Πηγή: Αιγεύς

Δεν υπάρχουν σχόλια