Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Πράσινο φως» για την αποκατάσταση του εμβληματικού Ρολογιού, στον Δημοτικό Κήπο Χανίων

Το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του έργου αποκατάστασης του Ρολογιού στον Δημοτικό Κήπο Χανίων, ενός από τα εμβληματικά τοπόσημ...



«Πράσινο φως» για την αποκατάσταση του εμβληματικού Ρολογιού, στον Δημοτικό Κήπο Χανίων

Το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του έργου αποκατάστασης του Ρολογιού στον Δημοτικό Κήπο Χανίων, ενός από τα εμβληματικά τοπόσημα της πόλης, που όμως σήμερα διατηρείται σε κακή κατάσταση, έδωσε ομόφωνα κατά την τελευταία συνεδρίαση το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Το έργο θα υλοποιηθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χανίων, με επίβλεψη του υπουργείου Πολιτισμού. Είχε προηγηθεί το 2014 η έγκριση από το ΚΣΝΜ της μελέτης αποκατάστασής του.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 528.736,41 ευρώ και έχει προταθεί για ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020». Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2017 και να διαρκέσουν μέχρι το 2023.

Το Ρολόι βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του δημοτικού κήπου Χανίων. Έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας και ως ιστορικό κτίριο. Οικοδομήθηκε την περίοδο 1924-1927. Η διάρθρωσή του είναι τριμερής, καθώς διαχωρίζεται σε βάση, κορμό και στέψη που διαμορφώνεται σε κυκλικό περίπτερο.

Οι επεμβάσεις ενίσχυσης και επισκευών του μνημείου αποσκοπούν στην ανάδειξή του, την αποκατάσταση της αρχικής μορφής του, την προστασία του από περαιτέρω φθορά και την προστασία των διερχόμενων πεζών.

Εξάλλου, το 2012 είχε συγκληθεί επιτροπή για την εξέταση της ετοιμορροπίας του μνημείου, σύμφωνα με το άρθρο 41 του νόμου 3028/2002, η οποία είχε καταθέσει προτάσεις για την αποκατάσταση του μνημείου, ενώ επιπλέον, ως προσωρινό μέτρο, είχε ζητήσει την άμεση τοποθέτηση σκάφης περιμετρικά του μνημείου στη βάση του κωδωνοστασίου για να μην κινδυνεύουν οι πεζοί.


Πηγή: Έθνος, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια