Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Οχυρώσεις της Οθωμανικής περιόδου στο Αιγαίο»

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Οχυρώσεις της Οθωμανικής Περιόδου στο Αιγαίο» οργανώνει η Eφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου στις 30-31...

«Οχυρώσεις της Οθωμανικής περιόδου στο Αιγαίο»

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Οχυρώσεις της Οθωμανικής Περιόδου στο Αιγαίο» οργανώνει η Eφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου στις 30-31 Οκτωβρίου 2018.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του νέου κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, ενώ έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 40 επιστήμονες διεθνούς κύρους. Ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Παύλος Τριανταφυλλίδης, μας είπε για την εκδήλωση αυτή: «Πρόκειται για μια πολύ σπουδαία εκδήλωση που συγκεντρώνει επιστημονικό ενδιαφέρον και θα παρουσιαστούν στοιχεία για τις οχυρώσεις στην Οθωμανική περίοδο στο Αιγαίο, αλλά και από την Αλεξάνδρεια μέχρι τον Έβρο. Έχουμε συμμετοχές διακεκριμένων ομιλητών από όλη την Ελλάδα, αλλά και από την Αγγλία, την Αμερική, τη Γερμανία και τη Γαλλία».

Το συνέδριο εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Στερέωση και αποκατάσταση τμημάτων του ΒΑ Περιβόλου του Κάστρου Μυτιλήνης», το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Το Αιγαίο ως γεωγραφική ενότητα χαρακτηριζόμενο από τη μεγάλη διασπορά μεγάλων και μικρών νησιών και βραχονησίδων, αποτέλεσε διαχρονικά μια ναυτική και εμπορική οδό δύσκολα διαχειρίσιμη. Μετά την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας  χαρακτηριστική είναι η παρουσία διαφόρων νομέων εξουσίας στο Αιγαίο γα μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως η Ηγεμονία των Γατελούζων της Γένοβας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, των Βενετών στις Κυκλάδες και την Κρήτη καθώς και του Διεθνούς τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών στα Δωδεκάνησα. Η εγκατάσταση των Οθωμανών στο Αιγαίο πραγματοποιήθηκε σταδιακά, καλύπτοντας ένα διάστημα μεγαλύτερο των δυο αιώνων. Στην περίοδο αυτή, η εξέλιξη της πολιορκητικής τέχνης (οπλισμός και τακτική) μετέβαλε ριζικά τον σχεδιασμό και την κατασκευή των οχυρωματικών έργων. Οι νέοι κυρίαρχοι του Αιγαίου εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τις υπάρχουσες οχυρώσεις ή ορισμένες από αυτές, τροποποιώντας, βελτιώνοντας και εκσυγχρονίζοντάς τες, ενώ παράλληλα οικοδομούν και νέες οχυρωματικές εγκαταστάσεις, όπως κάστρα, φρούρια και λιμενικά έργα, συνθέτοντας έναν διαφορετικό χάρτη ανάπτυξης και δικτύου εμπορικών επαφών και επικοινωνίας του Αιγαίου στα χρόνια της κυριαρχίας τους.

Σκοπός του συνεδρίου αποτελεί η διερεύνηση των οχυρωματικών έργων στο Αιγαίο την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας σε επίπεδο τυπολογίας, τόσο σχεδιασμού όσο και κατασκευής, σε σύγκριση μάλιστα με την Οθωμανική πρακτική σε άλλες περιοχές της Αυτοκρατορίας, σε επίπεδο τεκμηρίωσης και προσδιορισμού της χρονολόγησης και της λειτουργίας τους (ιστορικά αρχεία, πηγές, επιγραφές, ανασκαφική έρευνα κ.ά.), καθώς και στην αντιμετώπιση των μνημείων αυτών από την ελληνική πολιτεία με χρονική αφετηρία την ενσωμάτωση των νησιών κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα και κατά τη σύγχρονη εποχή, με έμφαση στις πρακτικές προστασίας, επεμβάσεων και διαχείρισης της κληρονομιάς αυτής.


Δεν υπάρχουν σχόλια