Στην ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων και την αποκατάσταση της βασιλικής, που βρίσκεται μέσα σ΄αυτόν στοχεύουν τα δύο με...
Στην ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων και την αποκατάσταση της βασιλικής, που βρίσκεται μέσα σ΄αυτόν στοχεύουν τα δύο μεγάλα έργα, συνολικού ύψους 3.700.000 ευρώ, που εκτελούνται από το υπουργείο Πολιτισμού.
Τα έργα, την πορεία των οποίων επέβλεψε το περασμένο διήμερο η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη έχουν ενταχθεί από τον Νοέμβριο 2018 στον άξονα «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού» των ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
Ήδη μάλιστα, από το προσεχές φθινόπωρο η εικόνα του αρχαιολογικού χώρου θα είναι βελτιωμένη κατά πολύ, όπως παρατήρησε η υπουργός.
Συγκεκριμένα το πρώτο έργο η «Αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων» (προϋπολογισμού ένταξης 2.300.000 ευρώ), που στοχεύει στην ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου περιλαμβάνει την αποξήλωση του ασφαλτοτάπητα της παλαιάς Εθνικής Οδού, η οποία χώριζε βίαια στα δύο τον χώρο, καθώς και την ενοποίηση του αρχαίου οδικού μνημείου ανάμεσα στα ανασκαμμένα μνημεία.
Επίσης νέα είσοδος πρόκειται να διαμορφωθεί, προκειμένου οι επισκέπτες να κινούνται με βάση το αρχαίο οδικό δίκτυο, ενώ θα γίνει ο καθαρισμός όλου του χώρου από μπάζα και επιχώσεις. Ακόμη προβλέπεται η αποκατάσταση και ανάδειξη του ανατολικού σκέλους της πεδινής οχύρωσης.
Το έργο, παρά τις αρχικές καθυστερήσεις, εξελίσσεται με αρκετά ικανοποιητικό ρυθμό, καθώς η αποξήλωση του ασφαλτοτάπητα έχει ήδη ολοκληρωθεί, και έχουν αρχίσει οι εργασίες διευθέτησης των επιχώσεων από τα μπάζα των παλαιών ανασκαφών και των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών από την έκταση της Βασιλικής Β΄ και του περιβάλλοντος χώρου της.
Το δεύτερο έργο εξάλλου η Αποκατάσταση της Βασιλικής Β΄ (1.400.000 ευρώ) περιλαμβάνει την συμπλήρωση τμημάτων της ανωδομής και στερέωση των ερειπίων της, προκειμένου το μνημείο να διασωθεί από τη φθορά και να γίνει περισσότερο εύληπτο στην επισκέπτη. Το έργο εκτελείται από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ. Έχει ήδη εγκατασταθεί ο ανάδοχος και προχωρεί η εγκατάσταση των εργοταξιακών υποδομών. Σκοπός του έργου είναι η εκτέλεση στερεωτικών εργασιών στις λιθόδμητες τοιχοποιίες, καταβίβαση των δόμων των πεσσών, συγκολλήσεις των λιθοπλίνθων που έχουν θραυστεί, συμπληρώσεις και επανατοποθέτηση στην αρχική τους θέση, καθώς και αναστηλωτικές εργασίες με την ανακατασκευή τμημάτων των κιονοστοιχιών των πλαγίων και του κεντρικού κλίτους, προκειμένου το μνημείο να προστατευθεί από περαιτέρω φθορές, αλλά και να καταστεί εύληπτο στον επισκέπτη.
«Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων θα παρουσιάζει από τον Σεπτέμβριο σημαντικές αλλαγές και θα παρέχει βελτιωμένες υπηρεσίες στους επισκέπτες», όπως δήλωσε η υπουργός, προσθέτοντας: «Οι Φίλιπποι, το Φρούριο αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας αποτελούν αναπτυξιακούς πόρους όχι μόνο για το νομό, αλλά για ολόκληρη την Περιφέρεια. Μπορούν και πρέπει να προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Η πολιτιστική διαδρομή Αμφίπολη, Καβάλα, Φίλιπποι, Θάσος με την αξιοποίηση των αρχαίων θεάτρων, αλλά και του Φεστιβάλ μπορούν να δημιουργήσουν εξωτερικές οικονομίες ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. Το ΥΠΠΟΑ αντιμετωπίζει συνολικά το πολιτιστικό απόθεμα της Περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και τους αρχαιολογικούς χώρους της σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες τους, ώστε ο επισκέπτης να αποκομίζει πλούσια εμπειρία και να θέλει να επιστρέψει. Είναι απόλυτη ανάγκη οι χώροι αυτοί να αποτελέσουν προορισμούς για τους επιχειρηματίες του τουρισμού, ώστε η τουριστική περίοδος να επεκταθεί πέραν των θερινών μηνών. Η Καβάλα έχει όλα τα στοιχεία εκείνα, τα οποία συνηγορούν σε κάτι τέτοιο».
Να σημειωθεί, ότι οι Φίλιπποι εντάχθηκαν πριν από λίγα χρόνια, το 2016 στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ύστερα από σχετικό αίτημα του υπουργείου Πολιτισμού που είχε κατατεθεί στον διεθνή οργανισμό από το 2014. Πρόκειται μάλιστα για το τελευταίο και 18ο ελληνικό μνημείο, που είναι εγγεγραμμένο στον κατάλογο.
Ο επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος, όπως ορίζεται από την γραμμή του οχυρωματικού περιβόλου καταλαμβάνει έκταση 700 περίπου στρεμμάτων. Ανασκαμμένα όμως είναι τα 60 περίπου στρέμματα στα οποία περιλαμβάνονται το θέατρο, η ρωμαϊκή αγορά, οι βασιλικές Α, Β, Γ, το Οκτάγωνο με τα προσκτίσματά του και οικοδομικές νησίδες της αρχαίας πόλης με τους δρόμους μεταξύ τους.
Όπως είναι γνωστό οι Φίλιπποι υπήρξαν η σπουδαιότερη πόλη της ανατολικής Μακεδονίας, με ιστορία που άρχισε από τα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα, όταν ιδρύθηκε από αποίκους από την Θάσο με το αρχικό όνομα Κρηνίδες, το οποίο πολύ γρήγορα ο Φίλιππος Β΄ άλλαξε δίνοντάς της το όνομά του.
Πηγή: Μ. Θερμού, MonoNews, Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια