Η συγκρουσιακή πορεία με την Κονιόρδου η οποία, σύμφωνα με την Α. Λούβη, υποκύπτοντας σε αγκυλώσεις δεν προχώρησε τον εξορθολογισμό ...
Η συγκρουσιακή πορεία με την Κονιόρδου η οποία, σύμφωνα με την Α. Λούβη, υποκύπτοντας σε αγκυλώσεις δεν προχώρησε τον εξορθολογισμό του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.
Η «χρυσοτόκος όρνιθα» (κατά την περίφημη δήλωση Ξυδάκη) του υπουργείου Πολιτισμού, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, όχι μόνο παρουσιάζει τεράστια λειτουργικά προβλήματα αλλά βρίσκεται και στο μάτι του κυκλώνα. Η καρατομημένη από τη Λυδία Κονιόρδου πρόεδρός του, Ασπασία Λούβη, έδωσε συνέντευξη τύπου την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου εκτινάσσοντας βολές κατά της υπουργού κι αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς αιχμές στο συνδικαλιστικό όργανο των αρχαιοφυλάκων που εμποδίζουν τη δημιουργία και λειτουργία ενός νέου Οργανισμού του ΤΑΠ. Σε τι θα βοηθούσε; Θα έσβηνε τις παθογένειες του παλαιού, ο οποίος, σημειωτέον, ισχύει από το 1977 και θα οδηγούσε στην εξυγίανση κατά την κυρία Λούβη. Για ποιο λόγο, λοιπόν, δεν προχωρά ο νέος Οργανισμός; Ισως διότι ο Οργανισμός αυτός υπαγορεύει ελέγχους των υπερωριών των αρχαιοφυλάκων και ως εκ τούτου εξορθολογισμό του δημοσίου χρήματος;...
«Παρατηρείται αύξηση του τουρισμού αλλά μείωση προσέλευσης στους αρχαιολογικούς χώρους που δεν αλλάξαμε φύλακες. Στην Ακρόπολη τα καταφέραμε και η εικόνα είναι διαφορετική», είπε η κυρία Λούβη σε ένα από τα μεγαλύτερά της «καρφιά» για τους αρχαιοφύλακες.
Κόντρα στη Λυδία Κονιόρδου αλλά με πολλά «ευχαριστώ» στους προηγούμενους υπουργούς Πολιτισμού, κ.κ. Ξυδάκη και Μπαλτά που της προσέφεραν την «πολιτική στήριξη», όπως είπε να συνεχίσει το έργο της - σημειωτέον, ο Αριστείδης Μπαλτάς ήταν παρών στη συνέντευξη τύπου - η κυρία Λούβη αντιλήφθηκε, όπως ανέφερε ήδη από τον Φεβρουάριο του 2017 ότι η Λυδία Κονιόρδου δεν θα ενεργοποιούσε ποτέ το νέο Οργανισμό που υποβλήθηκε από το απελθών Διοικητικό Συμβούλιο. Ίσως διότι είναι δέσμια στους συνδικαλιστές αρχαιοφύλακες και τα συμφέροντά τους;... Κάτι τέτοιο δεν αναφέρθηκε ξεκάθαρα αλλά τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται...
«Μείναμε 28 μήνες σ' αυτή τη θέση. Μεγαλύτερη πολυτέλεια δεν έχει γνωρίσει άλλο ΔΣ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Καταφέραμε να φτάσουμε στην πηγή. Τώρα ας πιει το νερό κάποιος άλλος...»
Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνέντευξη τύπου που έδωσε η απελθούσα πρόεδρος του ΔΣ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων αναφέροντας ότι «μεγάλες τομές χωρίς πολιτική κάλυψη δεν μπορούν να γίνουν». Η κυρία Κονιόρδου όχι μόνο δεν της προσέφερε πολιτική κάλυψη αλλά αυτό το καλοκαίρι της ζήτησε να παραιτηθεί. Ήταν μια δυσάρεστη στιγμή για τις δυο κυρίες όπως ανέφερε η κυρία Λούβη η οποία, ωστόσο, απάντησε στην υπουργό: «Αυτό το δώρο δεν θα σας το κάνω»... Αποτέλεσμα να παυθεί μαζί με όλο το ΔΣ λίγο καιρό αργότερα. Σημειωτέον, σύσσωμο το απερχόμενο ΔΣ συνυπογράφει τις θέσεις της κυρίας Λούβη.
Οι οποίες είναι οι εξής:
Οι στόχοι που τέθηκαν αλλά χωρίς Νέο Οργανισμό είναι ανεφάρμοστοι:
Σύμφωνα με την κυρία Λούβη, οι στόχοι του ΤΑΠ από τη σύστασή του ήταν: Η πρόταση για νέο Οργανισμό, η σημαντική αύξηση εσόδων και χρηματοδότησης προς το ΥΠΠΟΑ, το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων και το Ηλεκτρονικό Εισιτήριο, η αύξηση της παραγωγής πωλητέων, η αναδιοργάνωση της λειτουργίας των πωλητηρίων, η εξυγίανση της λειτουργίας των αναψυκτηρίων κ.α.
Πρόταση για νέο Οργανισμό του ΤΑΠ
Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου, η αύξηση των επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων που οφείλεται κυρίως στους κοινοτικούς πόρους, ώστε σήμερα να ανέρχονται σε 300 περίπου, συνοδεύθηκε από την κατασκευή νέων πωλητηρίων και αναψυκτηρίων, που σήμερα ξεπερνούν τα 80, άκριτα και χωρίς μελέτες βιωσιμότητας. Παράλληλα, οι αρχαιοφύλακες που κατά παράδοση κρατούσαν τα μικρά πωλητήρια με αρχαιολογικούς οδηγούς δίπλα στα εκδοτήρια εισιτηρίων, βρέθηκαν να διαχειρίζονται τα νεόδμητα πωλητήρια διεκδικώντας το 12% επί των εισπράξεών τους, τη στιγμή που, όπως προαναφέρθηκε, η λειτουργία τους είναι ήδη ελλειμματική.
Παράλληλα, μεγάλα ποσά διατίθενται κατ’ ευθείαν από το ΤΑΠ για δαπάνες του ΥΠΠΟΑ, σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων, μεταξύ αυτών και οι αρχαιοφύλακες, που εισπράττουν απευθείας από το ΤΑΠ τις υπερωρίες τους (φέτος, θα ανέλθουν σε 17 εκ. ευρώ). Μ' αυτό τον τρόπο οι δαπάνες ουσιαστικά γίνονται χωρίς έλεγχο κάτι που προσπαθεί να αλλάξει ο νέος Οργανισμός ο οποίος προτείνει τα ποσά αυτά να δίνονται από το ΥΠΠΟΑ.
«Ο νέος Οργανισμός έχει σοβαρές αδυναμίες και αλλοιώνει το χαρακτήρα του ΤΑΠ», ήταν το σχόλιο της υπουργού. «Ασφαλώς και επιθυμούμε να τον αλλοιώσει», αναφέρει η κυρία Λούβη εννοώντας να εξαλειφθούν οι παθογένειες όπως με το άρθρο που προβλέπεται θέση Διευθυντή ο οποίος «θα καταργήσει την παντοδυναμία του ΔΣ».
Εισιτήρια Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων
Σύμφωνα με την κυρία Λούβη, τον Σεπτέμβριο του 2016 ενοποιήθηκαν τα συστήματα έκδοσης και ακύρωσης εισιτηρίων στην Ακρόπολη και το Θέατρο του Διονύσου, επιτρέποντας τον καλύτερο έλεγχο των εισερχόμενων επισκεπτών. Τα έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας υπερδιπλασιάστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2016 σε σχέση με το 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 109,3%, με τον Σεπτέμβριο να αναδεικνύεται σε μήνα με τα περισσότερα έσοδα στην Αθήνα, ξεπερνώντας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Στο σύνολο του έτους η Ακρόπολη παρουσίασε αύξηση των εισιτηρίων με αξία 9,1% και το Θέατρο Διονύσου αύξηση 36,9%. Και ο νοών νοείτο...
Αύξηση εσόδων ΤΑΠ της χρηματοδότησης προς ΥΠΠΟΑ
Τα συνολικά έσοδα του ΤΑΠ από 56,5 εκ. το 2015 εκτοξεύτηκαν σε 88,1 εκ. το 2016, όσο ήταν ο στόχος του κρατικού προϋπολογισμού, που επιτεύχθηκε πλήρως, παρουσιάζοντας αύξηση 56%. Όσον αφορά το 2017, με βάση την πορεία των εσόδων σε επίπεδο επταμήνου, η εκτίμηση είναι ότι τα συνολικά έσοδα θα προσεγγίσουν ή και θα υπερβούν τα 100 εκ.
Ηλεκτρονικό εισιτήριο
Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη τύπου, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, του συστήματος ελέγχου πρόσβασης και του συστήματος barcode στους παραπάνω αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία είναι μέχρι τα τέλη του έτους. Η κυρία Λούβη, ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας ότι αν από τον διάδοχό της δεν τηρηθεί το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα ως προς τη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, κινδυνεύει να αποσυρθεί η χορηγία της Εθνικής Τράπεζας.
