Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές στην ανατολική Αττική

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής συμμετέχει και φέτος στην δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» που διοργανώνεται από το Τμ...

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές στην ανατολική Αττική

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής συμμετέχει και φέτος στην δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» που διοργανώνεται από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων του ΥΠΠΟΑ. Σκοπός της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού πλούτου της χώρας και η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΦΑ Ανατολικής Αττικής, σε συνεργασία με άλλους φορείς, διοργανώνει από την Παρασκευή 26 έως την Κυριακή 28 Μαΐου δράσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία της αρμοδιότητάς της, όπως ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και ειδικές θεματικές  διαδρομές. Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Παρασκευή 26 Μαΐου, ώρα 9:30 π.μ.
  • Ξενάγηση – περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντος

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής σας προσκαλεί σε μια ξενάγηση – περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντος. Στην κοιλάδα του Λοιμικού, στο βορειοανατολικό άκρο της Αττικής δίπλα από τον Ευβοϊκό κόλπο, σώζονται τα ερείπια του αρχαίου δήμου του Ραμνούντος. Διασχίζοντας την αρχαία οδό με τους πολυτελείς ταφικούς περιβόλους των κλασικών χρόνων προσεγγίζεται το περίφημο ιερό της Νεμέσεως με κατάληξη το φρούριο. Θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στα ιδιωτικά και δημόσια κτήρια, την αγορά, τα μικρά ιερά, το θέατρο και το γυμνάσιο της αρχαίας πόλης και της ακρόπολης που περικλείονται από τον περίβολο του φρουρίου.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό:
22940 63477, Αρχαιολογικός χώρος Ραμνούντος 
210 3213122, εσωτ. 102 (Ειρ. Χαριτάκη)
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: efaanat@culture.gr

Σάββατο 27 Μαΐου 2017, ώρα 10:00 π.μ.
  • Δυτική Πάρνηθα: Το φυσικό περιβάλλον συνομιλεί με το ανθρωπογενές Φρούριο Φυλής και Αρχαίος Υδραύλακας

Σημείο συνάντησης: Δημαρχείο Φυλής (Κεντρική Πλατεία Φυλής), μετάβαση στο φρούριο με λεωφορείο του Δήμου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής διοργανώνει εκδήλωση στο Φρούριο της Φυλής και στον Αρχαίο Υδραύλακα σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής - Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τον Δήμο Φυλής και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Ορειβατικό Σύλλογο Φυλής (ΕΠΟΣ Φυλής). Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο σεμιναρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Δυτική Πάρνηθα: Το φυσικό περιβάλλον συνομιλεί με το ανθρωπογενές» που διοργανώνουν οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Δυτικής Αττικής για 40 εκπαιδευτικούς. Θα περιλαμβάνει ξενάγηση από αρχαιολόγο στο Φρούριο της Φυλής και πεζοπορική διαδρομή από το Φρούριο προς την Φυλή με επίσκεψη στον Αρχαίο Υδραύλακα. Η μετάβαση στο φρούριο θα γίνει με λεωφορείο του Δήμου.

Σημείο συνάντησης: Δημαρχείο Φυλής, Κεντρική Πλατεία
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 
ΕΦΑ Ανατολικής Αττικής: 2102466122 (κα. Γεωργουσοπούλου)
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής: 2131600830 (κα Τσίγκου)

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: tgeorgousopoulou@culture.gr, perekp@dipe-dytik.att.sch.gr

Σάββατο 27 Μαΐου 2017, ώρα 11:00-12:00
  • Ξενάγηση στο μνημείο του Λέοντα της Κάντζας και στον Ι. Ν.  Αγ. Νικολάου, στην περιοχή Άγιος Νικόλαος Κάντζας 

Σημείο συνάντησης:  συμβολή οδών Λεονταρίου και Πυθαγόρα (ώρα  10:50 π.μ.)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής θα πραγματοποιήσει ξενάγηση στο μνημείο του Λέοντα της Κάντζας και στον Ι. Ν.  Αγ. Νικολάου, στην περιοχή Άγιος Νικόλαος Κάντζας του δήμου Παλλήνης. Πρόκειται για μία μικρή περιηγητική ξενάγηση στον φυσικό λόφο της περιοχής όπου συνυπάρχουν ο περικαλλής ταφικός μαρμάρινος Λέοντας της Κάντζας του 4ου π.Χ., ο οποίος έδωσε και το τοπωνύμιο της περιοχής Λεοντάριον Κάντζας, και ο μεταβυζαντινός ναΐσκος του Αγ. Νικολάου, χτισμένος πάνω σε προγενέστερο βυζαντινό ναό. 

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό:
210 3213122, εσωτ. 138, 143 (Α. Πλασσαρά, Κ. Καραθανάση)

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό την ημέρα του εορτασμού:
6974 823826 (κα Α. Πλασσαρά) 6973 986952 (κα Κ. Καραθανάση)

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: efaanat@culture.gr

Σάββατο 27 Μαΐου 2017, ώρα 11:30 – 13:00
  • Περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο στο Πλάσι Μαραθώνα και παρακολούθηση μιας «ζωντανής» ανασκαφής την ώρα εργασίας αρχαιολόγων και φοιτητών

Σημείο συνάντησης: Παραλία Μαραθώνα, στη συμβολή της Λεωφόρου Ποσειδώνος με την οδό Μάχης Μαραθώνα (ώρα 11:15)

Η ΕΦΑ Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Σύλλογο «Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα» θα πραγματοποιήσει δράση στον αρχαιολογικό χώρο στο Πλάσι Μαραθώνα. Πρόκειται για περιήγηση στις αρχαιότητες από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και παρακολούθηση της διαδικασίας ανασκαφής, τεκμηρίωσης και πρώτων μέτρων προστασίας των αρχαίων που αποκαλύπτονται στο πλαίσιο της συστηματικής έρευνας, με συμμετοχή πλειάδας φοιτητών και ερευνητών.

Aπό τον Μάιο του 2014, η ανασκαφή διεξάγεται από τον Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ, υπό την εποπτεία της ΕΦΑΑΝΑΤ και έχει διττό χαρακτήρα, εκπαιδευτικό και ερευνητικό. Ως εκπαιδευτική διαδικασία αποτελεί το βασικό πεδίο πρακτικής άσκησης των φοιτητών αρχαιολογίας. Ως ερευνητικό πρόγραμμα αφορά μία θέση η οποία αποτέλεσε επίκεντρο ανθρώπινης δραστηριότητας από τη Νεολιθική εποχή έως και την Ύστερη Αρχαιότητα (www.marathonexcavations.arch.uoa.gr).

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό:
22940-55155 Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα
210-3213122 εσωτ. 102 και  697-1994920 (Λ. Σίσκου, Π. Φωτιάδη)

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: pelly_fotiadi@yahoo.com


Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές στην ανατολική ΑττικήΚυριακή 28 Μαΐου, ώρα: 10:00 – 11:30 και 11:30 – 13:00
  • Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο Βραυρώνας και Περιβαλλοντική περιήγηση σε επιλεγμένες περιηγητικές διαδρομές στον Υγρότοπο Βραυρώνας

Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας

Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο Βραυρώνας από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, ενώ παράλληλα η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία θα πραγματοποιήσει περιβαλλοντική περιήγηση για το ευρύ κοινό σε επιλεγμένες διαδρομές στον Υγρότοπο της Βραυρώνας, συνδυάζοντας παρατήρηση πτηνών και δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό:
22990 27020, 22990 27340 Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας
210 3215515, εσωτ.131, 149 (κ.κ. Κ. Πέτρου, Μ. Στάθη)
210 8227937 και 210 8228704, εσωτ. 118 (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κα. Τρίγκου)

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:  kpetrou@culture.gr,  rtrigou@ornithologiki.gr

Κυριακή 28 Μαΐου
  • «’Ενας μίτος για το λαβύρινθο της Αργυρίτιδος γης»

Ξεναγήσεις και Δράσεις  στους αρχαιολογικούς χώρους της Λαυρεωτικής και το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου:

10:30 π.μ. Ξενάγηση στον αρχ/κό χώρο Θορικού, αφετηρία στην είσοδο του αρχ/κού χώρου (φυλάκιο)

10:00 π.μ. «Ες Δρυμόν εκδράμωμεν»: Περιήγηση  στην κοιλάδα της Σούριζας στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου

Σημείο συνάντησης: Αγία Τριάδα στο Δρυμό

Α. Περίπατος στα μονοπάτια της κοιλάδας της Σούριζας: 

Θα περπατήσουμε σε μια κλειστή διαδρομή μονοπατιών, διασχίζοντας ερειπιώνες αλλά και ανασκαμμένα συγκροτήματα αρχαίων μεταλλουργικών εργαστηρίων,  κατάλοιπα των εργασιών της Γαλλικής και της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας αλλά και το μοναδικό γεωλογικό - βιοποικίλο σύνολο του Λαυρεωτικού οικότοπου. Οι αρχαιολόγοι της ΕΦΑ Ανατολικής Αττικής και το προσωπικό του ΚΠΕ Λαυρίου θα ξεναγούν μεγάλους και μικρούς.  

Β. Ξενάγηση στον ανασκαμμένο και περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο των μεταλλουργικών εργαστηρίων της Σούριζας γι’ αυτούς που προτιμούν τις ήπιες διαδρομές.

Γ. Εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά στον ανασκαμμένο και περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο των μεταλλουργικών εργαστηρίων της Σούριζας, 

12:30 πμ. Ξενάγηση στον αρχ/κό χώρο Σουνίου, αφετηρία στην είσοδο του αρχ/κού χώρου (εκδοτήριο)

19:30 μ.μ. Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου: εκδήλωση με θέμα την παρουσίαση της Μελέτης για τη δημιουργία Δικτύου Αρχαιολογικών Διαδρομών στην Κοιλάδα της Σούριζας Λαυρεωτικής» (στον αύλειο χώρο του Μουσείου). Θα ακολουθήσει ξενάγηση στο Μουσείο από τους αρχαιολόγους της Εφορείας. 

Απαραίτητα: Κλειστά παπούτσια, μακρύ παντελόνι, καπέλο, νερό, αντηλιακό

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό:
22920 22817, Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου
210 3213122, εσωτ. 148,122,131 ΕΦΑ Ανατολικής Αττικής
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: efaanat@culture.gr, akapetanios@culture.gr

Κυριακή 28 Μαΐου, ώρες 11:00 – 12:00 και 12:00 – 13:00
  • Ξενάγηση στον Ι. Ν. Αγίας Τριάδας του «Νερού» στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας

Σημείο συνάντησης: Φιλαδελφείας 87, μπροστά από το Δημαρχείο Αχαρνών, έναντι Αρχαιολογικής Συλλογής Αχαρνών (ώρα: 10:00 π.μ.)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Δήμο Αχαρνών και την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών (ΙΛΕΑ), θα πραγματοποιήσει ξενάγηση στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας του «Νερού», μνημείου που βρίσκεται στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας.

Στο ανυπέρβλητης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον της Πάρνηθας, βρίσκεται ο ναός της Αγίας Τριάδας, η πρώτη φάση του οποίου χρονολογείται στους υστεροβυζαντινούς χρόνους. Σημαντικές επεμβάσεις έγιναν στο μνημείο κατά το 1761 και το 1908. Ο ναός πήρε το όνομά του από  παλαιά πηγή νερού (αγίασμα) που βρίσκεται στα νότια του μνημείου.

Στόχος της δράσης είναι η ενημέρωση των πολιτών για τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής και την άρρηκτη σχέση του με το άμεσο φυσικό περιβάλλον, καθώς και η ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία τους.

Η μετάβαση στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας θα γίνει με λεωφορείο που εξασφάλισε η ΙΛΕΑ.

Τηλέφωνα επικοινωνίας για το κοινό: 
210 3216700, εσωτ, 136 (Ε. Κατσάρα)
210 3321753 (Ν. Γεωργιόπουλος)
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: efaanat@culture.gr, tepe.dmeep@culture.gr


Πηγή: Δελτίο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια