Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Προχωρά η δημιουργία του Μουσείου Μεταλλουργίας στο Λαύριο

Προγραμματική σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες εβδομάδες ανάμεσα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το υπουργείο Πολιτισμο...


Προχωρά η δημιουργία του Μουσείου Μεταλλουργίας στο Λαύριο

Προγραμματική σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες εβδομάδες ανάμεσα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Αττικής για την υλοποίηση του Μουσείου Μεταλλείας- Μεταλλουργίας που θα φιλοξενηθεί στο χώρο του παλιού Μηχανουργείου, στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. 

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ενέκρινε ομόφωνα την υλοποίηση του έργου από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Πρόκειται για διαδικασία απαραίτητη σύμφωνα με το νόμο 4355 του 2015, όταν η υλοποίηση έργων σε κηρυγμένα μνημεία γίνεται από υπηρεσίες και φορείς που δεν ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού, και είναι προαπαιτούμενη προκειμένου να προχωρήσει η ένταξη του έργου σε επιχειρησιακό πρόγραμμα υλοποίησης.

Σημειώνεται ότι το έργο της ολοκλήρωσης των εργασιών διαμόρφωσης και μετατροπής του Μηχανουργείου σε μουσείο έχει ανακοινώσει ότι θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Αττικής. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 2.686.500 ευρώ και θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας για το 2017. Στο πλαίσιο της σύμβασης θα γίνουν τρία υποέργα. Το πρώτο αφορά στη διαμόρφωση του Μουσείου Μεταλλείας - Μεταλλουργίας, με στόχο την εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών λειτουργίας του μουσείου και επιπλέον δημιουργία γραφειακών χώρων και χώρων εξυπηρέτησης εργαζομένων και επισκεπτών. Ήδη το 2010 είχε εγκριθεί η μουσειολογική μελέτη και ένα χρόνο μετά και η αρχιτεκτονική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, όπως και η εκτέλεση εργασιών εσωτερικής διαμόρφωσης του διατηρητέου κτιρίου. Επίσης, οι εργασίες στατικής ενίσχυσης, αποκατάστασης της στέγης και αντικατάστασης των κουφωμάτων είχαν ολοκληρωθεί με προηγούμενο έργο.

Το δεύτερο υποέργο περιλαμβάνει τη συντήρηση και αποκατάσταση του αρχειακού υλικού και των εκθεμάτων. Τα εκθέματα κατηγοριοποιούνται σε τρεις ενότητες: ξύλινα (εργαλεία, συσκευές, κορνίζες, ξύλινα στοιχεία του Μηχανουργείου), μεταλλικά (εργαλεία, συσκευές, μηχανές) και χάρτινα (έγγραφα, χάρτες, εικόνες, φωτογραφίες, βιβλία και σχέδια).

Τέλος, το τρίτο υποέργο αφορά στη μουσειολογική και μουσειογραφική εφαρμογή, δηλαδή την προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού και ειδικών κατασκευών της έκθεσης, την προμήθεια και εγκατάσταση ψηφιακών και οπτικοακουστικών συστημάτων, τη συγγραφή και επιμέλεια κειμένων καταλόγων και υλικού τεκμηρίωσης, την έρευνα και καταγραφή προφορικών μαρτυριών, το σχεδιασμό και παραγωγή ψηφιακών εφαρμογών και παραγωγή ντοκιμαντέρ, τη μουσειακή επαναλειτουργία των μηχανημάτων του μηχανουργείου και τη μελέτη ειδικού φωτισμού της έκθεσης.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας, ο οποίος έχει εκπονήσει τον αρχιτεκτονικό και μουσειολογικό σχεδιασμό του Μουσείου, το επόμενο βήμα είναι η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης στις επόμενες εβδομάδες, ενώ το κτιριακό έργο είναι έτοιμο προς δημοπράτηση από την Τεχνική Υπηρεσία του ΕΜΠ. Εκτιμά δε ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα έχει οριστεί ο εργολάβος.

Όσον αφορά στο κομμάτι της συντήρησης ο ίδιος εξηγεί ότι αυτή θα εκτελεστεί σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Συντήρησης του υπουργείου Πολιτισμού. Απομένει να οριστεί εάν τη συντήρηση θα κάνει η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου ή το ΕΜΠ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση. Όλες οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν σε σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα μεταξύ των στελεχών του ΕΜΠ, του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας.

Σύμφωνα, εξάλλου με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, προσθέτει ο κ. Μπελαβίλας, το Μουσείο θα είναι έτοιμο σε τρία χρόνια να υποδεχθεί επισκέπτες. Μέσα από το Μουσείο το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει ένα μοναδικής σπουδαιότητας βιομηχανικό μνημείο- μάρτυρα της εξέλιξης της μεταλλουργίας στην Ελλάδα, αλλά και να έρθει σε επαφή με την αρχαία και νεώτερη μεταλλευτική τεχνική, την εξέλιξη του Λαυρίου, μιας κατεξοχήν μεταλλευτικής πόλης, και την πολιτιστική και κοινωνική ζωή που σχετίζεται με τη μεταλλευτική ζωή στο Λαύριο.


Πηγή: Capital, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια