Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μαγευτική πτήση πάνω από το κάστρο της «Κυράς των Θερμοπυλών» στη Μενδενίτσα

Μοναδικής ομορφιάς είναι οι εικόνες από την πτήση drone πάνω από το κάστρο της «Κυράς των Θερμοπυλών» στη Μενδενίτσα Φθιώτιδας, σε ένα ...

Μαγευτική πτήση πάνω από το κάστρο της «Κυράς των Θερμοπυλών» στη Μενδενίτσα

Μοναδικής ομορφιάς είναι οι εικόνες από την πτήση drone πάνω από το κάστρο της «Κυράς των Θερμοπυλών» στη Μενδενίτσα Φθιώτιδας, σε ένα νέο βίντεο- παραγωγή του haanity στο YouTube.

Η Μενδενίτσα, γνωστή κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα ως Βοδονίτσα, είναι ένα χωριό της Φθιώτιδας με μεγάλη ιστορία. Αποτέλεσε άλλωστε επισκοπική έδρα κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα ενώ είναι επίσης, καταχωρημένη από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ως τιμητική επισκοπή.

Κατά της διάρκεια του Ύστερου Μεσαίωνα, αποτέλεσε πρωτεύουσα του Λατινικού Σταυροφορικού Κράτους του Μαρκιζάτου της Βοδονίτσας.

Το Φραγκικό Κάστρο, το οποίο διατηρείται έως σήμερα, ανεγέρθηκε από τον Μαρκήσιο της Βοδονίτσας, τον Λομβαρδό ιππότη Guido Pallavicini στα πρώτα χρόνια της Φραγκοκρατίας και συγκεκριμένα το 1204.

Η ανέγερση του έγινε επάνω στα ερείπια αρχαίας πόλης, η οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων ταυτοποιείται με την πόλη Φάρυγγαι, η οποία με την σειρά της σε ορισμένες περιπτώσεις ταυτοποιείται με την Ομηρική Τάρφη.


Ο haanity που μας έχει συνηθίσει σε υπέροχες drone πτήσεις, πέταξε αυτή τη φορά πάνω από το Κάστρο της Ιταλίδας "Κυράς των Θερμοπυλών":


Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μενδενίτσα υπήρξε από τα πιο σταθερά και ανθεκτικά φράγκικα κρατίδια στην Ελλάδα. Ήταν μια από τις ελάχιστες περιοχές του Βασιλείου της Θεσσαλονίκης που παρέμεινε στους Φράγκους μετά την κατάλυση του Βασιλείου το 1224 από τους Βυζαντινούς του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Παρέμεινε σαν ένα ουσιαστικά αυτόνομο κρατίδιο, αν και βαθμιαία αναγκάστηκε να δεχθεί την επικυριαρχία του Πριγκιπάτου της Αχαΐας.

Η ιστορία του Κάστρου αναλυτικά

Όταν το 1311 οι Καταλανοί έγιναν αφέντες του Δουκάτου των Αθηνών και της Στερεάς Ελλάδας, το κρατίδιο της Μενδενίτσας επιβίωσε και προσαρμόστηκε στη νέα κατάσταση αναγνωρίζοντας τη εξουσία της Καταλανικής Εταιρείας.

Το 1335, μετά από μια επεισοδιακή διαμάχη για τη διαδοχή, άρχοντας της Μενδενίτσας έγινε ο Ενετός Niccolo I Zorzi, ο οποίος είχε παντρευτεί την τελευταία απόγονο των Pallavicini, την Guglielma, την "Κυρά των Θερμοπυλών". Από αυτή πήρε και το προσωνύμιο του το Κάστρο.

Σε ένα έγγραφο του 1381 αναφέρεται ότι από τα 18 φέουδα του Δουκάτου των Αθηνών, ο άρχοντας της Βοδονίτσας είναι ο τρίτος στην ιεραρχία μετά τον κόμη των Σαλώνων και τον κόμη της Θεσσαλίας.

Το 1410, το κάστρο κατελήφθη για πρώτη φορά από τους Τούρκους μετά από πολύμηνη πολιορκία. Την περίοδο εκείνη οι Οθωμανοί ενδιαφέρονταν περισσότερο για ληστρικές επιδρομές παρά για μόνιμες κατακτήσεις και έτσι αποσύρθηκαν αφού συμφωνήθηκε να τους καταβληθεί φόρος υποτελείας. Μάλιστα είχαν κρατήσει για λίγο τον νεαρό μαρκήσιο Niccolo IΙ ως όμηρο στην Αδριανούπολη. Τον απελευθέρωσαν μετά από παρέμβαση της Βενετίας.

Η Μενδενίτσα κατακτήθηκε οριστικά από τους Οθωμανούς στις 20 Ιουνίου του 1414.

Στις αρχές της Ελληνικής επανάστασης, το 1821, το κάστρο πολιορκήθηκε από τον οπλαρχηγό Δυοβουνιώτη (Γιάννης Ξύκης) και μετά από λίγες μέρες παραδόθηκε στους Έλληνες. Ακολούθησε σφαγή όλων των Τούρκων.


Δεν υπάρχουν σχόλια