Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανακάλυψαν το μόνο παλίμψηστο στο οποίο το Κοράνι γράφτηκε πάνω από χριστιανικό κείμενο

Μια εξαιρετική ανακάλυψη αποτελούν τα σκιώδη περιγράμματα των χωρίων από τη Βίβλο πίσω από ένα χειρόγραφο του Κορανίου του ογδόου ...



Ανακάλυψαν το μόνο παλίμψηστο στο οποίο το Κοράνι γράφτηκε πάνω από χριστιανικό κείμενο

Μια εξαιρετική ανακάλυψη αποτελούν τα σκιώδη περιγράμματα των χωρίων από τη Βίβλο πίσω από ένα χειρόγραφο του Κορανίου του ογδόου αιώνα, το μοναδικό εγγεγραμμένο παλίμψηστο, στο οποίο ένα χριστιανικό κείμενο έχει απαλειφθεί για να δώσει τη θέση του στο Ισλαμικό ιερό κείμενο.   

Η γαλλίδα ερευνήτρια Dr. Eléonore Cellard ερευνούσε σελίδες καταλόγων με παλίμψηστα που πωλήθηκαν μια δεκαετία νωρίτερα από τον οίκο Christie's, και στον πρόσφατο κατάλογο βρήκε το μοναδικό αυτό θραύσμα το οποίο περιείχε αποσπάσματα από ένα χειρόγραφο του Κορανίου που χρονολογείται στον 8ο αιώνα μ.Χ.   

Παρατήρησε ότι πίσω από το αραβικό κείμενο διακρίνονταν αμυδρά κοπτικά γράμματα. Ερχόμενη σε επαφή με τον Christie's  κατάφεραν να προσδιορίσουν το κοπτικό κείμενο που προέρχεται από το Δευτερονόμιον της Παλαιάς Διαθήκης - μέρος της Τορά και της χριστιανικής Παλαιάς Διαθήκης.   «Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη για την ιστορία του Κορανίου και του πρώιμου Ισλάμ. Έχουμε έναν μάρτυρα πολιτιστικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων», δήλωσε η Cellard.   

«Μόλις ξέρεις ότι είναι εκεί, μόνο τότε το βλέπεις και γίνεται τόσο προφανές. Δεν το είχαμε προσέξει στην αρχή. Είναι συναρπαστικό, ειδικά επειδή είναι το μοναδικό παράδειγμα όπου ένα αραβικό κείμενο βρίσκεται πάνω από ένα μη αραβικό κείμενο. Και αυτό που είναι ακόμη πιο συναρπαστικό είναι ότι βρίσκεται πάνω από την Παλαιά Διαθήκη. Δείχνει την επαφή μεταξύ των κοινοτήτων κατά τους πρώτους αιώνες του Ισλάμ», ανέφερε εμπειρογνώμονας του οίκου.  

Ο Christie's προσέφερε τα θραύσματα για δημοπρασία με τιμή εκκίνησης τις 80,000 βρετανικές λίρες χθες, Πέμπτη. Εκτιμά ότι το χειρόγραφο είναι πιθανό να έχει παραχθεί στην Αίγυπτο, η οποία ήταν έδρα της κοπτικής κοινότητας, κατά την εποχή της αραβικής κατάκτησης.    

Τα παλίμψηστα του Κορανίου είναι εξαιρετικά σπάνια καθώς ελάχιστα είναι αυτά που έχουν καταγραφεί προηγουμένως και κανένα δεν έχει αντιγραφεί πάνω από χριστιανικό κείμενο.    

Πιστεύεται ότι αυτό συμβαίνει επειδή το Κοράνι είναι ένα τόσο σημαντικό κείμενο και παρόλο που η διαδικασία για να γραφτεί ολόκληρο ήταν πολύ ακριβή, γράφονταν πάντα με νέο υλικό για λόγους σεβασμού. 


Πηγή: LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια