Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχίζουν τα έργα για τη σωτηρία του αρχαίου Πύργου Άνδρου

Έναν αιώνα εκπέμπεται σήμα για τη σωτηρία του αρχαίου Πύργου Άνδρου που στέκεται ακόμη στο ύψος του στον Άγιο Πέτρο Άνδρου έχοντας την...

Αρχίζουν τα έργα για τη σωτηρία του αρχαίου Πύργου Άνδρου

Έναν αιώνα εκπέμπεται σήμα για τη σωτηρία του αρχαίου Πύργου Άνδρου που στέκεται ακόμη στο ύψος του στον Άγιο Πέτρο Άνδρου έχοντας την ωραιότερη θέα προς το λιμάνι του Γαυρίου.

Ο πύργος του Αγίου Πέτρου, ελληνιστικής εποχής (4ος-3ος αιώνας π.Χ.) είναι από τους καλύτερα σωζόμενους των Κυκλάδων. Είναι κυλινδρικός και σώζεται σε ύψος περίπου 20 μ. Η διάμετρος της βάσης του είναι 9,40 μ. και είναι κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου από ντόπιο σχιστόλιθο. Στο εσωτερικό του διασώζεται ελικοειδής κλίμακα που οδηγούσε σε πέντε τουλάχιστον ορόφους.

Είναι κτισμένος σε μία θέση ιδιαίτερα προνομιακή, αφού δεσπόζει στον κάμπο του Γαυρίου και βλέπει προς τη θάλασσα με δυνατότητα ελέγχου των πλοίων. Επίσης γύρω από το μνημείο υπάρχουν εγκαταστάσεις εξόρυξης μετάλλου (χαλκού), που λειτουργούσαν μέχρι τις αρχές του αιώνα. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι παρόμοιες εργασίες γίνονταν στην αρχαιότητα. Προφανώς ο ρόλος του μνημείου ήταν για να ελέγχει στεριά και θάλασσα.

Ήδη από το 1924 ήταν ορατά τα σημάδια φθοράς του μνημείου. Γι αυτό ο ιστορικός Δημήτριος Πασχάλης καλούσε τα εν Αθήναις Ανδριώτικα σωματεία να παρέμβουν για την σωτηρία του μόνου τότε ορατού αρχαίου μνημείου της Άνδρου καθώς η Αρχαιολογική Υπηρεσία έδειχνε (και δείχνει ακόμη) πλήρη αδιαφορία.   

Μετά από προσπάθειες 50 και πλέον ετών  ξεκινούν, επιτέλους, τα έργα διάσωσης του μεγαλύτερου σωζόμενου αρχαίου πύργου στα νησιά του Αιγαίου, όπως ανακοινώνει η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών.

Η έκθεση του στις καιρικές συνθήκες  χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και συντήρησης έχει επιφέρει  σημαντικές φθορές και καταρρεύσεις τμημάτων του.   Ηταν αναγκαίος ο   συντονισμός διαφόρων ενεργειών για την αποκατάσταση του Πύργου καθώς τώρα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος  άμεσης κατάρρευσης του.

Για το λόγο αυτό η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών και ο Φιλοπρόοδος  Όμιλος Γαυρίου οργανώνουν την προσεχή Πέμπτη (29 ιουνίου 2017, ώρα 7 μ.μ.,) στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5) εκδήλωση με θέμα: «Ο Αρχαίος Πύργος του Αγίου Πέτρου της Άνδρου» και εισηγητές: τον ομ. καθηγητή Αρχαιολογίας και μελετητή του πύργου  Βασίλη Λαμπρινουδάκη, Τον Μηχανικό και μελετητή του μνημείου  Ευάγγελο Καζολιά και  τον εκδότη και χορηγό της μελέτης Γιώργο Δαρδανό.   

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο προϊστάμενος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δ. Αθανασούλης, ο καθηγητής Αρχτεκτονικής  του Πανεπιστημίου Κρήτης & Πρόεδρος της Εταιρίας Κυκλαδικών Μελετών   Εμμανουήλ Μαρμαράς  η πρόεδρος του Φ.Ο.Γ. Ρομπέρτα Κωνσταντινίδου , ο αν. Κοσμήτορας της σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. Κώστας Καραδήμας και ο δήμαρχος Ανδρου  Θεοδόσης Σουσούδης.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο γραμματέας της Ε.Κ.Μ. Γιώργος Γαβαλάς (Γενικός Γραμματέας της Ε.Κ.Μ.) ενώ το στρογγυλό τραπέζι η ομ. καθηγήτρια Αρχαιολογίας Λυδία Παλαιοκρασσά.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο  Γιώργος Δαρδανός έχει δώσει ένα πολυετή αγώνα για την προστασία του Πύργου. Με ενέργειες του και την συμβολή του Φιλοπρόοδου Ομίλου “το Γαύριο” ξεπεράστηκαν όλα τα εμπόδια και διαμορφώθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες για την λήψη των άμεσων μέτρων προστασίας του μνημείου.Με την διενέργεια μιας μικρής αρχαιολογικής έρευνας πoυ θα γίνει τις προσεχείς μέρες με ευθύνη της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού, καθίσταται δυνατή αφενός η ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης για την άμεση προστασία και στερέωση του Πύργου και αφετέρου η δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών για τις πρώτες επεμβάσεις.


Πηγή: Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, EnetPress

Δεν υπάρχουν σχόλια