Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κατερίνα Περιστέρη: «Μου απαγόρευσαν την είσοδο στην Αμφίπολη!»

Πικραμένη και απογοητευμένη από τη συμπεριφορά του Υπουργείου Πολιτισμού η αρχαιολόγος που έγινε γνωστή διεθνώς από τις ανασκαφές τη...

Κατερίνα Περιστέρη: «Μου απαγόρευσαν την είσοδο στην Αμφίπολη!»

Πικραμένη και απογοητευμένη από τη συμπεριφορά του Υπουργείου Πολιτισμού η αρχαιολόγος που έγινε γνωστή διεθνώς από τις ανασκαφές της στην Αμφίπολη! 

«Σ’ αυτό το σημείο έφτασε η μικροψυχία τους, να βάλουν τον φύλακα να μου απαγορεύσει την είσοδο, σε ποιον, σε μένα, και πού, στον χώρο που μετρώ εκατοντάδες ξενύχτια», λέει η αρχαιολόγος! Φοβάται καταστροφές στο έργο λόγω καθυστερήσεων στις μελέτες του Υπουργείου Πολιτισμού!

Τη συνάντησα στον διάσημο πλέον Λόφο Καστά, στην Αμφίπολη, λίγο μετά την επίσκεψη σ’ αυτόν του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο ξενάγησε, ανταποκρινόμενη σε έκκλησή του. Από τη συζήτησή μας, μία φράση της Κατερίνας Περιστέρη πιστεύω ότι συγκλονίζει: «Ξέρετε μέχρι ποιο σημείο έφτασε η μικροψυχία τους (σ.σ. εννοεί των παραγόντων του Υπουργείου Πολιτισμού); Μέχρι το σημείο να βάλουν τον φύλακα να μου απαγορεύσει την είσοδο στον χώρο της ανασκαφής! Σε ποιον; Σε μένα! Και πού;

Στον χώρο που μετρώ εκατοντάδες ξενύχτια. Αλλά φυσικά δεν τους πέρασε! Βρήκα τρόπο και μπήκα! Και θα μπαίνω όποτε είναι αναγκαίο! Όχι επειδή αισθάνομαι ότι αυτός ο χώρος μου ανήκει! Δεν ανήκει ούτε σε εμένα ούτε σε οποιονδήποτε άλλον περαστικό, ανήκει στον ελληνισμό! Νομίζω ότι η εικόνα αυτή αποτελεί μία ακόμη ακριβή περιγραφή της κατάντιας στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, στο έδαφος της οποίας κατοικούν άνθρωποι που δεν είναι άξιοι να αναγνωρίσουν προσπάθειες, αγώνες, αγωνίες και επιστημονικές διαδρομές... Θα μου πείτε, αυτό είναι κάτι νέο;».

Η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη μιλά με πικρία για τη στάση «ορισμένων παραγόντων» του Υπουργείου Πολιτισμού. Άλλωστε είναι οι ίδιοι που δεν σταμάτησαν ποτέ να αμφισβητούν τη σπουδαιότητα της Ανασκαφής και του Μνημείου, μέρος του οποίου αποκαλύφθηκε. Είναι οι ίδιοι που το πολέμησαν. Όπως και την ίδια. Που προσπάθησαν να απαξιώσουν τόσο τα ευρήματα, όσο και τη δουλειά της. Μίλησαν για ρωμαϊκό κτίσμα, κόντρα σε κάθε επιστημονική μελέτη!

Μίλησαν για συλημένο χώρο, θέλοντας να μειώσουν τη σημασία του. Έκαναν τα πάντα για να υποβαθμίσουν τη σπουδαιότητα...

«Γιατί άραγε;», ρωτάμε την αρχαιολόγο. «Δεν ξέρω, ρωτήστε τους», μας απαντά με φανερή τη διάθεσή της να μείνει μακριά από την αντιπαράθεση, ή καλύτερα την πολεμική που έχει ξεσπάσει εδώ και περίπου δύο χρόνια!

