Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η υπόθεση ληστείας του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας: Παρέα καφενείου εξέθεσε μια χώρα

Μια παρέα ερασιτεχνών του καφενείου και όχι κάποια φοβερή εγκληματική οργάνωση, βρισκόταν τελικά πίσω από την υπόθεση της ένοπλης λη...


Η υπόθεση ληστείας του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας: Παρέα καφενείου εξέθεσε μια χώρα

Μια παρέα ερασιτεχνών του καφενείου και όχι κάποια φοβερή εγκληματική οργάνωση, βρισκόταν τελικά πίσω από την υπόθεση της ένοπλης ληστείας στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας και της μετέπειτα απόπειρας πώλησης, των πολύτιμων αρχαιολογικών θησαυρών που είχαν αφαιρεθεί.

Η ληστεία που είχε γίνει στις 17 Φεβρουαρίου του 2012, είχε ωστόσο αποτέλεσμα, αφού οι δράστες κατάφεραν, χάρη στα κενά του κρατικού μηχανισμού, να αφαιρέσουν από τις προθήκες του μουσείου, πλήθος αρχαιολογικών αντικειμένων και να εκθέσουν τη χώρα διεθνώς.

Υποτίθεται ότι, λόγω τον Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τα συστήματα ασφαλείας των μουσείων είχαν εκσυγχρονιστεί. Κι όμως, δύο μασκαράδες, με αποκριάτικα καπέλα και ψεύτικα μαλλιά, είχαν ξεγελάσει τότε, τον κρατικό μηχανισμό.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ένοπλη ληστεία, ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος είχε υποβάλει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Παρ΄όλα αυτά, η υπόθεση εξιχνιάστηκε στις 14 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου, χάρη στην προχειρότητα και την αμέλεια του βασικού δράστη της ληστείας και μερικών ακόμα ατόμων, που ενεπλάκησαν ως μεσάζοντες, στην μετέπειτα απόπειρα πώλησης ενός χρυσού δακτυλιδιού.

Είναι ενδεικτικό το ότι, ο βασικός δράστης είχε αποκαλύψει μετά την σύλληψή του αυτοβούλως, ότι αυτός είχε διαπράξει την ληστεία στην Αρχαία Ολυμπία και οδήγησε το ίδιο βράδυ τους αστυνομικούς, στο χωράφι όπου είχε θάψει τα αρχαία αντικείμενα, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το μουσείο.

Μετανιωμένος και ντροπιασμένος

Χθες, η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό, στο Πενταμελές Εφετείο Πατρών, με τον βασικό κατηγορούμενο να έχει εκτίσει ποινή κάθειρξης πέντε χρόνων και να είναι ήδη ελεύθερος. Μαζί του ήταν και άλλα τρία άτομα, που είχαν κατηγορηθεί και καταδικαστεί πρωτόδικα, για την απόπειρα πώλησης αρχαίου αντικειμένου μεγάλης αξίας.

Ο δράστης της ληστείας, εμφανίστηκε μετανοιωμένος και ντροπιασμένος, ζητώντας επιεικέστερη αντιμετώπιση από το δικαστήριο. «Ήταν μια πράξη ηλίθια που κατέστρεψε εμένα και την οικογένειά μου» είπε. Απέδωσε την πράξη του, στην απελπισία του, να βοηθήσει την αδελφή του, που έπασχε από καρκίνο και πέθανε από την ασθένεια αυτή. «Έχω εκτίσει δικαίως πέντε χρόνια φυλακή, βοηθήστε με να ξαναρχίσω από την αρχή τη ζωή μου» πρόσθεσε.

Για τους άλλους κατηγορούμενους, τόνισε ότι, μερικούς εξ αυτών, τους γνώρισε από μια κοινή παρέα ατόμων, που ασχολούνταν με ανιχνευτές μετάλλων και χρυσού, στην προσπάθειά του, να πουλήσει το δακτυλίδι.

Ο συνήγορός του, δικηγόρος Πατρών Γιάννης Παπαναστασόπουλος, κάλεσε το δικαστήριο να αναγνωρίσει στον εντολέα του, τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου, της άμεσης ομολογίας της πράξης του, της βοήθειας των αρχών στην εξιχνίαση της υπόθεσης και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Όπως είπε, ο εντολέας του, έχει μετανιώσει για το λάθος του, το οποίο πλήρωσε με 5 χρόνια φυλακή και έχει ενταχθεί πάλι στην κοινωνία.

Πώς εξιχνιάστηκε η υπόθεση

Στη δίκη κατέθεσε ένας αστυνομικός, που περιέγραψε την επιχείρηση των συλλήψεων στις 14 Νοεμβρίου του 2012. Όπως είπε, στην υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, είχαν φτάσει πληροφορίες, ότι κάποιο άτομο προσπαθούσε να πουλήσει αρχαία αντικείμενα, χωρίς να γνωρίζουν ότι επρόκειτο για την υπόθεση της Αρχαίας Ολυμπίας. Αμέσως κλείστηκε ραντεβού με μυστικό αστυνομικό και σε μια πρώτη επαφή που έγινε στα Ψηλαλώνια και στη συνέχεια στην πλατεία Παπανδρέου, τρία άτομα που είχαν μπει ως μεσάζοντες, διαπραγματεύτηκαν ένα χρυσό δακτυλίδι έναντι ποσού 1,5 εκ. ευρώ αρχικά, αλλά τελικά, η τιμή πώλησης κλείστηκε στις 300.000 ευρώ.

Την επομένη κλείστηκε ραντεβού σε παραλιακό ξενοδοχείο της Πάτρας για την ανταλλαγή, όπου ο βασικός κατηγορούμενος είχε κρατήσει δωμάτιο.

Μόλις ο μυστικός αστυνομικός έβγαλε από την βαλίτσα τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα για να αγοράσει υποτίθεται, για λογαριασμό ενός Γερμανού επιχειρηματία το πολύτιμο δακτυλίδι, έγινε η έφοδος της Ασφάλειας και η σύλληψη του δράστη.

Εξω από το ξενοδοχείο και δίπλα στο ΚΤΕΛ, συνελήφθησαν δύο ακόμα άτομα, που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση της πώλησης και είχαν φέρει τον πωλητή στο ξενοδοχείο με αυτοκίνητο.

Βιαιοπραγία ενάντια στον πολιτισμό

Στη χθεσινή δίκη κατέθεσε και η Διευθύντρια Αρχαιοτήτων Αρχαίας Ολυμπίας Γεωργία Χαντζή. Χαρακτήρισε τη ληστεία, ως μια μεγάλη βιαιοπραγία ενάντια στον πολιτισμό της Ελλάδας. Τα κλεμμένα αρχαία επιστράφηκαν χάρη στις εκπληκτικές ενέργειες και άοκνες προσπάθειες της Αστυνομίας, είπε και επισήμανε ότι τα αντικείμενα που είχαν αφαιρεθεί, είναι ανεκτίμητης αξίας θησαυροί της πολιτιστική μας κληρονομιάς. «Ήταν μια πράξη ειδεχθέστατη σε βάρος του πολιτισμού μας» είπε η κυρία Χαντζή.

Οι ποινές

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους όλους τους κατηγορούμενους όπως και πρωτοδίκως για σύσταση συμμορίας, ένοπλη ληστεία, απόπειρα διάθεσης μνημείου, κ.ά.

Στον πρώτο κατηγορούμενο, αναγνώρισε δύο ελαφρυντικά, της ειλικρινούς μεταμέλειας και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και στους υπόλοιπους, του πρότερου σύννομου βίου.

Στον πρώτο και βασικό κατηγορούμενο, επέβαλε ποινή κάθειρξης 9 ετών και 6 μηνών (είχε εκτίσει σχεδόν έξι έτη και έτσι δεν πήγε ξανά φυλακή), στον δεύτερο που ήταν απών, επτά χρόνια κάθειρξη όπως πρωτοδίκως, αφού η έφεση κρίθηκε ανυποστήρικτη, στον τρίτο κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 3 ετών και 9 μηνών με αναστολή επί τριετίας με τον όρο της εμφάνισης μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα, στον τέταρτο και πέμπτο, φυλάκιση 2 ετών και έξι μηνών με αναστολή, στον έκτο κατηγορούμενο (έναν Βούλγαρο που εκπροσωπείτο από τον δικηγόρο του) φυλάκιση ενός έτους με αναστολή, ενώ ο 7ος κατηγορούμενος, ένας υπήκοος Βουλγαρίας, απαλλάχθηκε επειδή έχει αποβιώσει.

Πάντως, η πολύκροτη υπόθεση, έκλεισε με κενά, τουλάχιστον ως προς το σκέλος της ληστείας, αφού το δεύτερο άτομο που συμμετείχε σε αυτή, ένας Αλβανός με το όνομα «Εντι», παραμένει ακόμα και σήμερα άγνωστος στις αρχές.

Πηγή: Σ. Παπανδρέου, Εφημερίδα Πελοπόνησσος

Δεν υπάρχουν σχόλια