Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Δεινοθήριο της Λέσβου ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη

Μία νέα προσπάθεια προβολής της Λέσβου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.


Το Δεινοθήριο της Λέσβου ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη

Μία νέα προσπάθεια προβολής της Λέσβου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Στη Θεσσαλονίκη θα ταξιδέψει «το Δεινοθήριο της Λέσβου», του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου δάσους που αγάπησαν μικροί και μεγάλοι στο νησί και θα συστηθεί και στο κοινό της συμπρωτεύουσας. Η έκθεση με το Δεινοθήριο θα είναι η πρώτη εκδήλωση που θα παρουσιαστεί στις νέες εγκαταστάσεις του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης στην Προβλήτα 1, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η έναρξη λειτουργίας της Έκθεσης θα γίνει με τριήμερο εκδηλώσεων, στις 17, 18 και 19 Μαΐου, στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί η παράδοση του κτιρίου από τον Δήμο Θεσσαλονίκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την Δευτέρα 20 Μαΐου 2019, σε επίσημη εκδήλωση στον χώρο της Έκθεσης.

Η παρουσίαση της έκθεσης «ΤΟ ΔΕΙΝΟΘΗΡΙΟ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ» στην Θεσσαλονίκη αποτελεί συνέχεια των συντονισμένων δράσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για προβολή του Απολιθωμένου Δάσους και της Λέσβου στη Βόρεια Ελλάδα.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκθεση που δομείται με κεντρικό έκθεμα το ακριβές πρόπλασμα του Δεινοθηρίου της Λέσβου σε φυσικές διαστάσεις με ηχητικά εφέ και κίνηση.

Η έκθεση παρουσιάζει, με έναν ελκυστικό για το ευρύ κοινό τρόπο, τεκμήρια παλαιοντολογικών ανασκαφών στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που ανασυνθέτουν την εικόνα του παλαιο-περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος στο οποίο ανήκει το Δεινοθήριο.

Ειδικότερα, παρουσιάζονται τα φυτά και τα σπονδυλωτά ζώα (μικροθηλαστικά, ερπετά, αμφίβια και ψάρια) που έζησαν στην Λέσβο πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια.

Εντυπωσιακά φυτικά απολιθώματα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και αναλυτικά ενημερωτικά κείμενα βοηθούν τον επισκέπτη να συλλάβει τις γεωλογικές διεργασίες των τελευταίων 20 εκατομμυρίων ετών στον ελληνικό χώρο που διαμόρφωσαν το υπόβαθρο για την ανάπτυξη της ποικιλίας των σύγχρονων οικοσυστημάτων.
Το Δεινοθήριο της Λέσβου είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα θηλαστικών της Ελλάδας, ηλικίας 18,4 – 19 εκατομμυρίων ετών και ανήκει σε κατηγορία ζώων που μετανάστευσαν από την Αφρική στην Ευρασία εκείνη την περίοδο.

Βρέθηκε τον Σεπτέμβριο του 1999, κοντά στο χωριό της βορειοδυτικής Λέσβου, Γαβαθάς.

Η έκθεση θα διαρκέσει έναν μήνα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.


Δεν υπάρχουν σχόλια