Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τέλη Ιουνίου η πιλοτική λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Πολιτισμού για τη φετινή χρονιά είναι η εγκατάσταση του συστήματος διαχείρισης επιχειρησιακών...



Τέλη Ιουνίου η πιλοτική λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους


Το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Πολιτισμού για τη φετινή χρονιά είναι η εγκατάσταση του συστήματος διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων (erp) και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, που θα ξεκινήσει από την Ακρόπολη και τους γύρω αρχαιολογικούς χώρους, την Κνωσό, το Μουσείο Ηρακλείου και την Αρχαία Μεσσήνη.

«Όλα αυτά μαζί αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% των εσόδων του ΤΑΠ» είπε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Στρατής, σημειώνοντας ωστόσο ότι η εγκατάσταση αυτή δεν αναμένεται πριν από τα μέσα με τα τέλη Ιουνίου στους χώρους πιλοτικής λειτουργίας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.   

«Δουλεύουμε πολύ πάνω σε αυτό το πρότζεκτ. Όλη μας η προσπάθεια έχει πέσει πάνω σε αυτό. Εγώ θα πω ότι είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος ο στόχος να λειτουργήσουν από 1η Ιουνίου, τον οποίο βρήκα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι προαναγγέλλω καθυστέρηση, αλλά είναι ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο έργο, είναι όμως ένα πραγματικό έργο, με χρονοδιάγραμμα που τηρείται αυτή τη στιγμή» απάντησε σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων.

Στα βασικά σημεία της ενημέρωσης ο κ. Στρατής ανέφερε:

Το ΤΑΠ είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο για την άσκηση δημόσιων πολιτικών στον τομέα του Πολιτισμού και ειδικότερα για την αποτελεσματική διαχείριση της πολιτιστική μας κληρονομιάς, με όρους δημοσίου συμφέροντος.

Ο στόχος μας είναι η μεγιστοποίηση και η κινητοποίηση των πόρων που έχει το Δημόσιο από τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Και παράλληλα, η ανάπτυξη μιας πολιτιστικής οικονομίας, που θα περιστρέφεται γύρω από τους αρχαιολογικούς χώρους, τα Μουσεία και τα μνημεία της χώρας, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Διασφαλίζοντας πάντα την υλική και «ηθική» προστασία και τον δημόσιο χαρακτήρα τους. Και ταυτόχρονα, προσφέροντας αγαθά και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και αισθητικής, αντάξια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Προϊόντα και υπηρεσίες, τα οποία θα συμβάλουν σημαντικά στην Εθνική Επικοινωνιακή Στρατηγική. Σε αυτό που διεθνώς αποκαλείται nation branding.

Στο πλαίσιο αυτό δρομολογούνται τα ακόλουθα:

• Επικαιροποίηση της τιμολογιακής πολιτικής εισιτηρίων αρχαιολογικών χώρων, Μουσείων και μνημείων.

• Επικαιροποίηση της πολιτικής τελών παραχώρησης αρχαιολογικών χώρων, Μουσείων και μνημείων, παράλληλα με την απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών αδειοδότησης.

• Ανάπτυξη της πολιτικής για τα πολιτιστικά προϊόντα που είχε διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια, με κατάλληλες προσαρμογές.

• Εμπλουτισμός του θεσμικού πλαισίου με την εισαγωγή νέων εργαλείων για τη διαχείριση των αναψυκτηρίων αρχαιολογικών χώρων, Μουσείων και μνημείων, καθώς και των ακινήτων του ΤΑΠ, πάντα υπό ισχυρό δημόσιο έλεγχο. Στο πλαίσιο αυτό, για τη φετινή μεταβατική χρονιά και μέχρι να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης θα υπάρξουν βραχυχρόνιες συμβάσεις, ώστε το φετινό καλοκαίρι να ανοίξουν τα αναψυκτήρια που παραμένουν κλειστά τα τελευταία χρόνια, μετά τη λήξη των συμβάσεων εκμίσθωσης που είχαν γίνει στο παρελθόν.

• Εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων (ERP) και ηλεκτρονικού εισιτηρίου (e-Ticket) με αφετηρία την Ακρόπολη και τους γύρω αρχαιολογικούς χώρους του ενιαίου εισιτηρίου της Αθήνας, την Κνωσό, το Μουσείο Ηρακλείου και την Αρχαία Μεσσήνη, που συνολικά αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% των εσόδων του ΤΑΠ. Το έργο, που αποτελεί την κατάληξη μιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει από το 2015, υλοποιείται με κοινή χορηγία της Εθνικής Τράπεζας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με ενδιάμεσο φορέα την Εταιρεία Μεσσηνιακών Σπουδών.

• Τέλος, νέος καταστατικός νόμος και νέο οργανόγραμμα. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δημιουργήσουμε έναν δημόσιο φορέα αντάξιο των πόρων που διαχειρίζεται. Να μετασχηματίσουμε τον παρηκμασμένο εισπρακτικό μηχανισμό, που παραλάβαμε ως Κυβέρνηση, σε σημαντικό παραγωγικό φορέα του Δημοσίου και ισχυρό πυλώνα χρηματοδοτικής στήριξης του Υπουργείου Πολιτισμού. Θέλουμε, δηλαδή, να του προσθέσουμε ένα δεύτερο «Π», να μετασχηματίσουμε το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ με ένα Π) σε Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΤΑΠΠΑ με δύο Π).

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - Ελευσίνα 2021

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι ένας σημαντικός ευρωπαϊκός θεσμός. Που ξεκίνησε από την Αθήνα και επιστρέφει για τέταρτη φορά στη χώρα μας. Και, μάλιστα, σε μια πόλη με ξεχωριστό ιστορικό, πολιτισμικό και ιδεολογικό συμβολισμό. Στον τόπο της Δήμητρας και της Κόρης. Στη Δυτική Αττική της προσφυγιάς, της εργατιάς και δυστυχώς σήμερα της υψηλής ανεργίας. Στην Ελευσίνα που κέρδισε επάξια τη διοργάνωση, με ένα ολοκληρωμένο και πολύπλευρο πρόγραμμα.

Ο κεντρικός μας στόχος είναι να στηρίξουμε τον Δήμο της Ελευσίνας και τον Οργανισμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Ελευσίνα 2021 για την απρόσκοπτη υλοποίηση του πολιτιστικού προγράμματος. Να ολοκληρώσουμε μαζί τους, αλλά και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού «Ελευσίνα 2021», ως δημόσιου πολιτιστικού φορέα διεθνούς εμβέλειας.

Μέσα σε αυτό το γενικό πλαίσιο, επιμέρους στόχοι μας είναι:

• Να αντλήσουμε διδάγματα από τις αρνητικές, δυστυχώς, εμπειρίες της χώρας μας, που ακολούθησαν το οραματικό ξεκίνημα του 1985. Να αποφύγουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν. Να συνδυάσουμε την ευελιξία με τη χρηστή διαχείριση. Τις εξαγγελίες και τα σχέδια με την υλοποίησή τους. Την επίτευξη των στόχων με την οικονομία των πόρων. Την παραγωγή πολιτιστικού έργου υψηλής ποιότητας με τον έλεγχο, τη διαφάνεια, τη δημόσια λογοδοσία.

•  Να αφήσουμε ένα εναλλακτικό, ένα, επιτρέψτε μας τον όρο, αριστερό αποτύπωμα σε ένα θεσμό πανευρωπαϊκής εμβέλειας. Να διαμορφώσουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία ένα νέο κοινωνικό και δημοκρατικό ήθος. Ένα υπόδειγμα τόσο προς το εσωτερικό της χώρας, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

• Να δούμε αυτή την πορεία, που ήδη έχει ξεκινήσει, όχι ως ένα πολιτιστικό γεγονός που τελειώνει το 2021. Αλλά να την αξιοποιήσουμε ως μια ευκαιρία για την Ελευσίνα και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής. Ως ερέθισμα, ως σημείο καμπής για τη μετάβαση προς ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο. Προς μία ανάπτυξη που θα βασίζεται στον πολιτισμό, την καινοτομία και την κοινωνική συμμετοχή.

• Τέλος, να συνδυάσουμε την Πολιτιστική Πρωτεύουσα με το γύρισμα σελίδας της χώρας. Όχι με πανηγυρισμούς, φιέστες και success story. Αλλά αποτιμώντας συνολικά τα 200 χρόνια της νεώτερης ιστορίας του τόπου και του λαού μας. Και, ταυτόχρονα, κοιτάζοντας θαρρετά το μέλλον.
   
Ερωτήσεις έγιναν και για τις προσλήψεις του έκτακτου προσωπικού, ένα άλλο ζήτημα που «τρέχει» ο ίδιος, όπως σημείωσε, και το οποίο θα επιλυθεί επίσης γύρω στα τέλη Ιουνίου.   

«Γιατί υπάρχει κάθε χρόνο αυτή η καθυστέρηση;» ρωτήθηκε ο υφυπουργός, που μεταξύ άλλων απάντησε ότι από τη μία είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των εργαζομένων που ζητά κάθε χρόνο το ΥΠΠΟ, ενώ «υπάρχει και μια καχυποψία από τα υπόλοιπα υπουργεία που συνυπογράφουν αν αυτός είναι ο πραγματικός αριθμός των αναγκών, αν οι βάρδιες είναι οι συγκεκριμένες.   

Κι ενώ πρόθεση όλων είναι να συμβάλουν, ίσως περιμένουν να δουν και μια κίνηση από το ΥΠΠΟ και από τους ίδιους τους εργαζόμενους να μπει μια τάξη» συμπλήρωσε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια