Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η νομισματοκοπία των αρχαίων κρητικών πόλεων στο Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας

Μέσα από 124 νομίσματα που προέρχονται από τις τέσσερις Εφορείες Αρχαιοτήτων της Κρήτης και τη νομισματική συλλογή της Alpha Bank.


Η νομισματοκοπία των αρχαίων κρητικών πόλεων στο Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας

Μέσα από 124 νομίσματα που προέρχονται από τις τέσσερις Εφορείες Αρχαιοτήτων της Κρήτης και τη νομισματική συλλογή της Alpha Bank.

Την Κυριακή 30 Ιουνίου θα ανοίξει τις πύλες της για το κοινό η περιοδική έκθεση  «ΚΡΗΤΩΝ ΠΟΛΕΙΣ. Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ», στο Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας. Πρόκειται για μία συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου/Μουσείου Αρχαίας Ελεύθερνας, του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Νομισματικής Συλλογής της AlphaBank. 

Η Έκθεση επιχειρεί, μέσα από την παρουσίαση της νομισματοκοπίας των αρχαίων κρητικών πόλεων και της νομισματικής κυκλοφορίας, να φωτίσει πτυχές της ιστορίας των πόλεων του νησιού, σε μία περίοδο που είναι λιγότερο μελετημένη και αναδεδειγμένη, αυτή των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων.

Τα νομίσματα αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες των κοινωνικών εξελίξεων, ενώ η μελέτη της εικονογραφίας τους αναδεικνύει σημαντικά στοιχεία για την ιστορία, που σχετίζονται με τη θρησκεία, την οικονομία, τις λατρευτικές πρακτικές αλλά και τις επαφές, εμπορικές ή άλλες, ακόμη και με τις συμμαχίες που αναπτύχθηκαν τόσο μεταξύ των ίδιων των πόλεων, όσο και με τον υπόλοιπο μεσογειακό και όχι μόνον κόσμο. Μέσα και από τη μελέτη των νομισμάτων προκύπτει ότι κατά τους ιστορικούς χρόνους είχαν διαμορφωθεί στην Κρήτη πόλεις-κράτη που τις χαρακτήρισαν η αυτοχθονία, η αυτάρκεια και η τοπική ταυτότητα. Εκτιμάται ότι, κατά την κλασική και την ελληνιστική περίοδο, στην Κρήτη λειτουργούσαν σαράντα νομισματοκοπεία.

Η νομισματοκοπία των αρχαίων κρητικών πόλεων στο Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας


Η Έκθεση διαρθρώνεται σε δύο θεματικές ενότητες

Η πρώτη ενότητα παρουσιάζει τα αρχαία νομίσματα των κρητικών πόλεων, οι οποίες ακολουθούν τον σημερινό διαχωρισμό της Κρήτης σε τέσσερις Νομούς. Η περιήγηση αρχίζει από τον Νομό Χανίων, στα δυτικά, συνεχίζει στον Νομό Ρεθύμνου και τον Νομό Ηρακλείου και ολοκληρώνεται στην ανατολική άκρη του νησιού, στον Νομό Λασιθίου. 

Η νομισματοκοπία των αρχαίων κρητικών πόλεων στο Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας
Αργυρή δραχμή Κνωσού, 280-270 π.Χ. – Νομισματική Συλλογή Alpha Bank
Η δεύτερη ενότητα παρουσιάζει ενδεικτικά τη νομισματική κυκλοφορία στην Κρήτη. Ξένα νομίσματα έφθαναν στην Κρήτη κυρίως μέσω της μισθοφορικής δραστηριότητας των Κρητών σε στρατιωτικές επιχειρήσεις μεγάλων δυνάμεων της ελληνιστικής περιόδου, καθώς και μέσω της παρουσίας ξένων στρατευμάτων στο νησί. Οι ξένες εκδόσεις αποθησαυρίζονται και αρκετές από αυτές επικόπτονται, χρησιμοποιούνται δηλαδή ως πέταλο για την έκδοση των τοπικών νομισμάτων.  

Μέσα από 124 νομίσματα που προέρχονται από τις τέσσερις Εφορείες Αρχαιοτήτων της Κρήτης (Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων) και από τη Νομισματική Συλλογή AlphaBank, αναδεικνύονται πτυχές της ιστορίας του νησιού κατά την κλασική και την ελληνιστική περίοδο.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, Καθηγητής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής ανασκαφών/Kέντρο Μελέτης Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας

Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη, Νομισματολόγος, Επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής AlphaBank

Δρ Μιμίκα Γιαννοπούλου, Αρχαιολόγος, Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ, Επικεφαλής Διεύθυνσης Πολιτιστικών Προϊόντων, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων

ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Δρ Μιμίκα Γιαννοπούλου

Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΑ

Σταμάτης Ζάννος

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΗΣ

Τατιάνα Βαΐτσου

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ:

30 Ιουνίου – 15 Δεκεμβρίου 2019

Την Έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Την Έκθεση πλαισιώνουν επίσης:

- το Coin-o-rama, μία πολυμεσική εφαρμογή που υλοποίησε το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), η οποία προσφέρει στους επισκέπτες μεγεθυμένες εικόνες και περισσότερες πληροφορίες για τα νομίσματα που εκτίθενται. Επιπλέον, η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να «φτιάξουν το δικό τους νόμισμα».

- η ψηφιακή προβολή της νομισματικής κυκλοφορίας στο νησί, που υλοποίησε ο Τάσος Μπέλας/ Radianttechnologies.

Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας 
Ελεύθερνα Μυλοποτάμου
740 52 ΡΕΘΥΜΝΟ
Τηλ. και Fax: (+30) 283 40-9 2501

E-mail: museum@mae.com.gr, ​researchcentre@mae.com.gr

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ALPHA BANK
Πανεπιστημίου 41
102 52 ΑΘΗΝΑΙ

Τηλ.: (+30) 210 326 2460-1, Fax: (+30) 210 326 2462

E-mail: numismatic@alpha.gr


Πηγή: The TOC, ελCulture

Δεν υπάρχουν σχόλια