Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Διευθύντρια Βυζαντινού Μουσείου: Ακουμπούσαν με λαδωμένες παλάμες όλα τα εκθέματα

Περισσότερα από 100 σημαντικά έργα του ΒΧΜ βανδάλισαν οι δύο άγνωστες το απόγευμα της 28ης Ιουλίου. Επί περίπου μιάμιση ώρα κυκλοφορ...



Διευθύντρια Βυζαντινού Μουσείου: Ακουμπούσαν με λαδωμένες παλάμες όλα τα εκθέματα
Περισσότερα από 100 σημαντικά έργα του ΒΧΜ βανδάλισαν οι δύο άγνωστες το απόγευμα της 28ης Ιουλίου.
Επί περίπου μιάμιση ώρα κυκλοφορούσαν στους διαδρόμους του Βυζαντινού Χριστιανικού Μουσείο και ράντιζαν τα εκθέματά του με baby oil οι δύο μεσόκοπες γυναίκες που αναζητούνται από τις αρχές, ανέφερε σε δηλώσεις της στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 η διευθύντρια του μουσείου Κατερίνα Δελαπόρτα.

«Οι γυναίκες δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Το υλικό αυτό βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας. Η σήμανση ήρθε αμέσως για να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία. Δεν γνωρίζουμε ποιες είναι, είναι δυο μεσόκοπες κοινές γυναίκες που συναντούμε στα λεωφορεία» δήλωσε σχετικά με την εξέλιξη των ερευνών για το περιστατικό και σημείωσε ότι έχουν ληφθεί τα δαχτυλικά αποτυπώματα των δύο γυναικών.

Ερωτηθείσα για το εάν είναι πιθανό να ανήκουν σε κάποια σέχτα ή αίρεση και αυτό να ήταν το κίνητρο πίσω από την πράξη τους, η κα. Δελαπόρτα απάντησε ότι «τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Το Βυζαντινό - Χριστιανικό Μουσείο εκφράζει τον πολιτισμό μιας ζώσας θρησκείας, όπως είναι και το Εβραϊκό Μουσείο και το Ισλαμικό Μουσείο. Περιλαμβάνει αντικείμενα τα οποία αναφέρονται στη χριστιανική θρησκεία και δη την ορθόδοξη. Τα κίνητρα των γυναικών αυτών δεν μπορώ να τα γνωρίζω, εκτός από το γεγονός ότι το μυαλό τους δε λειτουργεί πάρα πολύ σωστά».

Ως προς το μέγεθος του βανδαλισμού υπογράμμισε: «Όλο το μουσείο, όλα τα εκθέματα έχουν εκτεθεί στην ουσία. Είναι λάδι με παραφίνη. (..) Το λάδι έχει οξύτητα, σε ορισμένες επιφάνειες μπορεί να βγει αμέσως, σε άλλες όμως επιφάνειες μπορεί να προκαλέσει μια φθορά, η οποία είναι πάρα πολύ νωρίς να την εκτιμήσουμε τώρα. Οι συντηρητές ανέλαβαν βεβαίως και καθάρισαν οτιδήποτε καθαρίζεται».

Γιατί δεν έγινε αντιληπτός ο βανδαλισμός από τους φύλακες «Στο μουσείο ήταν 26 φύλακες εκείνη τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένων των φυλάκων του Πανάγιου Τάφου. Δύο φύλακες αντιλήφθηκαν τις γυναίκες και για αυτόν τον λόγο στον χώρο ευθύνης τους δεν έχουμε βανδαλισμούς. Όταν περιηγήθηκα στον χώρο και τον εξέτασα εξονυχιστικά είδα ότι κάπου σταματάει το λάδι. (Οι δύο γυναίκες) σταμάτησαν τη δράση τους όσο ήταν υπό την παρακολούθηση των δύο αυτών φυλάκων. Οι υπόλοιποι δεν μπορώ να πω, δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο είναι εύλογο το ερώτημα, το οποίο γεννάται σε όλους (σ.σ.: γιατί δεν αντελήφθησαν τον βανδαλισμό)» δήλωσε η κα. Δελαπόρτα.

«Την Κυριακή το μεσημέρι που ενημερώθηκα για το συμβάν στις 13.00 περίπου διαπίστωσα ότι όλο το μουσείο, από τους χώρους υποδοχής κιόλας, είχε λάδι. Ψηφιδωτά, μάρμαρα, τα ράντιζαν όλα ή ακόμα χειρότερα τα ακουμπούσαν με τις παλάμες τις λαδωμένες. Όλο το μουσείο είναι λαδωμένο, οι τοίχοι, τα δάπεδα...»

Οι δηλώσεις της από το 09.32' και μετά:



Υπουργείο και συντηρητές διαφωνούν για την επίθεση;

Περισσότερα από 100 σημαντικά έργα της μόνιμης και της περιοδικής έκθεσης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου είναι εκείνα που βανδάλισαν οι δύο άγνωστες το απόγευμα της 28ης Ιουλίου. Δίχως να τις προσέξει κανείς. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η καταμέτρηση των «τραυματισμένων» αντικειμένων ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς «καθημερινά ανακαλύπτονται και νέα σημεία που φαίνεται να έχουν “ραντίσει” με λάδι», όπως μας είπαν από το ΒΧΜ.


Διευθύντρια Βυζαντινού Μουσείου: Ακουμπούσαν με λαδωμένες παλάμες όλα τα εκθέματα
Οι συντηρητές μιλούν για ενδεχόμενες ανήκεστους ζημιές
Όσο για την αποκατάσταση, σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος. Οι συντηρητές προχώρησαν άμεσα σε καθαρισμούς των αντικειμένων και έτσι εκθέματα όπως οι επιγραφές σε μάρμαρο αποκαταστάθηκαν από το λάδι. Εντούτοις, μας τόνιζαν χθες, «είναι μάλλον νωρίς να κάνει κανείς εκτιμήσεις για το μέγεθος και τον βαθμό της βλάβης εφόσον αντικείμενα από οργανικό υλικό, όπως, λ.χ., ο κοπτικός σταυρός που είναι και από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείο, δεν έχει ακόμα καθαριστεί ούτε έχει ολοκληρωθεί η συντήρησή του για να φανούν τα αποτελέσματα. Το λάδι αφαιρείται δύσκολα από το ξύλο. Έτσι, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε απόλυτα ότι η βλάβη στο σταυρό δεν είναι ανήκεστος». Υπάρχουν επίσης η τοιχογραφία της αγίας Παρασκευής, τα ψηφιδωτά, ακόμη και εικόνα.

Ειδικοί από την Αστυνομία, πάντως, μέχρι χθες εξέταζαν τα βίντεο του μουσείου.

Αρχαιοφύλακες:Η έλλειψη κατάλληλης υποδομής ευνόησε τον βανδαλισμό στο ΒΧΜ

«Η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τους Αρχαιοφύλακες» λένε τα μέλη της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Φύλαξης Αρχαιοτήτων για τους βανδαλισμούς στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο που δέχτηκαν πυρά καθ' ότι οι τελευταίοι έλαβαν χώρα κάτω από τα μάτια των 26 (!) φυλάκων του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που στέλνουν στον Τύπο,σαφώς και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες αναλογικά σε όλους τους εμπλεκόμενους του περιστατικού, πλην όμως, αν το Μουσείο είχε τις κατάλληλες υποδομές, όπως λένε, τίποτα απ' όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί. Σε τι αναφέρονται; π.χ. σε μια ιματιοθήκη όπου ο επισκέπτης υποχρεωτικά πρέπει να αφήσει τσάντες, σακίδια κλπ, τα οποία θα μπορούσαν εν δυνάμει να κρύβουν αντικείμενα πιθανού βανδαλισμού. Κι αυτό διότι στις μεγάλες τους τσάντες οι δυο γυναίκες που βανδάλισαν το Βυζαντινό Μουσείο έκρυψαν «σύνεργα» όπως το baby oil αναμεμειγμένο με παραφίνη που άφησαν (σχεδόν) ανεξίτηλα τα ίχνη τους σε ένα μεγάλο μέρος των χώρων του.

Σύμφωνα με το συνδυκαλιστικό όργανο των Αρχαιοφυλάκων, κακώς εγκαλείται η ΠΕΥΦΑ για το συμβάν, αλλά ... καλώς έχει ξεκινήσει η διερεύνηση του συγκεκριμένου συμβάντος, ώστε να αποδοθούν αναλογικά οι ευθύνες σε όλους όσους εμπλέκονται.

Και καταλήγει θίγοντας το θέμα της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού που βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό ψηλά στην ατζέντα της.

Η ανακοίνωση των Αρχαιοφυλάκων

Εκφράζουμε την θλίψη μας και την ανησυχία μας για το συγκεκριμένο περιστατικό, το οποίο δυστυχώς δεν είναι το μόνο που έχει συμβεί και που αφορά θέματα ασφάλειας και λειτουργίας ενός Μουσείου η Αρχ/κου Χώρου και βέβαια δεν θα είναι και το τελευταίο.

Σαφώς και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες αναλογικά σε όλους τους εμπλεκόμενους του περιστατικού. Εννοούμε βέβαια ότι η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τους Αρχαιοφύλακες, αλλά και την διεύθυνση του Μουσείου. Όλοι γνωρίζουμε ότι για να λειτουργήσει ένα σύστημα ασφάλειας, προϋποθέτει συγκεκριμένους κανόνες, δηλαδή υποδομές όπως π.χ. μια ιματιοθήκη όπου ο επισκέπτης υποχρεωτικά πρέπει να αφήσει τσάντες, σακίδια κλπ, τα οποία θα μπορούσαν εν δυνάμει να κρύβουν αντικείμενα πιθανού βανδαλισμού.

Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο καθώς και η συντριπτική πλειονότητα των Μουσείων, δεν διαθέτει τέτοιους ανάλογους χώρους όπου υποχρεωτικά στην παρούσα φάση, οι συγκεκριμένες επισκέπτριες θα είχαν αφήσει τις μεγάλες τσάντες που κουβαλούσαν μαζί τους με τα διάφορα σύνεργα που χρησιμοποίησαν.

Αυτό όμως μόνο φταίει; Όχι βέβαια! Και σταματάμε εδώ, διότι δεν θέλουμε να αναφέρουμε πιο πολλά σχετικά με την φύλαξη Μουσείων & Αρχ/κων Χώρων.

Θα θέλαμε πάντως πάρα πολύ να μας πει η λαλίστατη διευθύντρια του εν λόγου Μουσείου, τι έχει κάνει για την θωράκιση του χώρου που διευθύνει; Έχει ενδιαφερθεί για την ασφαλή λειτουργία της φύλαξης ή το μοναδικό της ενδιαφέρον ήταν οι καθημερινές εκδηλώσεις παντός τύπου; Όμως για το συγκεκριμένο θέμα θα ενημερώσουμε άλλη στιγμή.

Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι μερίδα των ΜΜΕ, αναμένει την αντίδραση και θέση της ΠΕΥΦΑ για το συγκεκριμένο συμβάν. Αυτό συμβαίνει γιατί η ΠΕΥΦΑ μιλάει πάντα ειλικρινά, δημόσια, κάνοντας κριτική και αυτοκριτική, καταγγέλλει, επαινεί, με μοναδικό κριτήριο το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των εργαζομένων και βέβαια δεν είμαστε ούτε παράρτημα της ΓΑΔΑ, ούτε γραφείο τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού για να ενημερώνουμε για οτιδήποτε συμβαίνει (μικρό ή μεγάλο στα Μουσεία και στους Αρχ/κους Χώρους ). Άρα κακώς εγκαλείται. Εν κατακλείδι πάντως, καλώς έχει ξεκινήσει η διερεύνηση του συγκεκριμένου συμβάντος, ώστε να αποδοθούν αναλογικά οι ευθύνες σε όλους όσους εμπλέκονται με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο και σας ενημερώνουμε ότι από την πρώτη κιόλας στιγμή η ΠΕΥΦΑ βρισκόταν ήδη εκεί για να ενημερωθεί για το συμβάν.

Το περιστατικό αυτό, κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για πρόσληψη μόνιμου φυλακτικού προσωπικού, την αναθεώρηση των κανόνων ασφάλειας και λειτουργίας των Μουσείων και Αρχ/κων Χώρων καθώς και την άμεση εκπαίδευση του υφιστάμενου μόνιμου προσωπικού.

Η ΠΕΥΦΑ, έχει προτείνει και έγιναν αποδεκτά από την Υπουργό Πολιτισμού, συγκεκριμένα μέτρα για τα προβλήματα που υπάρχουν. Πιστεύουμε ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί ήρεμα και απρόσκοπτα για το κοινό συμφέρον.


Πηγή: News247The TOC, Γ. Συκκά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια