Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο δήμος Μαραθώνα ζητά την περικεφαλαία του Μιλτιάδη από το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας

Την αυθεντική περικεφαλαία του στρατηγού Μιλτιάδη που φορούσε στην ιστορική μάχη του Μαραθώνα ζητά ο δήμος του Μαραθώνα με επιστολ...



Ο δήμος Μαραθώνα ζητά την περικεφαλαία του Μιλτιάδη από το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας

Την αυθεντική περικεφαλαία του στρατηγού Μιλτιάδη που φορούσε στην ιστορική μάχη του Μαραθώνα ζητά ο δήμος του Μαραθώνα με επιστολή του προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Στυλιανή Μενδώνη.

«Με τη διάθεση του ιστορικού αυτού κειμηλίου και την παρουσία του στο χώρο της ιστορικής μάχης του Μαραθώνα» σημειώνει ο δήμαρχος Στέργιος Τσίρκας, «θα τονωθεί η επισκεψιμότητα και θα ισχυροποιηθεί η συλλογική ταυτότητα του τόπου μας».

Ο δήμαρχος διευκρινίζει ότι πρόκειται περί δανεισμού περιορισμένου χρόνου από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας προς το Μουσείο Μαραθώνιου Δρόμου.

Η περικεφαλαία εντοπίστηκε στην αρχαία Ολυμπία, είναι κορινθιακού ρυθμού και φέρει την επιγραφή «ΜΙΛΤΙΑΔΕΣ ΑΝΕ[Θ]ΕΚΕΝ [Τ]ΩΙ ΔΙ». Είναι δηλαδή, η περικεφαλαία, την οποία ο ίδιος ο στρατηγός αφιέρωσε στον Δία για να τον ευχαριστήσει για την έκβαση της μάχης του Μαραθώνα. Ο θόλος της έχει καταστραφεί.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του δήμου:

«Κυρία Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας, να σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει, και να σας παρακαλέσουμε θερμά να μας διαθέσετε το «ΚΡΑΝΟΣ ΤΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ» το οποίο βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, προκειμένου να το εκθέσουμε στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου του Δήμου μας για χρονικό διάστημα που θα ορίσετε εσείς.

Με τη διάθεση του ιστορικού αυτού κειμηλίου και την παρουσία του στο χώρο της ιστορικής μάχης του Μαραθώνα πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουμε στην αναβίωση της ιστορικής μνήμης, στην ενίσχυση της προβολής της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς μας καθώς και την ισχυροποίηση της συλλογικής ταυτότητας του τόπου μας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων, ευελπιστούμε στη θετική ανταπόκρισή σας και σας γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο ανεκτίμητο κειμήλιο θα λάβει ανάλογη τιμή με τα πολιτισμικά στοιχεία που το συνοδεύουν.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Μαραθώνος
Στέργιος Τσίρκας»


Πηγή: PontosNews

Δεν υπάρχουν σχόλια