Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έκθεση χειρογράφων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

To Mουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού παρουσιάζει στο χώρο υποδοχής (φουαγιέ), έκθεση χειρογράφων της συλλογής του, στο πλαίσιο της σπονδυλ...

Έκθεση χειρογράφων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

To Mουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού παρουσιάζει στο χώρο υποδοχής (φουαγιέ), έκθεση χειρογράφων της συλλογής του, στο πλαίσιο της σπονδυλωτής έκθεσης με θέμα: «Πέντε εκθέσεις χειρογράφων μικρών συλλογών της Θεσσαλονίκης» από τις 18-10 έως τις 18-11-2017. 

Η μικρή αυτή έκθεση, που περιλαμβάνει χειρόγραφα από τις αποθήκες του Μουσείου, οργανώθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 20 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής  Παλαιογραφικής Εταιρείας (ΕΛΠΕ, Θεσσαλονίκη) το 1997. 

Πρόκειται για  δέκα χειρόγραφους κώδικες και σπαράγματα που χρονολογικά, καλύπτουν την περίοδο από τους παλαιοχριστιανικούς έως τους νεότερους χρόνους.


Έκθεση χειρογράφων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το περγαμηνό ευαγγέλιο του 9ου αι.. Περιέχει τα ευαγγελικά αναγνώσματα του έτους σε μεγαλογράμματη γραφή και τα μουσικά «σημαδόφωνα» για την εμμελή ανάγνωση των περικοπών. Η αντιγραφή του χειρογράφου πιθανόν έγινε στην Κάτω Ιταλία. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ένα «καραμανλίδικο» Προφητολόγιο, που χρονολογείται στα τέλη 18ου - αρχές 19ου αιώνα. Περιέχει τις αναγιγνωσκόμενες, σε διάφορες ακολουθίες περικοπές από την Παλαιά Διαθήκη. Η γλώσσα του κειμένου είναι τουρκική (για τους τουρκόφωνους ορθόδοξους της Μ. Ασί¬ας) γραμ¬μένη όμως στο ελληνικό αλφάβητο (= «καραμανλί¬δικα»), ενώ τα ενδιάμεσα κείμενα, όπου και ορισμένα τροπάρια, είναι γραμμένα στα ελληνικά.

Ελεύθερη είσοδος

Διάρκεια έκθεσης: 18 Οκτωβρίου έως 18 Νοεμβρίου 2017

Ώρες λειτουργίας Μουσείου: Δευτ. – Κυρ.: 08.00-20.00 (έως 31/10) & 09.00-16.00 (1-18 Νοεμβρίου).


Πηγή: Thestival

Δεν υπάρχουν σχόλια