Το 1,5 εκατ. ευρώ που προβλέπεται είναι δεσμευμένο από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και όλα εξαρτώνται πλέον από την πληρότητα του...
Η νέα προσπάθεια της περιπετειώδους ένταξης του μνημείου της Αμφίπολης στο ΕΣΠΑ είναι γεγονός. Mετά την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα του υπουργείου Πολιτισμού, τον περασμένο Ιούνιο, να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ο Τύμβος Καστά, οι αρμόδιες υπηρεσίες επανήλθαν καταθέτοντας προχθές νέο τεχνικό δελτίο με στόχο την πολυπόθητη χρηματοδότηση των απαιτούμενων εργασιών.
Ο φάκελος βρίσκεται ήδη στην αρμόδια διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία υπενθυμίζεται πως είχε απορρίψει τον προηγούμενο, καταλογίζοντας στο υπουργείο «προχειρότητα» και «λάθη» στην υποβολή της αίτησης και ζητώντας τις απαραίτητες «διορθώσεις» που θα καθιστούσαν εφικτή την ένταξη του μνημείου στο ΕΣΠΑ.
Έπειτα από τρεις μήνες, ο φάκελος επανακατατέθηκε, με τις πληροφορίες της «Κ» να λένε πως αυτή τη φορά είναι σαφώς πιο πλήρης, αφού περιλαμβάνει περί τις 200 σελίδες επεξηγηματική τεχνική αναφορά. Η ένταξη του μνημείου στο ΕΣΠΑ, φαίνεται πιο κοντά από ποτέ.
«Αναγκαίο»
Την αναγκαιότητα, άλλωστε, της χρηματοδότησης του μνημείου επανέλαβε χθες για μία ακόμη φορά ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος τον Ιούλιο είχε εξαπολύσει μύδρους κατά του υπουργείου. Το 1,5 εκατ. ευρώ που προβλέπεται είναι δεσμευμένο και όλα εξαρτώνται πλέον από την πληρότητα του φακέλου που έχει παραδώσει το υπουργείο. Μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχει βγει η απόφαση.
«Έλλειμμα συνεννόησης»
Το ερώτημα πλέον εστιάζεται στο αν αυτή τη φορά το υπουργείο Πολιτισμού θα κάνει σοβαρή δουλειά με την υπόθεση της Αμφίπολης ή θα συνεχίσει να απαξιώνει αυτό το σημαντικό μνημείο όπως το κάνει μεθοδικά, εδώ και τρία χρόνια. Θα γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες ή το έργο θα κολλήσει, όπως πολλοί ισχυρίζονται εξαιτίας της γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟΑ Μαρίας Βλαζάκη, η οποία άλλωστε είναι υπεύθυνη για τα έργα του ΕΣΠΑ; Και αν κάποιοι επιρρίπτουν ευθύνες στη γενική γραμματέα για τους χειρισμούς που δεν έκανε, υπεύθυνη για το υπουργείο που διοικεί είναι η κ. Λυδία Κονιόρδου. Άλλωστε, εκείνη πριν από λίγους μήνες απέδωσε την απόρριψη του φακέλου ένταξης σε «έλλειμμα συνεννόησης»!
Αυτή την απάντηση έδωσε τον περασμένο Αύγουστο η υπουργός, σε σχετική ερώτηση της βουλευτού της Ν.Δ. Φωτεινής Αραμπατζή, μετά την απόρριψη του τεχνικού δελτίου από την ειδική υπηρεσία Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης, «λόγω “ανωριμότητας” και σοβαρότατων ελλείψεων στις απαιτούμενες μελέτες». Ήταν η πρώτη αίτηση για ένταξη του έργου του Τύμβου Καστά, στο ΕΣΠΑ 2014-2020, για τη στερέωση, συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου με χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ.
Ο φάκελος που υποβλήθηκε στις 2 Ιουνίου με φορείς υλοποίησης τις Διευθύνσεις Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, απορρίφθηκε: πρόκειται, είπε η υπουργός, για «ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο έργο, το οποίο απαιτεί πάρα πολλές ειδικές παραμέτρους. Αυτό το έργο περιλαμβάνει την οριστικοποίηση και εξειδίκευση των μελετών, τις εργασίες των ήδη υπαρχόντων μελετών για την Αμφίπολη, τις εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου, αλλά και της διαμόρφωσης και ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του». Ενέχει, υποστήριξε, την επίλυση «πολυπαραμετρικών επιστημονικών και τεχνικών προβλημάτων για τα οποία κατέστη αναγκαία η περαιτέρω διερεύνηση και ιεράρχηση των αναγκαίων εργασιών». Και απέδωσε την απόρριψη του τεχνικού δελτίου στην επικοινωνία. «Ενδεχομένως, διότι υπήρξε έλλειμμα συνεννόησης μεταξύ των δύο φορέων».
«Καμία ολιγωρία»!
Δεν υπάρχει «καμία ολιγωρία» επιμένουν ακόμη από το ΥΠΠΟΑ, «ήταν θέμα αναπροσαρμογών». Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν και έγιναν οι απαραίτητες διευκρινίσεις για την εκ νέου υποβολή του διορθωμένου τεχνικού δελτίου.
Η συστηματική αδράνεια «τραυματίζει» το μνημείο, το οποίο επιβαρύνεται από τις φθορές του χρόνου και των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Οι συχνές βροχοπτώσεις δεν βοηθούν και ένας ακόμη χειμώνας έχει φτάσει. Τα έργα θωράκισης είναι απαραίτητα και δεν δικαιολογούν άλλες καθυστερήσεις. Στο μεταξύ, η τοπική κοινωνία αγωνιά. Έπειτα από τόσο θόρυβο, τίποτα ουσιαστικό δεν έγινε, πέρα από το 30% της μελέτης των αποχωματώσεων το 2015.
Πηγή: Γ. Συκκά, Στ. Παπαντωνίου, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια