Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν σε δύο στρογγυλά τραπέζια στην Αίθουσα Συνεδρίων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιώ...
Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν σε δύο στρογγυλά τραπέζια στην Αίθουσα Συνεδρίων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Συζητήσεις για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 16.00–20.00, στην Αίθουσα Συνεδρίων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (Φραγκούδη 11 & Αλ. Πάντου, Καλλιθέα).
Τι εννοούμε με τον όρο άυλη κληρονομιά και για ποιους λόγους τον υιοθετούμε; Ποιες είναι οι διαχειριστικές καινοτομίες που εισάγει η Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) και πώς αυτές συνομιλούν και τροφοδοτούν τις διοικητικές προσεγγίσεις, αλλά και ευρύτερα, τις κοινωνικές πρακτικές για την ανάδειξη της αξίας της πολιτισμικής κληρονομιάς εν γένει; Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους όρους προστασία και διαφύλαξη της κληρονομιάς και με ποια μέτρα ασκείται η κάθε μια προσέγγιση; Τι σημαίνει η συμμετοχική προσέγγιση στην κληρονομιά;
Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν σε δύο στρογγυλά τραπέζια:
Στο πρώτο στρογγυλό τραπέζι, την εισαγωγή και το συντονισμό του οποίου θα κάνει η κ. Σταυρούλα- Βίλλυ Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, θα συζητηθεί η Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) και θα δοθεί έμφαση στα ερωτήματα που θέτει και σε ποια από αυτά τελικά απαντά.
Ομιλητές:
- Λάμπρος Λιάβας, Καθηγητής Εθνομουσικολογίας, ΕΚΠΑ
«Το τρίπτυχο «Γλώσσα-Μουσική-Χορός» ως ζώσα πολιτισμική παράδοση»
- Μάρλεν Μούλιου, Λέκτορας Μουσειολογίας, ΕΚΠΑ
«Τρανά πολυφωνικά μουσεία: αναζητώντας συν-υφάνσεις με την κοινωνία και την πολιτιστική κληρονομιά»
- Βασιλική Χρυσανθοπούλου, Επίκ. Καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας, ΕΚΠΑ
«Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά και οι ταυτότητες στον σύγχρονο κόσμο: Πολλαπλότητα και επιλογή»
- Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής Ερευνών, Διευθύνων το ΚΕΕΛ της Ακαδημίας Αθηνών
«Το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Κέντρο τεκμηρίωσης του Λαϊκού Πολιτισμού και η σύμβαση της UNESCO για την Άυλη Πολιτισμική Κληρονομιά»
Το δεύτερο στρογγυλό τραπέζι, το οποίο θα συντονίζει ο κ. Γιάννης Δρίνης, Προϊστάμενος του A’ Τμήματος της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, θα ασχοληθεί με την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και τη σχέση της με την Βιώσιμη Τοπική Ανάπτυξη. Πρόκειται για έννοιες αντίθετες που συνυπάρχουν αναγκαστικά ή για έννοιες που μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά;
Ομιλητές:
- Ρέα Κακάμπουρα, Αναπλ. Καθηγήτρια Λαογραφίας, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
«Οι πολιτιστικοί σύλλογοι ως πολιτισμικοί διαμεσολαβητές και διαχειριστές της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς»
- Χριστόδουλος Ρίγγας, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Ερευνητικών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΠΙΟΠ
«Η συμβολή των Μουσείων του Δικτύου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) στη στήριξη του Πολιτιστικού και Δημιουργικού Tομέα»
- Γιάννης Τσιαούσης, Πρόεδρος Σωματείου «Τα Άνθη της Πέτρας»
«Το σωματείο «Τα Άνθη της Πέτρας» και η μαστορική τέχνη των Λαγκαδινών μαστόρων: ένα παράδειγμα αναζωογόνησης μιας εμπειρικής τέχνης που σχετίζεται με τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη»
- Ανδρομάχη Οικονόμου, Διευθύντρια Ερευνών ΚΕΕΛ, Ακαδημία Αθηνών
«Ο αγροτικός χώρος ως πολιτιστική κληρονομιά»
Πηγή: The TOC
Δεν υπάρχουν σχόλια