HIDE_BLOG
Gradient_Skin

Τελευταια Νεα:

latest

Στο «σφυρί» δεινόσαυρος 155 εκατομμυρίων ετών

Η επιστημονική κοινότητα είναι έξαλλη με τη δημοπρασία που έλαβε χώρα στον Πύργο του Άιφελ, στο Παρίσι, κατά την οποία βγήκε στο σφυ...


Στο «σφυρί» δεινόσαυρος 155 εκατομμυρίων ετών

Η επιστημονική κοινότητα είναι έξαλλη με τη δημοπρασία που έλαβε χώρα στον Πύργο του Άιφελ, στο Παρίσι, κατά την οποία βγήκε στο σφυρί δεινόσαυρος 155 εκατομμυρίων ετών της οικογένειας των Διπλόδοκων.

Εξοργισμένη είναι η επιστημονική κοινότητα μετά τη δημοπρασία οστών δεινοσαύρου στο Παρίσι. Ο Διπλόδοκος της Ιουρασικής περιόδου βγήκε στο σφυρί έναντι 2 εκ. ευρώ. Ευκαιρία; Αγοραστής βέβαια δεν βρέθηκε ακόμη…

Στα μουσεία Φυσικής Ιστορίας επικρατεί συνήθως απόλυτη ησυχία. Μερικοί βαριεστημένοι μαθητές χάνονται ανάμεσα σε προϊστορικά ζώα και ανθρώπους.


Βέβαια, μικροί και μεγάλοι επισκέπτες μαγνητίζονται από τις «γιγάντιες σαύρες» που εξαφανίστηκαν χιλιάδες χρόνια πριν. Σε αντίθεση με τα σκόρπια οστά και τα ταριχευμένα ζώα πίσω από τις γυάλινες βιτρίνες, οι δεινόσαυροι, ακόμη και ως πλαστικές ρέπλικες που βρυχώνται και στρέφονται επιθετικά προς το κοινό, αποτελούν το ζενίθ μίας τέτοιας επίσκεψης.

Και αν και σήμερα κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αν ο ήχος αυτός έχει την παραμικρή ομοιότητα με εκείνον που έβγαζαν, ο στόχος επετεύχθη: το ενδιαφέρον στο κοινό έχει ξυπνήσει και αυτό είναι εν τέλει που έχει σημασία.

Πώληση με το μέτρο

Η επιστημονική κοινότητα είναι έξαλλη με τη δημοπρασία που έλαβε χώρα στον Πύργο του Αιφελ του Παρισιού, κατά την οποία βγήκε στο σφυρί δεινόσαυρος 155 εκ. ετών της οικογένειας των Διπλόδοκων.

Στόχος του οίκου Aguttes ήταν η πώληση σκελετού μήκους 13 μέτρων και ύψους 6,20 μέτρων ονόματι Skinny, δηλαδή κοκκαλιάρης, έναντι 1,5-2 εκ. ευρώ. Ο σκελετός του διατηρείται στο 90% και το κρανίο του σε ποσοστό 70%.

Στο «σφυρί» δεινόσαυρος 155 εκατομμυρίων ετών


Στο «σφυρί» δεινόσαυρος 155 εκατομμυρίων ετών

Στο «σφυρί» δεινόσαυρος 155 εκατομμυρίων ετών

Ο Skinny, είχε ανακαλυφθεί το 2012 και «συναρμολογήθηκε» το 2019 από το εργαστήριο Paleomoove Laboratory. Έχει ύψος 6,2 μέτρα και μήκος 12,93 μέτρα. Η βάση του είναι 1,5 μέτρα επί 3 μέτρα αλλά ο οίκος διαβεβαιώνει πως μπορεί να αντικατασταθεί και από πιο χαμηλό βάθρο.

Βέβαια, προς το παρόν δεν έχει βρεθεί αγοραστής που να θέλει να διαθέσει το συγκεκριμένο ποσό. Επιπλέον, πρόκειται για ποσό που δεν μπορεί να διαθέσει κανένα δημόσιο ερευνητικό ίδρυμα. Συνεπώς, είναι πολύ πιθανό ο Skinny να καταλήξει σε ιδιωτική συλλογή. Μία μεγάλη απώλεια όχι μόνο για το κοινό, αλλά και για την επιστήμη.

Αναγνώριση της αξίας από το κοινό

Παρεμπιπτόντως, τα οστά του  Skinny δεν βρίσκονταν μέχρι πρότινος σε κάποια σκοτεινή και σκονισμένη αίθουσα ενός μουσείου, αλλά στον τερματικό σταθμό 5 του αεροδρομίου Χίθροου, στο Λονδίνο. 

Σίγουρα, αρχικά ξενίζει το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, εκτός από μουσεία με αγοραστική δύναμη σε χώρες της Ανατολής, υπάρχουν και ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα που δείχνουν να ενδιαφέρονται για την απόκτηση αυθεντικού δεινοσαύρου.

Στο «σφυρί» δεινόσαυρος 155 εκατομμυρίων ετών

Όμως, αν η επιστημονική κοινότητα μπορεί να εγγυηθεί για τη συντήρησή τους και παραμείνουν προσβάσιμα από τον κόσμο, αναφέρει ο Αλεξάντερ Φρόιντ, γιατί όχι;

Φυσικά, τα σημαντικά ευρήματα θα πρέπει να παραμείνουν σε κάθε περίπτωση στην ιδιοκτησία δημόσιων οργανισμών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι βέβαια η προβολή αυτών των μουσείων και εκθέσεων μέσα από εκδηλώσεις για ενήλικες, παιδικά προγράμματα και ξεναγήσεις που θα ξυπνήσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Πηγή: LiFOin.gr, με πληροφορίες από Deutche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια

Latest Updates

Ολες οι αναρτησεις