Ο Τομέας Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ θα φιλοξενήσει την παρουσίαση του έργου της Βρετανικής Σχολής...
Ο Τομέας Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ θα φιλοξενήσει την παρουσίαση του έργου της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, την Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 19:00, στο Μουσείο Εκμαγείων της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (Νέο Κτίριο Φιλοσοφικής Σχολής).
Συγκεκριμένα, ο Διευθυντής της Βρετανικής Σχολής, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Sheffield, John Bennet, θα παρουσιάσει «Το έργο της Βρετανικής Σχολής Αθηνών κατά το έτος 2018». Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα. Στη συνέχεια, ο Καθηγητής του Kings College London, Roderick Beaton, θα πραγματοποιήσει ομιλία στην ελληνική γλώσσας με τίτλο «Ο Λόρδος Μπάιρον και η Ελληνική Επανάσταση: από τον θρύλο στην πολιτική πραγματικότητα».
Ο ηρωικός θρύλος της εθελοντικής αυτοθυσίας του Άγγλου ευπατρίδη και διάσημου ποιητή είναι πασίγνωστος. Αλλά ποια ήταν η πραγματική συμβολή της επέμβασης του Μπάιρον στον ελληνικό Αγώνα; Η ομιλία θα εξετάσει εκ νέου την πραγματική δραστηριότητα του ποιητή από τη στιγμή που φθάνει στο Μεσολόγγι την παραμονή των Χριστουγέννων του 1823 μέχρι τον μοιραίο θάνατό του μετά από 100 ημέρες, τον Απρίλιο του 1824. Θα εστιάσει στην πολιτική διάσταση της δραστηριότητας αυτής και θα επανεκτιμήσει τη συμβολή της στην τελική έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης, με τη διεθνή αναγνώριση των δικαιωμάτων της απελευθερωμένης πλέον Ελλάδας ως ανεξάρτητου έθνους-κράτους.
Η Βρετανική Σχολή Αθηνών είναι Ανώτατο Ερευνητικό Ίδρυμα, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Βρετανικής Ακαδημίας με στόχο την επιστημονική μελέτη όλων των όψεων του Ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Οι σημαντικότερες ερευνητικές δραστηριότητες της Σχολής στον ελλαδικό χώρο αφορούν κλάδους όπως αρχαιολογία, ιστορία της τέχνης, αρχαία έως και σύγχρονη ιστορία, γλωσσολογία, φιλολογία, θρησκεία, φιλοσοφία, εθνολογία, ανθρωπολογία, ενώ σημαντική είναι η συμβολή της σε εφαρμογές των θετικών επιστημών στην αρχαιολογία (μέσω του Εργαστηρίου Fitch). Από την ίδρυσή της το 1886, η Σχολή έχει πραγματοποιήσει, υπό την εποπτεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, πλήθος ανασκαφών σε σημαντικές θέσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπως τη Σπάρτη, τη Φυλακωπή της Μήλου και την Κνωσό, όπου συνεχίζει να διατηρεί ένα Κέντρο Μελετών, που ιδρύθηκε από τον Sir Arthur Evans το 1905.
Η Βρετανική Σχολή προσφέρει κάθε χρόνο υποτροφίες σε αλλοδαπούς, κυρίως Βρετανούς, ακαδημαϊκούς και φοιτητές για να πραγματοποιήσουν έρευνες στην Ελλάδα αλλά και σε Έλληνες ακαδημαϊκούς και φοιτητές για να επισκεφτούν ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Βρετανίας. Ο Ξενώνας και η Βιβλιοθήκη της Σχολής στην Αθήνα φιλοξενούν επιστήμονες και φοιτητές από πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της Μεγάλης Βρετανίας, της Ελλάδας, και πολλών άλλων χωρών και από τις πέντε ηπείρους. Η Βρετανική Σχολή με το πλούσιο ερευνητικό της έργο αποτελεί ενεργό μέλος, τόσο της ελληνικής, όσο και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.
Η Βρετανική Σχολή Αθηνών πραγματοποιεί κάθε χρόνο ανοικτή εκδήλωση για τον ετήσιο απολογισμό του επιστημονικού έργου της στην Ελλάδα.
Πηγή: Thestival
Δεν υπάρχουν σχόλια