Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τρένο και πολιτισμός από τον ΟΣΕ

Με πρώτη στάση τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο ΟΣΕ πρόκειται μέσα από οκτώ πολιτιστικές δράσεις να αναδείξει μέσα στο επόμενο χρονικό...

Τρένο και πολιτισμός από τον ΟΣΕ

Με πρώτη στάση τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο ΟΣΕ πρόκειται μέσα από οκτώ πολιτιστικές δράσεις να αναδείξει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα το ρόλο του ως θεματοφύλακας της μακράς ιστορίας του Ελληνικού σιδηροδρόμου. Στόχος είναι η διαφύλαξη, η προώθηση και η προβολή της ιστορίας και της πολιτιστικής του κληρονομιάς.

Εκτός από διαχειριστής της εθνικής υποδομής, ο ΟΣΕ έχει και την αποκλειστική ευθύνη διαφύλαξης και προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς του ελληνικού σιδηρόδρομου που ξεκινάει από το 1869, προβάλλοντας τη διαχρονικότητα του μέσου και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει ήδη προγραμματιστεί η ανάδειξη της ιστορίας αλλά της μελλοντικής πορείας του ελληνικού σιδηρόδρομου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με αρχιτεκτονικά έργα, ειδικά προορισμένα ώστε να κοσμήσουν στη  συνέχεια το Σιδηροδρομικό Μουσείο. Ειδικότερα, στα εγκαίνια του περιπτέρου του Οργανισμού, που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2018, στις 12.00 μ.μ., οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν την εμπειρία αναπαράστασης των 9,2 χλμ. της σήραγγας του Καλλίδρομου.

Ακόμη, στο πλαίσιο των δράσεων, θα παρουσιάζεται η συμβολή του Σιδηρόδρομου μέσω ιστορικών ντοκιμαντέρ που αναφέρονται σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές της χώρας και σε γεγονότα που επηρέασαν την οικονομική και κοινωνική ζωή.

Ο Οργανισμός θα προχωρήσει σε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Σύλλογο Φίλων Σιδηροδρόμου (ΣΦΣ) για την αξιοποίηση του αρχειακού υλικού του Συλλόγου, με σκοπό την αξιοποίηση και προώθηση του Σιδηρόδρομου στην Ελλάδα, τη διάσωση και προβολή μουσειακού τροχαίου υλικού, τη διαφύλαξη αντικειμένων και εγγράφων σημαντικής ιστορικής αξίας, παροχή τεχνογνωσίας κλπ.

Επίσης, μια ακόμη δράση, περιλαμβάνει τη συντήρηση ιστορικών ατμομηχανών καθώς και Μουσειακού τροχαίου υλικού με σκοπό την αξιοποίηση του σε τουριστικές θεματικές εκδρομές σε τμήματα του Δικτύου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (όπως Διακοπτό - Καλάβρυτα, Νέστος, Μπράλος κλπ). Η καταγραφή του Ιστορικού Αρχείου και του Μουσειακού Τροχαίου Υλικού του ΟΣΕ είναι μια ακόμη πρωτοβουλία.

Τα δυο Σιδηροδρομικά Μουσεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα μεταφερθούν. Το πρώτο στον ιστορικό χώρο του παλαιού Μηχανοστασίου Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στον χώρο της «Ροτόντας», καθώς και σε όμορα ιστορικά βιομηχανικά κτήρια, ενώ της Θεσσαλονίκης στον χώρο του παλαιού εμπορευματικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, σε χαρακτηριστικό ιστορικό βιομηχανικό κτίριο, σε συνεργασία με το Δήμο της πόλης.

Τέλος, πρόκειται να υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) μέσω του οποίου εκπορεύονται διάφορες δράσεις και συνεργασίες των δύο φορέων. Ενδεικτικά, αναφέρονται συνδιοργανώσεις και οργανώσεις εκδηλώσεων, εκθέσεων και καλλιτεχνικών διαγωνισμών, χρήσεις χώρων του ΟΣΕ από σπουδαστές και αποφοίτους της ΑΣΚΤ, αξιοποίηση από κοινού προγραμμάτων και ευκαιριών στο χώρο του πολιτισμού κλπ. με σκοπό τη δημιουργία ενός Δικτύου έργων τέχνης, μέσω της ΑΣΚΤ, αντίστοιχο του Δικτύου του ΟΣΕ.


Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια