Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

“Διδάσκοντας την ελαιοκομία”: Περιοδική έκθεση στο Μουσείο Ελιάς

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει από την Πέμπτη 21 Ιουνίου, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,...

“Διδάσκοντας την ελαιοκομία”: Περιοδική έκθεση στο Μουσείο Ελιάς

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει από την Πέμπτη 21 Ιουνίου, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την περιοδική έκθεση «Διδάσκοντας την ελαιοκομία» στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη.

Στην έκθεση αξιοποιήθηκε αρχειακό υλικό και αντικείμενα που κατά κύριο λόγο αποτελούν τμήμα της συλλογής του Γεωργικού Μουσείου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα της συλλογής του καθηγητή Δενδροκομίας Π. Αναγνωστόπουλου (1883-1964) και του βοηθού του Εμμανουήλ Βάθη (1910-2008). Πρόκειται για έκθεση ιστορίας των επιστημών και συγκεκριμένα της γεωπονικής, αλλά και ιστορικών και εθνογραφικών στοιχείων σχετικών με την ελαιοπαραγωγή στην Ελλάδα. Ο επισκέπτης μπορεί να δει φωτογραφικό υλικό και εποπτικά σχέδια για τις μεθόδους καλλιέργειας της γης, τη μέθοδο φύτευσης της ελιάς, τον τρόπο κλαδέματος, το μάζεμα των καρπών της και τα έντομα από τα οποία αυτή πλήττεται. Επίσης, στην έκθεση παρουσιάζονται 32 ποικιλίες της ελιάς, όπως ακριβώς τις αποτύπωσαν οι δύο διδάσκοντες. Η έκθεση συνοδεύεται από αντικείμενα που χρησιμοποιούσε ο Εμμανουήλ Βάθης στα εργαστήριά του, καθώς και από έντυπο υλικό που διαθέτουν το Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Επόμενος σταθμός της έκθεσης θα είναι το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του ΠΙΟΠ. Στη συνέχεια, προσαρμοσμένη κατάλληλα, θα αποτελέσει μόνιμη εκθεσιακή ενότητα, αφιερωμένη στον Εμμανουήλ Βάθη, στο Γεωργικό Μουσείο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Στη Σπάρτη η διάρκειά της θα είναι 21 Ιουνίου με 10 Σεπτεμβρίου. Θα λειτουργεί καθημερινά, εκτός Τρίτης, κατά τις ώρες 10.00′ – 18.00′.


Πηγή: LaconiaLive

Δεν υπάρχουν σχόλια