Το ρωμαϊκό στάδιο της Πέργης Η γη της Ανατολίας, εκεί που για αιώνες άκμασαν οι κοινότητες των Ελλήνων, είναι γεμάτη από αρχαιολογικ...
Το ρωμαϊκό στάδιο της Πέργης |
Η γη της Ανατολίας, εκεί που για αιώνες άκμασαν οι κοινότητες των Ελλήνων, είναι γεμάτη από αρχαιολογικούς χώρους με μοναδικό ενδιαφέρον.
Ένας από τους πιο επιβλητικούς, μετά από αυτούς στην Έφεσο και στη Μίλητο, είναι στην Πέργη, την πρωτεύουσα της Παμφυλίας, 17 χιλιόμετρα ανατολικά της Αττάλειας. Το τελευταίο διάστημα οι Αρχές της Τουρκίας έχουν στρέψει εκεί το ενδιαφέρον τους και αφού εξασφάλισαν τα απαραίτητα κονδύλια προχωρούν σε εργασίες αναστήλωσης.
Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στο ρωμαϊκής εποχής στάδιο, το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα διατηρημένα. Φτιαγμένο από ντόπιο λίθο, έχει 11 σειρές καθισμάτων και χωρητικότητα 12.000 ατόμων. Στην αρχαία εποχή φιλοξενούσε αγώνες με άγρια ζώα και μονομάχους – μόλις ολοκληρωθεί η αναστήλωση στα σχέδια είναι να γίνουν και πάλι «παραστάσεις» με μονομάχους.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του αρχαιολογικού χώρου θα γίνουν αναστηλωτικές εργασίες και στο αρχαίο θέατρο των 13.000 θέσεων. Όπως συνέβη και με το στάδιο, οι ανασκαφές ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1980 και συνεχίστηκαν μέχρι και τις αρχές του 1990. Όλα τα ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αττάλειας.
Άποψη του θεάτρου της Πέργης |
Η αποκατάσταση του θεάτρου θα γίνει με τα αρχικά υλικά. Πλέον είναι επισκέψιμο στο σύνολό του, τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του έτους οπότε και θα ξεκινήσουν οι εργασίες. «Θα αποκτήσει και πάλι το μεγαλείο του», ανέφερε ο Τζεμίλ Καραμπαϊράμ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Τοπογραφίας και Μνημείων, και εμπνευστής του «Έτους Πέργης».
Το θέατρο της Πέργης χωρίζεται σε τρία κύρια τμήματα, το κοίλο, την ορχήστρα και τη σκηνή. Στο κάτω μέρος έχει 19 επίπεδα και το επάνω μέρος 23. Στη σκηνή υπάρχουν ανάγλυφες αναπαραστάσεις της ζωής του Διονύσου, κάποιες από τις οποίες διατηρούνται ακόμα και σήμερα μετά την κατάρρευση της σκηνής, στην οποία έγιναν κάποια έργα συντήρησης.
Πανοραμική άποψη του αρχαιολογικού χώρου |
Επιπλέον, στο πλαίσιο τους «Έτους της Πέργης» ξεκίνησε μια καμπάνια για τους κίονες που βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί με το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ περίπου, να «υιοθετήσει» έναν κίονα, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο τόσο την αναστήλωσή τους, όσο και τις συνεχιζόμενες ανασκαφές. «Δεν γνωρίζουμε πόσοι ακόμα κίονες θα βρεθούν στο δυτικό τμήμα της αρχαίας πόλης», ανέφερε ο δήμαρχος της Αττάλειας Μουνίρ Καράογλου.
Ο αρχικός στόχος είναι με τη βοήθεια των δωρητών να μεταφερθούν οι κίονες στα εργαστήρια συντήρησης και στη συνέχεια να τοποθετηθούν και πάλι στη θέση τους.
Πηγή: Pontos News
Δεν υπάρχουν σχόλια