Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Έρχονται στην Ελλάδα και γίνονται φιλέλληνες»

Φαντάσου να αφήνεις πίσω σου μια πόλη την οποία έχει χτυπήσει χιονοθύελλα και να προσγειώνεσαι στην ηλιόλουστη Αθήνα. Να αναρριχάσαι σ...

«Έρχονται στην Ελλάδα και γίνονται φιλέλληνες»

Φαντάσου να αφήνεις πίσω σου μια πόλη την οποία έχει χτυπήσει χιονοθύελλα και να προσγειώνεσαι στην ηλιόλουστη Αθήνα. Να αναρριχάσαι στον βράχο και να αντικρίζεις τον Παρθενώνα. Μετά Μουσείο Ακρόπολης, Κεραμεικός, Αρχαία Αγορά και τις επόμενες ημέρες Σούνιο, Δελφοί, Επίδαυρος, Αίγινα. Φαντάσου να βλέπεις με τα μάτια σου τους τόπους για τους οποίους διάβαζες μόνο στα βιβλία. Φαντάσου να είσαι 18 χρόνων.

Μια εμπειρία που θα διηγούνται ξανά και ξανά και ευχή είναι να μείνει για πάντα μαζί τους είχαν την προηγούμενη εβδομάδα περίπου 20 φοιτητές του Emmanuel College της Βοστώνης και του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, χάρη στους δύο πολυμήχανους Ελληνες καθηγητές τους. Ο Πέτρος Βαμβακάς, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Κολέγιο Emmanuel και η Κέλλυ Πολυχρονίου, καθηγήτρια στο τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, συνόδευσαν τα παιδιά σε ένα ταξίδι «στα χνάρια του Θουκυδίδη» και του Πελοποννησιακού Πολέμου, εκεί όπου η σύγχρονη Ελλάδα συναντά αυτή των ιστορικών κειμένων.

«Έρχονται στην Ελλάδα και γίνονται φιλέλληνες»

Η «Κ» συνάντησε τους δύο καθηγητές το πρωί της προηγούμενης Παρασκευής, λίγο προτού επισκεφθούν τη Βουλή των Ελλήνων και συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ήταν τα τελευταία τους εικοσιτετράωρα στην ελληνική πρωτεύουσα, η αναχώρηση για «πίσω στο κρύο» ήταν την Κυριακή. Τα παιδιά που επέλεξαν να περάσουν στη χώρα μας το περίφημο spring break είχαν πάει να ετοιμαστούν. «Έχουν πολύ άγχος για τη συνάντηση με τον ΠτΔ», μας είπε ο κ. Βαμβακάς. «Είναι λογικό».

Το «Στα χνάρια του Θουκυδίδη» είναι ένα μάθημα πολιτικής θεωρίας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Κολεγίου Emmanuel. Εισήχθη το 2009 και προσφέρεται κάθε δύο χρόνια. «Έψαχναν να βρουν στο πανεπιστήμιο ιδέες για το πώς να διευρύνουν τα τμήματα με προγράμματα μαθημάτων στο εξωτερικό.

Μου ήρθε αμέσως η σκέψη του Θουκυδίδη. Οποιος έχει μελετήσει το πεδίο των διεθνών σχέσεων γνωρίζει ότι ο Θουκυδίδης είναι ο ακρογωνιαίος λίθος σε ό,τι αφορά την ισχύ των κρατών, τις σχέσεις ηγετών κ.ά.».

Και ταξίδι στην Κρήτη

Όπως λέει, πολλά από τα μαθήματα που παίρνουν οι φοιτητές στη διάρκεια της περιοδείας τους στα «χνάρια» του Πελοποννησιακού Πολέμου είναι σύγχρονα. Η ανταπόκριση ήταν θερμότατη από τους φοιτητές που σπεύδουν να κλείσουν μία από τις διαθέσιμες 16-20 θέσεις. Τα τελευταία χρόνια, το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε και με θερινό ταξίδι στην Κρήτη, ένα course 3-4 εβδομάδων, στο οποίο έχουν ήδη συμμετάσχει πάνω από 100 Αμερικανοί φοιτητές. Φέτος, την αποστολή συμπλήρωσαν και φοιτητές του τμήματος Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

«Έρχονται στην Ελλάδα και γίνονται φιλέλληνες»

«Μας ενδιαφέρει και ο σύγχρονος πολιτισμός, η σύγχρονη Ελλάδα, η “απομυθοποίηση” της Ελλάδας. Διότι, σκεφτείτε, τα παιδιά αυτά 18-20 χρόνων, έχουν μεγαλώσει βλέποντας την Ελλάδα από τον φακό της Ντίσνεϊ ή των κόμικ της Μάρβελ, των “300” και του Ηρακλή. Μπορεί εμείς να νομίζουμε ότι η Ελλάδα έχει αρνητική εικόνα προς τα έξω ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, τα παιδιά όμως αυτά δεν δίνουν μεγάλη σημασία στα πολιτικά δρώμενα. Οταν λοιπόν έρχονται εδώ, ενθουσιάζονται. Θυμάμαι την πρώτη φορά που ήρθαμε με τους φοιτητές και ανεβήκαμε στον Παρθενώνα. Ενα παιδί 18 χρόνων γύρισε και μου είπε: “Ηταν το όνειρο της ζωής μου”. Εγώ μεγάλωσα στον Πειραιά και οι δικοί μου δεν είχαν ανέβει ποτέ στην Ακρόπολη. Κατεβαίναμε μικροί με τον ηλεκτρικό, βλέπαμε το Θησείο και δεν ξέραμε τι είναι. Ηταν απλώς εκεί. Και να σου λέει ένα παιδί από την άλλη άκρη του κόσμου, που έχει πάει σε διάφορα μέρη για διακοπές, ότι ήταν το όνειρό του, είναι μεγάλο πράγμα για μένα», λέει ο κ. Βαμβακάς. Τις ίδιες παρατηρήσεις κάνει βλέποντας τους φοιτητές της και η κ. Κέλλυ Πολυχρονίου, διευθύντρια του προγράμματος Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. «Από τη στιγμή που έρχονται στην Ελλάδα, γίνονται φιλέλληνες», λέει. «Είτε μία εβδομάδα μείνουν είτε πέντε, βλέπεις την αλλαγή αυτή». Το 2012 η κ. Πολυχρονίου ίδρυσε τον Οργανισμό Φιλελλήνων του Πανεπιστημίου της Βοστώνης που έχει στόχο την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και ιστορίας από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας και την αποστολή φοιτητών στην Ελλάδα για να μελετήσουν την ελληνική γλώσσα και ιστορία. Κάθε καλοκαίρι, φοιτητές από το πανεπιστήμιο της Βοστώνης παρακολουθούν πρόγραμμα στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλάδας στην Αθήνα και επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους και άλλους ιστορικούς τόπους της χώρας. Μέσα σε πέντε χρόνια, 100 φοιτητές του Boston University έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα είναι απτά και στο τμήμα Νεοελληνικής Γλώσσας που από 30 φοιτητές το 2010 έχει σήμερα πάνω από 80. «Επιστρέφουν και συνεχίζουν με τα ελληνικά», καταλήγει. «Τα οφέλη είναι πολλαπλασιαστικά».


Πηγή: Λ. Γιάνναρου, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια