Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Νέα Σμύρνη συναντά τη Σμύρνη: Ταξίδι στην ιστορία με ξεναγήσεις

Η Νέα Σμύρνη συναντά τη Σμύρνη...Πρόγραμμα καλοκαιρινών ξεναγήσεων ξεκινά ο πολιτιστικός οργανισμός του δήμου Νέας Σμύρνης. Με αφετηρί...

Η Νέα Σμύρνη συναντά τη Σμύρνη: Ταξίδι στην ιστορία με ξεναγήσεις

Η Νέα Σμύρνη συναντά τη Σμύρνη...Πρόγραμμα καλοκαιρινών ξεναγήσεων ξεκινά ο πολιτιστικός οργανισμός του δήμου Νέας Σμύρνης. Με αφετηρία τη μόνιμη έκθεση του Ψηφιακού Μουσείου, όλο τον Ιούνιο και για δύο ώρες κάθε Σάββατο, θα γίνονται περιηγήσεις στη Νέα Σμύρνη του περασμένου αιώνα μέσα από χάρτες, σχέδια, φωτογραφίες και ιστορίες που σημάδεψαν τη ζωή της πόλης. 

Η δημιουργία της πόλης, η πλατεία, τα μνημεία, τα σημαντικότερα κτήρια, οι θεσμοί και οι μνήμες αναδεικνύονται στα μάτια των πολιτών σε μια σειρά από επισκέψεις και περιπάτους. 

«Οι επισκέψεις στην πόλη φέρνουν κοντά την ιστορία που αφηγείται το Μουσείο με τις ιστορίες που υπενθυμίζουν τα τοπόσημα της πόλης για την παράδοση της Σμύρνης, την ανέγερση της νέας πόλης και την εξέλιξη στο σύγχρονο πολεοδομικό συγκρότημα», εξηγεί ο διευθυντής του Ψηφιακού Μουσείου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, Βαγγέλης Χατζατουριάν. 

Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν τα Σάββατα του Ιουνίου, 3, 10, 17 και 24. Σημείο συνάντησης θα είναι το Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης, στις 10.00 το πρωί, και η συμμετοχή στις ξεναγήσεις είναι δωρεάν. 

Στις 3 Ιουνίου η επίσκεψη θα επικεντρωθεί στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης, στις 10 Ιουνίου στην Ευαγγελική Σχολή, στον Πανιώνιο και τον ΑΟΝΣ Μίλωνα, στις 17 Ιουνίου στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών και στις 24 Ιουνίου στις εκκλησίες των Αγίων Θεοδώρων και της Αγίας Φωτεινής. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα: 

Διαδρομή 1
Οι ιστορίες που λέει η πόλη μας
Σημεία επίσκεψης: Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης και Κεντρική Πλατεία Νέας Σμύρνη
Ένα νοσταλγικό ταξίδι στα αφιερώματα οικογενειών και πόλεων που θυμίζουν τον εκπατρισμένο Ελληνισμό της Μικράς Ασίας.

Διαδρομή 2 
Ιστορική διαδρομή στο αθλητικό πνεύμα της πόλης
Σημεία επίσκεψης: Ευαγγελική Σχολή, Πανιώνιος, ΑΟΝΣ Μίλων
Οι ιδέες του ευ αγωνίζεσθαι αναδεικνύονται μέσα από σπάνιες φωτογραφίες και υλικό που μας παραχωρούν Νεοσμυρνιώτες και απόγονοι Σμυρνιών. Ο Ιστορικός Αθλητικός Σύλλογος του Πανιωνίου ετοιμάζει για τους επισκέπτες ένα ιδιαίτερο ταξίδι στο παρελθόν. 

Διαδρομή 3 
Τα μυστικά του Πόντου 
Σημείο επίσκεψης: Επιστροπή Ποντιακών Μελετών
Ένα επιστημονική σωματείο στη «Στέγη κειμηλίων Ελληνισμού του Πόντου» αφηγείται μέσα από τα γλωσσικά, ιστορικά και λαογραφικά τεκμήριά του την μακραίωνη παράδοση του Ποντιακού Ελληνισμού. 

Διαδρομή 4 
Οι εκκλησίες της πόλης και οι ιστορίες τους
Σημεία επίσκεψης: Ιερός Ναός Αγίων Θεοδώρων, Ιερή Μητρόπολη Αγίας Φωτεινής 
Από την πρώτη μικρή εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων του 19ου αιώνα ως την επιβλητική μητρόπολη της Νέας Σμύρνης, την Αγία Φωτεινή, με το εμβληματικό καμπαναριό που υπάρχει για να μας θυμίζει τη Σμύρνη. 

Πληροφορίες και συμμετοχές: 

Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Νέας Σμύρνης 210 9310408 και 2132025922 & 924 Email: politistikosorg@yahoo.gr


Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια