Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

800 θεατές όλη νύχτα στον Παρθενώνα της Πελοποννήσου

Περισσότεροι από 800 θεατές, έλληνες και ξένοι, 40 διανυκτερεύοντες συμμετέχοντες, μια συναρπαστική περφόρμανς για την ανθρώπινη συνάν...

800 θεατές όλη νύχτα στον Παρθενώνα της Πελοποννήσου

Περισσότεροι από 800 θεατές, έλληνες και ξένοι, 40 διανυκτερεύοντες συμμετέχοντες, μια συναρπαστική περφόρμανς για την ανθρώπινη συνάντηση με την Ιστορία και τη Φύση σε 1.000 τ.μ. αρχαιολογικού χώρου και περισσότερες από 600 δηλώσεις συμμετοχής είναι ένας πρώτος απολογισμός της Ολονύχτιας Διαδραστικής Παράστασης «From Darkness to Light» της διεθνούς διακεκριμένης χορογράφου Αποστολίας Παπαδαμάκη που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουλίου στον «Παρθενώνα» της Πελοποννήσου, στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα.


Η συναρπαστική εμπειρία του κύκλου παραστάσεων με τίτλο «The Sleep & Dream Performance series» που κέρδισε κοινό και κριτικούς όταν είχε παρουσιαστεί στο Μουσείο Βορρέ (2014), στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης (2016) και στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά (2017), ταξίδεψε για πρώτη φορά υπαίθρια, στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα στη Φιγαλεία στα σύνορα μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας, σε υψόμετρο 1130 μέτρων.

Η παράσταση αφιερωμένη στις άγνωστες και αμέτρητες δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος πλημμύρισε τη βραδιά για 14 ώρες με εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς και όνειρα. Βασικό ζητούμενο της Αποστολίας Παπαδαμάκη, για φέτος, ήταν να εδραιωθεί ο διάλογος του Αρχαιολογικού χορού με την Τέχνη, προωθώντας παράλληλα τη σκέψη και την ενασχόληση με το ανθρώπινο σώμα και την κίνηση, σε όλα τα επίπεδα: προσωπικό, συλλογικό, φιλοσοφικό, καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό. Η καλλιτεχνική πρόταση «Από το Σκοτάδι στο Φως», με πολλούς συμβολισμούς για τις δύσκολες ημέρες που περνάμε ως κοινωνία, συνέθεσε μια ονειρική εμπειρία στον περιβάλλοντα χώρο του εμβληματικού Ναού, έργο του αρχιτέκτονα Ικτίνου.

Η χορογράφος με την ομάδα της κατάφερε να παρασύρει τους θεατές να διαδράσουν με τον ίδιο τον Άνθρωπο, την Τέχνη και την Ιστορία. Στο πλαίσιο αυτό, ανάμεσα στους θεατές εκτός από ενήλικες, υπήρχαν παιδιά από όλες τις ηλικίες συνοδευόμενοι από τους γονείς τους, άνθρωποι που δεν έχουν όραση, άνθρωποι που ποτέ δεν είχαν φανταστεί να βιώσουν μια τέτοια εμπειρία… από το σκοτάδι στο φως.

800 θεατές όλη νύχτα στον Παρθενώνα της Πελοποννήσου

Οι διανυκτερεύοντες επισκέπτες κλήθηκαν να δώσουν γραπτώς το όνειρό τους (ανώνυμο) κατά την είσοδο στην παράσταση. Λίγο μετά τις 11 το βράδυ, όταν αποχώρησαν οι θεατές με ελεύθερη είσοδο, οι διανυκτερεύοντες τοποθέτησαν στον «χώρο των ονείρων» τον υπνόσακό τους. Λίγα λεπτά αργότερα η χορογράφος ξεκίνησε να διαβάζει με την αισθαντική φωνή της το κάθε όνειρο.

Για όλο το βράδυ μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, η Αποστολία Παπαδαμάκη αφηγήθηκε τα όνειρα όσων έμειναν το βράδυ στο Ναό υπό την πρωτότυπη μουσική του βραβευμένου μουσικού και συνθέτη Τρύφωνα Κουτσουρέλη. Για το καλλιτεχνικό αυτό γεγονός, ο στενός συνεργάτης της χορογράφου, ο  κ. Κουτσουρέλης δημιούργησε ένα πρωτότυπο μουσικό έργο 14 ωρών, ένα site specific sound installation, που συνόδεψε τις δράσεις της ολονύχτιας παράστασης τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους διανυκτερεύοντες θεατές.

Για τη σύνθεση του έργου έχουν χρησιμοποιηθεί δεδομένα της αρχιτεκτονικής του ναού τα οποία μετατρέπονται σε ήχο μέσω της μεθόδου data sonification (ηχοποίηση δεδομένων). Η έννοια του Όλου, η αντίληψη του φυσικού σώματος σε σχέση με την ψυχή και τον νου, η σύνδεσή του με τα σημεία του Ορίζοντα (Δύση, Ανατολή, Βορράς, Νότος) και με τα στοιχεία της φύσης (φωτιά, αέρας, νερό, γη), το σκοτάδι και το φως, καθώς και το ενωτικό στοιχείο όλων που είναι η Αγάπη (Εμπεδοκλής), δημιούργησαν αρμονικά στη συναρπαστική εμπειρία κάτω από τον έναστρο ουρανό στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα.

800 θεατές όλη νύχτα στον Παρθενώνα της Πελοποννήσου

Η Αποστολία Παπαδαμάκη μας ξενάγησε στη χώρα των ονείρων αναζητώντας το φως του Απόλλωνα και κατάφερε με ευρηματικότητα και αριστοτεχνία να συνδέσει τους καλλιτέχνες – χορευτές με τους θεατές, επισκέπτες και διανυκτερεύοντες υπό το Φως της Πανσελήνου και της Ανατολής. Η ολονύχτια παράσταση σηματοδοτεί τη σχέση του ανθρώπου με το σκοτάδι και το φώς, την παραστασιακή δράση με τον ύπνο, τα όνειρα και τη φαντασία μέσα από το χορό και τη μουσική. Η διακεκριμένη χορογράφος άρδευσε επίσης την έμπνευση της από τις τελετουργικές «εγκοιμήσεις» των αρχαίων Ελλήνων και από τα χαρακτηριστικά του Ναού: ισχύς, κάλλος και αρμονία.

Η παράταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, πραγματοποιείται με την  ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Ηλείας και το Δήμο Ανδρίτσαινας – Κριστένων.


Πηγή: The TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια