Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Παναγία των Παρισίων: Η αποκατάσταση δεν αλλοιώνει τα γοτθικά πρότυπα του ναού

Όπως ανακοινώθηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν, ο κώνος του καθεδρικού ναού θα αποκατασταθεί με βάση τον αρχικό σχεδιασμό του 19ου αιώνα.

Παναγία των Παρισίων: Η αποκατάσταση δεν αλλοιώνει τα γοτθικά πρότυπα του ναού

Όπως ανακοινώθηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν, ο κώνος του καθεδρικού ναού θα αποκατασταθεί με βάση τον αρχικό σχεδιασμό του 19ου αιώνα.

Συνεχίζονται τα έργα αποκατάστασης της μεγάλης φθοράς που υπέστη η Παναγία των Παρισίων τον περσινό Απρίλιο, με ένα θέμα που είδε διχάσει, προκαλώντας σωρεία συζητήσεων το τελευταίο διάστημα να λήγει μετά από απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν, όσον αφορά στη συνέχιση και το ύφος της ανοικοδόμησης.

Αυτό έχει να κάνει με τον πυργίσκο, την αιχμηρή οροφή του καθεδρικού ναού, ο οποίος εν τέλει θα αποκατασταθεί βάσει του σχεδιασμού του 19ου αιώνα, ακολουθώντας το γοτθικό ύφος και όχι τα μοντέρνα πρότυπα που είχαν "πέσει" στο τραπέζι ως σκέψη. Βέβαια, ο Μακρόν είχε αφήσει πρόσφατα να εννοηθεί ότι ήταν υπέρ μίας πιο σύγχρονης "πινελιάς", ωστόσο, εν τέλει αποφασίστηκε να μην αλλοιωθεί η αρχική μορφή αφού κάτι τέτοιο θα καθυστερούσε την ολοκλήρωση των έργων.



Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το κύριο μέλημα του γάλλου προέδρου ήταν «να μην καθυστερήσει την ανοικοδόμηση και να μην την κάνει περίπλοκη, ώστε τα προβλήματα να επιλυθούν γρήγορα» και προστίθεται ότι η διαδικασία επιλογής ενός σύγχρονου σχεδίου, με διεθνή διαγωνισμό για αρχιτέκτονες, θα μπορούσε να προκαλέσει μόνο περιττές καθυστερήσεις. 

«Ο πρόεδρος εμπιστεύεται τους εμπειρογνώμονες και ενέκρινε τα κύρια σχέδια του έργου που παρουσίασε ο αρμόδιος αρχιτέκτονας, ο οποίος θα ανακατασκευάσει το κωδωνοστάσιο με τον ίδιο τρόπο», αναφέρεται από την γαλλική προεδρία.


Παναγία των Παρισίων: Η αποκατάσταση δεν αλλοιώνει τα γοτθικά πρότυπα του ναού

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θέλει αυτά να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2024, συνεπώς μία αλλαγή στο αρχιτεκτονικό στιλ του ναού θα ήταν τροχοπέδη. Να σημειωθεί πως ο πρώτος κώνος του ναού χτίστηκε τον 13ο αιώνα, που αφαιρέθκε τον 18ο, για να αντικατασταθεί έναν χρόνο μετά. Αυτή του την μορφή θα ακολουθήσει και η αποκατάστασή του, πράγμα βέβαια που είχε διχάσει τους αρχιτέκτονες, με την ανάγκη για πιο άμεση ολοκλήρωση των έργων να είναι και ο "ρυθμιστής" για την τελική απόφαση.

Η ανακοίνωση ακολούθησε συνάντηση της εθνικής επιτροπής κληρονομιάς και αρχιτεκτονικής της Γαλλίας (CNPA). Όταν η στέγη του καθεδρικού ναού του Παρισιού του 13ου αιώνα τυλίχθηκε στις φλόγες κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης τον Απρίλιο του 2019, οι εικόνες έκαναν για μέρες το γύρο του κόσμου σε πρωτοσέλιδα. Μετά την πυρκαγιά, η συζήτηση για το πώς θα έπρεπε να αποκατασταθεί ο ναός, ήταν έντονη και μέχρι χθες περιελάμβανε διάφορα σενάρια και προτάσεις.     



Έως τώρα οι περισσότεροι πίστευαν πως ο Μακρόν θα ανακοίνωνε πως θα επιλεχθεί μια διαφορετική προσέγγιση. Ο Jean-Louis Georgelin, ο στρατηγός που ανέλαβε την προσπάθεια ανοικοδόμησης, ήθελε μια σύγχρονη εναλλακτική λύση. Αυτή η ιδέα φάνηκε πως για λίγο είχε και την υποστήριξη του Μακρόν. Αυτό πυροδότησε ένα κύμα μη συμβατικών προτάσεων από αρχιτέκτονες σε όλο τον κόσμο.  Αλλά, ο αρχιτέκτονας του καθεδρικού ναού Philippe Villeneuve μίλησε έντονα υπέρ μιας πιστής αποκατάστασης σύμφωνα με το προηγούμενο σχέδιο του 19ου αιώνα ενώ μάλιστα είχε κοντραριστεί και με τον στρατηγό για το θέμα. 

Πηγή: News247LiFO


Δεν υπάρχουν σχόλια