Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βερολίνο: Μυστηριώδης επίθεση βανδάλων σε αρχαία εκθέματα μουσείων

Η Φρεντερίκε Σάιφριντ, διευθύντρια του Αιγυπτιακού Μουσείου και της Συλλογής Παπύρων, στο Βερολίνο, δείχνει στους δημοσιογράφους τα σημάδια ...

Βερολίνο: Μυστηριώδης επίθεση βανδάλων σε 70 αρχαία εκθέματα μουσείων
Η Φρεντερίκε Σάιφριντ, διευθύντρια του Αιγυπτιακού Μουσείου και της Συλλογής Παπύρων, στο Βερολίνο, δείχνει στους δημοσιογράφους τα σημάδια του βανδαλισμού σε ανάγλυφο με ιερογλυφικά Πηγή: Protagon.gr

Οι Αρχές έχουν στο στόχαστρο ακροδεξιούς συνωμοσιολόγους και τους οπαδούς τους, που ισχυρίζονται ότι στο Μουσείο της Περγάμου γίνονται σατανιστικές τελετές από... «εγκληματίες του κορονοϊού».

Μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις σε αρχαιότητες και έργα τέχνης στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας αποκάλυψε στους δημοσιογράφους η γερμανική αστυνομία, την Τετάρτη. 

Άγνωστοι βανδάλισαν περισσότερα από 70 εκθέματα που εκτίθενται στο περίφημο Νησί των Μουσείων του Βερολίνου, ένα νησί στον ποταμό Σπρέε, ο οποίος διασχίζει την πόλη, και φιλοξενεί πέντε μεγάλα μουσεία, ανάμεσά τους και αυτό της Περγάμου. Το μουσειακό σύμπλεγμα έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UΝΕSCO. 


Βερολίνο: Μυστηριώδης επίθεση βανδάλων σε 70 αρχαία εκθέματα μουσείων

Η επίθεση σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου, ημέρα εορτασμού της επανένωσης της Γερμανίας. 

Το περιστατικό αποτελεί την «πιο εκτεταμένη ζημιά σε αντικείμενα που εκτίθενται στα κρατικά μουσεία», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια των κρατικών μουσείων του Βερολίνου, Κριστίνα Χάακ, σε συνέντευξη Τύπου.

Οι βανδαλισμοί ανακαλύφθηκαν από μια υπάλληλο των μουσείων στις 3 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της ώρας λειτουργίας τους ακόμα. Το περιστατικό έγινε γνωστό από το δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk και την εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit».

Οι δράστες χρησιμοποίησαν ένα σπρέι με ελαιώδες υγρό, με το οποίο ψέκασαν σημαντικές αρχαιότητες, όπως σαρκοφάγους, ανάγλυφα και αγάλματα, αλλά και πίνακες ζωγραφικής του 19ου αιώνα.


Βερολίνο: Μυστηριώδης επίθεση βανδάλων σε 70 αρχαία εκθέματα μουσείων
Η Φρεντερίκε Ζάιφριντ δείχνει την κηλίδα που άφησε το ελαιώδες υγρό
στη σαρκοφάγο του Άμωσι Α’

Παρόμοιο υγρό είχαν χρησιμοποιήσει δύο γυναίκες σε δεκάδες εκθέματα στο δικό μας Βυζαντινό Μουσείο, το καλοκαίρι του 2018. 

Οι γερμανικές αρχές έχουν στο στόχαστρο υποστηρικτές ενός ακροδεξιού συνωμοσιολόγου, γνωστού για τις ακραίες απόψεις του σε θέματα όπως ο κορονοϊός. Πρόκειται για τον Ατίλα Χίλντμαν, ο οποίος είχε γράψει στα σόσιαλ μίντια, τον Αύγουστο, ότι στο Μουσείο της Περγάμου βρίσκεται ο «Θρόνος του Σατανά» και ότι στον περίφημο Βωμό της Περγάμου, του 2ου αιώνα π.Χ., που εκτίθεται στο μουσείο, γίνονται νυχτερινές σατανιστικές τελετές, από παγανιστές και… εγκληματίες του κορονοϊού. 


Βερολίνο: Μυστηριώδης επίθεση βανδάλων σε 70 αρχαία εκθέματα μουσείων
Δημοσιογράφοι εξετάζουν τη ζημιά σε εκθέματα του Αιγυπτιακού Μουσείου

Τον Ιούνιο, μάλιστα, είχε αναπτύξει τις θεωρίες του στους υποστηρικτές του, στα σκαλιά ενός από τα μουσεία του νησιού. 

Όπως αναφέρει το BBC, η αστυνομία δεν αποκάλυψε τους λόγους για τους οποίους κράτησε κρυφή την επίθεση για 17 ημέρες και την ανακοίνωσε μόνο ύστερα από δημοσιεύματα.

Ωστόσο, η αστυνομία σχολίασε εξαιρετικά προσεκτικά τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία μια ανάρτηση στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης του θεωρητικού συνωμοσιών Ατίλα Χίντμαν θα μπορούσε να συνδεθεί με τους βανδαλισμούς: «Δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε τέτοιες εικασίες. Θα γίνουν έρευνες προς πάσα κατεύθυνση».

Βανδαλίστηκαν αιγυπτιακές σαρκοφάγοι και λίθινα γλυπτά, καθώς και κορνίζες ελαιογραφιών. «Ορισμένες από τις ζημιές δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές από μη επαγγελματίες, ενώ άλλες είναι σαφώς αναγνωρίσιμες», δήλωσε η διευθύντρια του Αιγυπτιακού Μουσείου και της Συλλογής Παπύρων, Φριντερίκε Ζέιφριντ.


Βερολίνο: Μυστηριώδης επίθεση βανδάλων σε 70 αρχαία εκθέματα μουσείων
Λεπτομέρεια από τη ζημιά σε στήλη με ιερογλυφικά

Οι αστυνομικοί έχουν ζητήσει τη συνδρομή όσων είχαν αγοράσει εισιτήρια για τα μουσεία εκείνη την ημέρα.


Βερολίνο: Μυστηριώδης επίθεση βανδάλων σε 70 αρχαία εκθέματα μουσείων
Δημοσιογράφοι ενημερώνονται για την επίθεση στο προαύλιο του Νέου Μουσείου


Το υγρό έχει αφήσει τα ίχνη του σε πολύτιμα εκθέματα, όπως έδειξε στους δημοσιογράφους η Φρεντερίκε Ζάιφριντ, διευθύντρια του Αιγυπτιακού Μουσείου και της Συλλογής Παπύρων. Οι κηλίδες από το υγρό είναι ακόμα εμφανείς. Πάντως, στα περισσότερα σημεία, η ζημιά είναι επιφανειακή.


Βερολίνο: Μυστηριώδης επίθεση βανδάλων σε 70 αρχαία εκθέματα μουσείων
Άλλη μία από τις σαρκοφάγους τις οποίες βανδάλισαν άγνωστοι

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ένα από τα «θύματα» των δραστών είναι και ένα γλυπτό του 9ου αιώνα π.Χ.

«Για εμάς τους διευθυντές, αυτή είναι μια οδυνηρή εμπειρία, που δεν την περιμέναμε. Οι εργασίες αποκατάστασης είναι εκτεταμένες, καθώς τα αντικείμενα είναι κατασκευασμένα από πολύ διαφορετικά υλικά. Δεν μπορείς απλά να σκουπίσεις το λάδι. Όλα τα εκθέματα έχουν πλέον εξεταστεί για ζημιές, αλλά η συνολική ζημιά μπορεί να προσδιοριστεί μόνο όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης», δήλωσε η Ζέιφριντ.

Η υπουργός Πολιτισμού Μόνικα Γκιούτερς καταδίκασε την ενέργεια αυτή. «Εκτός από τη ζημιά αυτή καθαυτή στα έργα, τέτοιες επιθέσεις δείχνουν πάντα μια βαθιά περιφρόνηση για έργα τέχνης και πολιτιστικά επιτεύγματα, γενικά. Τα κρατικά μουσεία πρέπει να αναρωτηθούν σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας. Έχω ζητήσει μια ανάλογη έκθεση. Πρέπει να διευκρινιστεί πώς μπόρεσαν να περάσουν απαρατήρητοι τόσο πολλοί βανδαλισμοί και πώς μπορούν να προληφθούν τέτοιες επιθέσεις στο μέλλον», τόνισε η Γκιούτερς.


Πηγή: Protagon, iefimerida



Δεν υπάρχουν σχόλια