Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Λ. Κονιόρδου απέπεμψε τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης

Στην Αθήνα, όπου βρισκόταν για υπηρεσιακούς λόγους, πληροφορήθηκε ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης Ι...


Η Λ. Κονιόρδου απέπεμψε τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης

Στην Αθήνα, όπου βρισκόταν για υπηρεσιακούς λόγους, πληροφορήθηκε ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης Ιωάννης Κανονίδης την αντικατάστασή του από τη θέση αυτή. 

Στις 8.30 π.μ. χθες, η διάδοχός του πήγε στα γραφεία της εφορείας, χωρίς να τον έχει ενημερώσει. Θα πείτε δεν ήταν δικό της καθήκον, αφού την αντικατάσταση αποφάσισε η υπουργός Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου με χθεσινή απόφασή της. Ναι, αλλά μήπως ήταν συναδελφικό;

Ο κ. Κανονίδης εκτελούσε χρέη αναπληρωτή προϊσταμένου στην Εφορεία Θεσσαλονίκης ταυτόχρονα με τη θέση του ως προϊσταμένου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής. Δεν είχε κριθεί δηλαδή για τη θέση αυτή. Ούτε όμως η αντικαταστάτριά του κρίθηκε.

Πρόκειται για την Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Η σκέψη κάποιων ότι ίσως έπαιξε ρόλο στην τοποθέτησή της η συγγενική εξ αγχιστείας σχέση με τον Τάσο Κουράκη του ΣΥΡΙΖΑ ή το ότι ήταν μία από τις τρεις συντάκτριες του πορίσματος περί ρωμαϊκού μνημείου της Αμφίπολης, είναι πονηρές και δεν θα έπρεπε να γίνονται. Όπως επίσης δεν θα έπρεπε να ληφθούν υπόψιν όσα λένε οι κακές γλώσσες περί των κακών σχέσεων που είχε με τους συναδέλφους της στην Εφορεία, λόγω του ότι ζητούσε να μεταφερθούν οι αρχαιότητες που έχουν βρεθεί σε ανασκαφές, από τις αποθήκες της Εφορείας στις αποθήκες του Μουσείου.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διαβλέπει δάκτυλο Σπίρτζη πίσω από την αντικατάσταση και αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Πριν από περίπου έναν μήνα παρακολουθήσαμε έκπληκτοι την επίθεση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρ. Σπίρτζη, ο οποίος απέδωσε τις, κατά τη γνώμη του, καθυστερήσεις στα εργοτάξια του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στην Κεντρική Υπηρεσία, στις διαδικασίες και στα συλλογικά όργανα του ΥΠΠΟΑ. Μάλιστα, λειτουργώντας ως πολιτικός προϊστάμενος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, μίλησε και για θεσμικές αλλαγές που θέλει να γίνουν στο πλαίσιο λειτουργίας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ενώ ακολούθησαν και απολύσεις δύο αρχαιολόγων συμβασιούχων σε συγκεκριμένο εργοτάξιο!

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κάλεσε τότε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να πάρει θέση προστατεύοντας τη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και να μην επιτρέψει τον διασυρμό των θεσμών στο βωμό όποιων σκοπιμοτήτων.

Αντί αυτού, την Πέμπτη 22.6.2017, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κονιόρδου απομάκρυνε τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Εφορείας και τον αντικατέστησε. Η πράξη αυτή δηλώνει την πλήρη αποδοχή των αιτιάσεων Σπίρτζη και τη συνενοχή στην απόπειρα απαξίωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Το θέμα δεν αφορά στα ίδια τα πρόσωπα και στην αξία τους, αλλά στην ακολουθούμενη διαδικασία που αποδεικνύει πως η Υπουργός Πολιτισμού και η κυβέρνηση συνολικά είναι για άλλη μια φορά πρόθυμοι να υποκύψουν στις κάθε λογής πιέσεις εξωγενών και αναρμόδιων παραγόντων για "επίσπευση" των αρχαιολογικών εργασιών που δήθεν καθυστερούν τα έργα, αγνοώντας τόσο τα αρχαιολογικά δεδομένα όσο και τις εισηγήσεις των καθ' ύλην αρμόδιων υπηρεσιών.

Η σημερινή, άλλωστε, εξέλιξη επιβεβαιώνει την πάγια θέση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων πως η κατ' ανάθεση εκτέλεση χρεών προϊσταμένου με υπουργικές αποφάσεις, χωρίς να έχει προηγηθεί η κατά νόμον κρίση από τα αρμόδια όργανα της διοίκησης, δημιουργεί απαράδεκτες και επιζήμιες στρεβλώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας να διορίζει και να παύει κατά τα το δοκούν πρόσωπα που υπηρετούν σε διευθυντικές θέσεις.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταγγέλλει την Υπουργό Πολιτισμού για την ενέργειά της αυτή και δηλώνει σε όλους τους τόνους και προς κάθε κατεύθυνση πως θα συνεχίσει αταλάντευτα να υπερασπίζεται τόσο το κύρος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας όσο και την αξιοπρέπεια των μελών του.»

Μια ερώτηση κρίσεως εδώ: η κα Βελένη είναι, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η Έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εξ όσων αντέδρασαν στην απόσπαση και επανατοποθέτηση αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου, και μάλιστα εκ των πρωτοστατών. Τι θα γίνει τώρα, με αρχαιότητες ισάξιες από τον σταθμό Αγίας Σοφίας να είναι σε εκκρεμότητα;

Πηγή: Αντ. Καρατάσου, Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια