Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Λύθηκε το μυστήριο της μούμιας γερακιού και η απάντηση προκαλεί συγκίνηση

Εδώ και χρόνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Κεντ, στο τμήμα των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, υπήρχε μία μικρή μούμια που αρχικά θεω...




Εδώ και χρόνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Κεντ, στο τμήμα των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, υπήρχε μία μικρή μούμια που αρχικά θεωρείτο μούμια μικρού γερακιού.

Όμως, το εύρημα με την επιγραφή «ΕΑ 493 - Μουμιοποιημένο Γεράκι Πτολεμαϊκής Περιόδου» έκρυβε ένα τεράστιο μυστικό που άρχισε να αποκαλύπτεται, μέσω των νέων τεχνολογιών, μόλις το 2016.    

Γιατί, στην πραγματικότητα αυτό που επανεξετάστηκε από ειδικό υπερσύγχρονο τομογράφο, στο πλαίσιο καταγραφής των ευρημάτων που εντοπίστηκαν κοντά στη μούμια Ta-Kush (τη μοναδική μούμια στο Μουσείο του Κεντ), ήταν ένα μουμιοποιημένο ανθρώπινο έμβρυο και όχι το γεράκι με όλους τους θρησκευτικούς συμβολισμούς που είχε στην εποχή του αιγυπτιακού πολυθεϊσμού.

Λύθηκε το μυστήριο της μούμιας γερακιού και η απάντηση προκαλεί συγκίνηση

Πολύ σύντομα η αρχαιολογική κοινότητα διαπίστωσε ότι επρόκειτο για ένα έμβρυο που είχε συμπληρώσει τις 28 εβδομάδες κύησης, όταν γεννήθηκε νεκρό, με σοβαρή κρανιακή δυσπλασία, αλλά με ήδη σχηματισμένο τον κορμό, τα άνω και κάτω άκρα του.    

Σύμφωνα με τον βιοαρχαιολόγο και καθηγητή Ανθρωπολογίας του Western, Andrew Nelson, υπάρχουν μόνο 9 έμβρυα - μούμιες στον κόσμο, αλλά η συγκεκριμένη είναι η μοναδική με ασχημάτιστο κρανίο.   

Αυτό την καθιστά μοναδική και εξαιρετικά πολύτιμη από αρχαιολογικής σκοπιάς, καθώς πλέον οι ειδικοί καλούνται να απαντήσουν στο γιατί οι αρχαίοι Αιγύπτιοι επέλεγαν να μουμιοποιήσουν κάποια έμβρυα, αποδίδοντας τους ίσως μαγικές ιδιότητες... 

Πηγή: LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια