Ο Δαβίδ απέναντι στον Γολιάθ: μήπως δεν ήταν άραγε ο δεύτερος τόσο γιγαντόσωμος όσο τον θέλει η Παλαιά Διαθήκη; Μια πρόσφατη αρχαιολογική αν...
Ο Δαβίδ απέναντι στον Γολιάθ: μήπως δεν ήταν άραγε ο δεύτερος τόσο γιγαντόσωμος όσο τον θέλει η Παλαιά Διαθήκη; |
Μια πρόσφατη αρχαιολογική ανακάλυψη και μια νέα θεωρία σπέρνουν αμφιβολίες για το αν ο βιβλικός ήρωας ήταν πράγματι ο γίγαντας που αναφέρεται στα αρχαία κείμενα.
Μια από τις πιο γνωστές ιστορίες της Παλαιάς Διαθήκης είναι η αναμέτρηση του μικροκαμωμένου Δαβίδ με τον Φιλισταίο πολεμιστή Γολιάθ, ο οποίος είχε διαστάσεις γίγαντα. Ο Δαβίδ κατάφερε να κερδίσει την αναμέτρηση χρησιμοποιώντας τη σφεντόνα του και να γίνει βασιλιάς του Ισραήλ. Στα αρχαία κείμενα υπάρχουν δύο πολύ διαφορετικές μεταξύ τους εκδοχές για τις διαστάσεις του Γολιάθ, οι οποίες καταγράφονται σε πήχες και σπιθαμές.
Επιστήμονες αλλά και οι ιστορικοί μελετητές δεν έχουν καταφέρει να κάνουν, έστω με σχετική ακρίβεια, την αντιστοίχιση των δύο συγκεκριμένων μονάδων μέτρησης στα σημερινά δεδομένα, αφού οι μονάδες μέτρησης εκείνες τις εποχές διέφεραν από τόπο σε τόπο. Οι πήχες και οι σπιθαμές μετριούνταν διαφορετικά από τους κατοίκους μιας περιοχής από εκείνους μιας άλλης και έτσι είναι εξαιρετικά δύσκολος ο ακριβής προσδιορισμός τους με σημερινά δεδομένα. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η μία εκδοχή περιγράφει έναν άνθρωπο περίπου στα 2,5 μέτρα και η άλλη έναν άνθρωπο με ύψος περίπου 3,5 μέτρα!
Το τείχος
Ο Τζέφρι Τσάντγουικ είναι καθηγητής Αρχαιολογίας και Μελετών Εγγύς Ανατολής στο παράρτημα του αμερικανικού πανεπιστημίου Brigham Young στο Ισραήλ. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα Live Science ο Τσάντγουικ, έχοντας σημαντική εμπειρία αρχαιολογικών ερευνών στο Ισραήλ και λαμβάνοντας υπόψη διάφορα ιστορικά δεδομένα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ύψος του Γολιάθ με βάση τα αρχαία κείμενα ήταν στην μια εκδοχή 2,38 μέτρα και στην άλλη 3,46 μέτρα.
Πέρα από το γεγονός ότι ο ψηλότερος άνθρωπος που γνωρίζουμε είχε ύψος 2,72 μέτρα, οι πιθανότητες να υπήρξε άνθρωπος με ύψος 3,5 μέτρων μοιάζουν εξαιρετικά μικρές, αν όχι ανύπαρκτες. Ταυτόχρονα μια πρόσφατη ανακάλυψη στην πόλη όπου γεννήθηκε ο Γολιάθ, τη Γεθ (ή Γκαθ), επέτρεψε στον Τσάντγουικ να αναπτύξει μια θεωρία για τις διαστάσεις του Γολιάθ, την οποία παρουσίασε στο ετήσιο συνέδριο των Αμερικανικών Σχολών Ανατολικών Σπουδών.
Σε ανασκαφές που έγιναν στο βόρειο τμήμα της πόλης αποκαλύφθηκε ένα αμυντικό τείχος, η κατασκευή του οποίου τοποθετείται στην περίοδο που η περιοχή ήταν στον έλεγχο των Φιλισταίων. Τα θεμέλια του τείχους έχουν πλάτος 2,38 μέτρων, γεγονός που σύμφωνα με τον Τσάντγουικ δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Δηλώνει ότι δεν αμφισβητεί την ύπαρξη του Γολιάθ, ούτε την αναμέτρηση του με τον Δαβίδ, αλλά εκτιμά ότι ο φιλισταίος πολεμιστής είχε πιθανότατα φυσιολογικό ανθρώπινο ύψος. Πιστεύει ότι εκείνοι που έγραψαν την ιστορία απέδωσαν στον βιβλικό ήρωα ύψος παρόμοιο με το πλάτος του τείχους, θέλοντας με αυτόν τον μεταφορικό τρόπο να αποτυπώσουν κυρίως το πόσο δυνατός και ισχυρός μαχητής ήταν και όχι το πόσο ψηλός ήταν.
Θα μπορούσε, βέβαια, κάποιος να διατυπώσει αμφιβολίες για την ορθότητα των υπολογισμών του αρχαιολόγου που συμπίπτουν απόλυτα με το πλάτος του τείχους, αλλά όπως και να έχει το πράγμα, η θεωρία του είναι ενδιαφέρουσα.
Πηγή: Protagon
Δεν υπάρχουν σχόλια