Ένα αρχαίο γλυπτό πρόκειται να επιστραφεί στο Ιράκ καθώς απομακρύνθηκε λαθραία εκτός της χώρας και διατέθηκε προς πώληση στο Ηνωμένο Βασίλει...
Ένα αρχαίο γλυπτό πρόκειται να επιστραφεί στο Ιράκ καθώς απομακρύνθηκε λαθραία εκτός της χώρας και διατέθηκε προς πώληση στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το λίθινο ανάγλυφο θραύσμα από ναό των Σουμερίων, που χρονολογείται στο 2400 π.Χ., επαναπατρίζεται με τη βοήθεια του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο για πρώτη φορά ενημέρωσε την αστυνομία αφού διαπίστωσε την προγραμματισμένη πώλησή του το 2019.
«Έχουμε συνηθίσει να συναντάμε επιγραφές, κεραμικά, μεταλλικά αντικείμενα, σφραγίδες και ειδώλια στην αγορά τέχνης ή σε κατασχέσεις, αλλά είναι πραγματικά εξαιρετικό να βλέπουμε κάτι τέτοιας ποιότητας», δήλωσε σύμφωνα με τον Guardian, ο Δρ. St John Simpson, ανώτερος επιμελητής του Βρετανικού Μουσείου. Πιστεύεται ότι το συγκεκριμένο λίθινο ανάγλυφο λεηλατήθηκε από την καρδιά της Σουμερίας, στο σύγχρονο νότιο Ιράκ. «Υπάρχουν μόνο περίπου 50 τέτοια αντικείμενα από αυτά που είναι γνωστά από την αρχαία Μεσοποταμία. Έτσι τοποθετείται αμέσως στην κλίμακα υψηλής σπανιότητας. Μπορούμε να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι αυτό το αντικείμενο προέρχεται από την καρδιά της Σουμερίας. Αυτός είναι ο τομέας που λεηλατήθηκε πολύ άσχημα μεταξύ της δεκαετίας του 1990 και του 2003», πρόσθεσε ο Simpson.
Το λίθινο θραύσμα προσφέρθηκε προς πώληση τον Μάιο του 2019 από την TimeLine Auctions, έναν διαδικτυακό πλειστηριασμό, ο οποίος την χαρακτήρισε ως «τμήμα δυτικής ανάγλυφης ασιατικής στήλης από τον πολιτισμό των Ακκάδων» που προήλθε από ιδιωτική συλλογή που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1990. Ο επιμελητής είπε ότι η ημερομηνία, η περιγραφή και η προέλευσή του ήταν λάθος και πως το αντικείμενο είναι των Σουμερίων.
Σκαλισμένο από τοπικό ασβεστόλιθο, το ανάγλυφο αντικείμενο απεικονίζει μια μεγάλη ανδρική φιγούρα που κάθεται. Εκτιμάται πως είναι είτε αρχιερέας είτε κυβερνήτης, καθώς κρατάει ένα τελετουργικό κύπελλο στο δεξί του χέρι, ενώ το αριστερό του κρατά ένα φύλλο φοίνικα στην αγκαλιά του. Η αξία του στη νόμιμη αγορά, θα έφτανε σε δεκάδες χιλιάδες λίρες. Οι αρχαιολόγοι του Βρετανικού Μουσείου πιστεύουν ότι το αντικείμενο μπορεί να προήλθε από την αρχαία πόλη Girsu, τώρα γνωστή ως Tello, στο νότιο Ιράκ.
Το Βρετανικό Μουσείο είναι το κύριο συμβουλευτικό όργανο του Ηνωμένου Βασιλείου για έρευνες σχετικά με την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων και συνεργάζεται στενά με κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανικής Συνοριακής Δύναμης. Τον Ιανουάριο, το Βρετανικό Μουσείο επέστρεψε ένα γλυπτό δύο ταύρων του 2ου αιώνα μ.Χ. που είχαν κλαπεί από το Εθνικό Μουσείο του Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1990.
Ο Christopher Wren της TimeLine Auctions είπε για την ανάγλυφη στήλη των Σουμερίων: «Το κομμάτι δεν έχει τεκμηριωθεί ότι έχει λεηλατηθεί και δεν αναφέρεται σε καμία βάση δεδομένων, οπότε δεν εμφανίστηκε στους ελέγχους με το Art Loss Register. Οι TimeLine Auctions επιδιώκουν πάντα να βοηθήσουν στην ανάκτηση παράνομων αρχαιοτήτων και διαδραματίσαμε καθοριστικό ρόλο σε ορισμένες περιπτώσεις όπου οι δικοί μας έλεγχοι επέτρεψαν την άμεση ανάκτηση στοιχείων».
Ενημερώνοντας τον πωλητή «ότι πιθανόν, το κομμάτι θα μπορούσε να ήταν προϊόν αρχαιοκαπηλίας», ο πωλητής, που το είχε αποκτήσει από μια γερμανική έκθεση πριν από μερικά χρόνια, φοβήθηκε και αμέσως προσφέρθηκε να παραιτηθεί από οποιαδήποτε αξίωση ιδιοκτησίας και εξέφρασε την επιθυμία να επιστραφεί στον τόπο καταγωγής του. Σε δήλωσή του, ο Mohammad Jaafar al-Sadr, πρέσβης της Δημοκρατίας του Ιράκ, δήλωσε: «Ευχαριστούμε το προσωπικό του Βρετανικού Μουσείου για τις προσπάθειές τους και τη συνεργασία μαζί μας». Το γλυπτό θα εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο για δύο μήνες πριν επιστρέψει στο Ιράκ.
Πηγή: LiFO
Δεν υπάρχουν σχόλια