Αύξηση παραγωγής πωλητέων
Τα πωλητήρια των Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων επί σειράν πολλών ετών δεν ανταποκρίνονται στη ζήτηση, λόγω ανεπαρκούς τροφοδοσίας, που οφείλεται στην υποστελέχωση των εργαστηρίων, αλλά και της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΤΑΠ. Το αποτέλεσμα είναι η θλιβερή εικόνα των άδειων πωλητηρίων, που για να γεμίσουν στοιχειωδώς, η κεντρική αποθήκη του ΤΑΠ στέλνει προς πώληση ό,τι τυχαίνει κατά σύμπτωση να έχει παραχθεί
Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, οι διαγωνισμοί κλίμακος είναι η μόνη λύση για να γίνουν τα ευπώλητα αντικείμενα του ΤΑΠ ανταγωνιστικά. Μέσω αυτών εξασφαλίζεται η απαιτούμενη ποσότητα για μεγάλο αριθμό πωλητηρίων ταυτοχρόνως αλλά και η σημαντική μείωση στο κόστος παραγωγής. Ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα χωλαίνει, γιατί λόγω του δημόσιου λογιστικού απαιτείται τεράστιος χρόνος από την προκήρυξη μέχρι την παραγωγή, που είναι εις βάρος του τελικού στόχου
Αναδιοργάνωση λειτουργίας πωλητηρίων
«Τα πωλητήρια του ΤΑΠ σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους ανέρχονται σήμερα σε πάνω από 80. Ωστόσο μόνο τα 30 περίπου βρίσκονται σε χώρους με υψηλό αριθμό προσελεύσεων και μπορούν ουσιαστικά να ανταποκριθούν όχι μόνο στο κόστος λειτουργίας τους αλλά και να αποφέρουν έσοδα στο ΤΑΠ. Έως το 2015 τα πωλητήρια ήταν στελεχωμένα από προσωπικό από τον κλάδο των αρχαιοφυλάκων. Είναι γνωστό ότι στις αρχές του 2016 κυκλοφόρησε η προτροπή της ΠΕΥΦΑ προς τα μέλη της να κλείσουν τα πωλητήρια...», ανέφερε η κυρία Λούβη.
Εξυγίανση λειτουργίας αναψυκτηρίων. ΄Εχει προσφερθεί, μεταξύ άλλων, γρανίτα από χημικό ... χυμό!
Όπως επίσης συμπλήρωσε, τρεις οικογένειες εκμεταλλεύονται τα αναψυκτήρια - όπου έχει προσφερθεί, μεταξύ άλλων, γρανίτα από χημικό ... χυμό!
«Τα αναψυκτήρια που λειτουργούν στους Αρχαιολογικούς Χώρους και στα Μουσεία είναι περίπου 80 σε όλη την επικράτεια. Εξ αυτών περίπου 15 είναι αυτά που, όπως έχει διαφανεί στην τελευταία εικοσαετία, ελκύουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων αναδόχων λόγω των μεγάλων προσελεύσεων επισκεπτών στους χώρους στους οποίους βρίσκονται», ανέφερε η κυρία Λούβη και κατέληξε: «Επέμενε η υπουργός να σπάσουμε το διαγωνισμό για τα αναψυκτήρια. Ξεχώρισε έτσι η Βόρεια Ελλάδα. Δυστυχώς, όμως, κανείς επενδυτής δεν εξεδήλωσε ενδιαφέρον για τη βόρεια Ελλάδα...»
Απαλλοτριώσεις και στερήσεις χρήσεις
Συνολικά από το απελθόν ΔΣ του ΤΑΠ πληρώθηκαν 12,3 εκ ευρώ την τελευταία διετία που αφορούν σε 32 υποθέσεις απαλλοτριώσεων, ενώ σε περιπτώσεις καταβολής αποζημίωσης για τη στέρηση χρήσης γης από την Αρχαιολογική Υπηρεσία καταγράφηκαν περιπτώσεις που η αξία του ακινήτου είχε πληρωθεί έως και 22 (!) φορές.
«Αρκετούς εχθρούς έχω κάνει. Ας τα βρει το επόμενο ΔΣ... Εύχομαι να γίνει το καλύτερο και να μη χαθεί άλλη μια ευκαιρία. Ποτέ δεν είχαμε φτάσει τόσο κοντά στην υλοποίηση των στόχων μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, προς το τέλος η Ασπασία Λούβη. Μικρή σημείωση: Το ΤΑΠ είναι αυτή τη στιγμή ακέφαλο, μετά την παραίτηση του νέου προέδρου, Ορέστη Βαβατσιούλα.
Αναμένεται η απάντηση υπουργείου (και αρχαιοφυλάκων).
Πηγή: Κ. Λυμπεροπούλου, The TOC
Δεν υπάρχουν σχόλια