Η αλήθεια όμως είναι ότι η δράση των ποικιλώνυμων παραγόντων του Υπουργείου Πολιτισμού απέδωσε πολλά! Συνετέλεσε ώστε τα τελευταία δύο χρόνια το θέμα της ανασκαφής να απομακρυνθεί από τη δημοσιότητα και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης... Αλλά και να αποσυρθεί (περιέργως πως) από την κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων της ελληνικής Πολιτείας.

«Εάν δεν γίνουν όλα εκείνα τα απαραίτητα έργα συντήρησης και στερέωσης, τότε το Μνημείο κινδυνεύει να καταστραφεί» μας λέει (με την ανησυχία εμφανώς ζωγραφισμένη στα μάτια της) η κ. Περιστέρη. «Θα πρέπει, χωρίς άλλες καθυστερήσεις να καταστεί επισκέψιμο, ώστε να διασωθεί αλλά και να αναδειχθεί, συμβάλλοντας στην πολιτιστική αναβάθμιση αλλά και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής».

Όπως μας λέει, δυστυχώς καθυστερούν πολύ στο Υπουργείο Πολιτισμού οι μελέτες για τα απαραίτητα έργα, τα οποία έχουν ήδη ενταχθεί στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, με απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Όταν τη ρωτούμε εάν φοβάται μήπως χαθεί η (ύψους 1,5 εκ. ευρώ) χρηματοδότηση, λόγω των καθυστερήσεων αυτών, απαντά με την προτροπή: «να ρωτήσετε τους υπευθύνους, εγώ δεν ξέρω, δεν μπορώ μετά τη συνταξιοδότησή μου να παρακολουθώ τις διαδικασίες»...

Η ίδια, εξαίρει τη συμβολή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, αλλά και του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Θοδωρή Ζαγοράκη. «Ο κ. Τζιτζικώστας μάς άκουσε και μας στήριξε όταν κανείς άλλος δεν μας πίστευε. Η απόφασή του να εντάξει τα έργα στο ΕΣΠΑ είναι καθοριστικής σημασίας. Ο κ. Ζαγοράκης, τον οποίο θεωρώ πλέον φίλο μου, έφερε εδώ αντιπροσωπεία της Ευρωβουλής, ενώ πίεσε πολλές φορές το Υπουργείο Πολιτισμού και τον ευχαριστώ», λέει.

Όταν τη ρωτούμε εάν η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι θετική, απαντά καταφατικά! «Χαίρομαι όταν έχουμε τέτοιες επισκέψεις, γιατί πραγματικά βοηθούν στην ανάδειξη του Μνημείου», λέει.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη 

Κατά την επίσκεψή του την περασμένη Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηλίτευσε τη στάση της κυβέρνησης, που φαίνεται να έχει εγκαταλείψει την ανασκαφή.  «Δυστυχώς, η ανασκαφή αυτή της Αμφίπολης έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να συμβαίνει, όταν μιλάμε για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Το μνημείο αυτό είναι ένα μοναδικό μνημείο. Θέλω να γνωρίζετε ότι εγώ προσωπικά, αλλά και η Νέα Δημοκρατία, θα σταθούμε αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια, μακριά από οποιαδήποτε μικροκομματική ατζέντα.

Οι ανασκαφές αυτές έχουν έναν εθνικό χαρακτήρα και συμβάλλουν στην προώθηση της χώρας μας ως ενός παγκόσμιου πολιτιστικού προορισμού. Λυπάμαι που θα το πω, τα τελευταία δυο χρόνια δεν έχει γίνει η πρόοδος την οποία θα περιμέναμε, αλλά τώρα δεν είναι η ώρα να ασκήσουμε κριτική, δεν είναι η ώρα να κοιτάξουμε προς τα πίσω. Είναι η ώρα να κοιτάξουμε προς τα μπροστά. Και πιστεύω με την αρωγή της Περιφέρειας και με την εξασφάλιση των πρώτων σημαντικών κονδυλίων για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της ανασκαφής, αυτό θα γίνει πράξη», τόνισε στις δηλώσεις που έκανε εκεί...


Πηγή: Χρ. Νικολαϊδης, ThessNews

Δεν υπάρχουν σχόλια