Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το ’18 ήρθε και φέρνει... εκθέσεις

Κοστούμια του Δαμιανού Ζαρίφη από παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και της Λυρικής Σκηνής παρουσιάζονται στο Ωδείο Αθηνών. Μετά το φαγο...

Το ’18 ήρθε και φέρνει... εκθέσεις
Κοστούμια του Δαμιανού Ζαρίφη από παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και της Λυρικής Σκηνής παρουσιάζονται στο Ωδείο Αθηνών.
Μετά το φαγοπότι των ημερών, τα ξενύχτια και τις μαζώξεις, καιρός για ήρεμες εξόδους στην πόλη. Ο Ιανουάριος προσφέρεται για εκθέσεις και επισκέψεις σε μουσεία.

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση ξεκινά στις 8 του μηνός στο Ωδείο Αθηνών με αφορμή τα 10 χρόνια από τον θάνατο του διακεκριμένου σκηνογράφου-ενδυματολόγου Δαμιανού Ζαρίφη. Ζωγραφικές μακέτες για το θέατρο και σχέδια από το προσωπικό του αρχείο, αλλά και κοστούμια που χρησιμοποιήθηκαν σε παραστάσεις και παραμένουν στα βεστιάρια του Μεγάρου Μουσικής, της Λυρικής Σκηνής, του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης είναι ορισμένα από τα εκθέματα. «Ο παλμός του σχεδίου» έχει τη επιμέλεια της θεατρολόγου Ελένης Βαροπούλου, αλλά δυστυχώς θα μείνει ανοιχτή μόνο έως τις 20 του μηνός.

Στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, ετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς η «Ιερά Οδός και Ελευσίνα» σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων. Εκεί θα αναβιώσει ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου, το Ιερό της Ελευσίνας. Η περιοδική έκθεση, που αποτελεί προπομπό των εκδηλώσεων «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021», περιλαμβάνει 62 αρχαιότητες από το Μουσείο της Ελευσίνας και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αποτελείται από δύο ενότητες και επτά υποενότητες. Οι επισκέπτες θα μάθουν κάθε λεπτομέρεια για το «Ελευσίνιο της Αθήνας», το «Σπήλαιο του Πανός επί της Ιεράς Οδού», το «Ιερό του Απόλλωνα στο Δαφνί», τις «Δύο μικρές λίμνες των Ρειτών, αφιερωμένες σε Δήμητρα και Κόρη», το «Ιερό της Αφροδίτης και του Ερωτα», τη «Γέφυρα του αθηναϊκού Κηφισού», τη «Γέφυρα του ελευσινιακού Κηφισού», το «Ανάκτορο του Τελεστηρίου της Ελευσίνας», τον «Ιεροφάντη», τις «Διαδοχικές φάσεις του Τελεστηρίου, από την εποχή του Σόλωνα ώς τα ρωμαϊκά χρόνια», τη «Φεύγουσα Κόρη», τους «Θεούς και ήρωες στην Ελευσίνα», τη «Ρωμαϊκή Ελευσίνα» κ.ά. Το στήσιμό της θα έχει επίσης ενδιαφέρον αφού θα δημιουργηθεί στην αίθουσα ένα μικρό Τελεστήριο, ο ιερός χώρο στον οποίο εισέρχονταν οι μυημένοι.

Στις 25 του μηνός, στο Ιδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη παρουσιάζονται περισσότερα από 70 αντιπροσωπευτικά έργα του Κωνσταντίνου Βολανάκη, «πατέρα της ελληνικής θαλασσογραφίας». Έργα που αποκαλύπτουν, κατά τον επιμελητή της έκθεσης Τάκη Μαυρωτά, «την τεράστια προσφορά του στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της ελληνικής ζωγραφική». Πολλά απ’ αυτά παραχωρούνται στην έκθεση από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Στον Πειραιά

Στη βάση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, στον Πειραιά, παρουσιάζονται εδώ και λίγες ημέρες 37 αρχαιότητες από τις τελευταίες έρευνες στο ναυάγιο των Αντικυθήρων. Εντυπωσιακότερο έκθεμα είναι ο μικρός χάλκινος δίσκος με τέσσερις διάτρητες απολήξεις. Λίγο πριν από την εκπνοή του 2017 άνοιξαν και οι γοητευτικές «Αντιθέσεις» στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά, ενώ στην Αθήνα, στο Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο, λίγοι γνωρίζουν ότι εγκαινιάστηκε η περιοδική έκθεση αφιερωμένη στον ζωγράφο-χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο. Διοργανώνεται από τo Kομμουνιστικό Kόμμα Eλλάδας, περιλαμβάνει 120 έργα και διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες: την κεντρική ενότητα με τα Αγριολούλουδα πλαισιώνει μια μικρότερη με θέμα τα Μετέωρα και μια τρίτη με σχέδια και χαρακτικά που φιλοτέχνησε στη δικτατορία. Ο επισκέπτης, ωστόσο, έχει την ευκαιρία να δει κι ένα μικρό μέρος του εργαστηρίου του καλλιτέχνη.

Στο μεταξύ, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ετοιμάζει πυρετωδώς τις «Αμέτρητες όψεις του Ωραίου στην αρχαία τέχνη» για τον Απρίλιο, με πολλά αντικείμενα που θα βγουν πρώτη φορά από τις αποθήκες. Εως τότε, οι επιτυχημένες του «Οδύσσειες» θα βρίσκονται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του μουσείου αφού πήραν παράταση μέχρι τον Μάρτιο. Υπάρχει, πάντως, η δράση του Αθέατου Μουσείου: η έκθεση «Αδριανός κι Αντίνοος: μια συνάντηση 19 αιώνες μετά».

Και άλλες ευκαιρίες

Η Αθήνα όμως δίνει και άλλες ευκαιρίες. Ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018, όπως ανακηρύχθηκε από την UNESCO, ξεκινά από τις 23 Απριλίου και για ένα χρόνο σειρά δράσεων. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, όπως έχει δηλώσει, θέλει να γίνει στην πόλη κάτι ανάλογο με την documenta 14. Θα συνεργαστεί με συγγραφείς, εκδότες, βιβλιοθήκες, μορφωτικά ινστιτούτα, πανεπιστήμια. Θα διοργανωθούν δύο διαγωνισμοί για την τέχνη της γραφής, δύο διεθνή συνέδρια για την πολιτική βιβλίου στην Ελλάδα, λευκές νύχτες ανάγνωσης κ.ά.


Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια