Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέα εποχή για τη Δημόσια Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη Αίγινας

Το ταλαιπωρημένο κτίριο του Εϋνάρδου Οπως τα υπέροχα κτίσματα των παλαιών δημοτικών σχολείων ανά την Ελλάδα, που στέκουν ως  σιωπηλοί «μάρτυ...

Νέα εποχή για τη Δημόσια Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη Αίγινας
Το ταλαιπωρημένο κτίριο του Εϋνάρδου

Οπως τα υπέροχα κτίσματα των παλαιών δημοτικών σχολείων ανά την Ελλάδα, που στέκουν ως  σιωπηλοί «μάρτυρες» του φρονήματος των αποδήμων ευεργετών, έτσι και οι δημόσιες βιβλιοθήκες επιτέλεσαν τον δικό τους ρόλο στην εθνική διαπαιδαγώγηση. Γενιές και γενιές μαθητών και φοιτητών βρήκαν σε αυτές το αποκούμπι της γνώσης. Σήμερα, πολλές εξ αυτών που δεν πρόλαβαν να εκσυγχρονιστούν, βρίσκονται στο μεταίχμιο, στην κόψη: σε τι μπορούν να φανούν χρήσιμες στην ψηφιακή εποχή; «Μα, ακριβώς, είναι τα εργαλεία που μας δίνει η τεχνολογία αυτά που στηρίζουν τη νέα μας αποστολή, ώστε να γίνουμε ένας φάρος για την τοπική Ιστορία και τα αρχεία της», λέει στη στήλη ο νέος πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης Αίγινας, βυζαντινολόγος Γιώργος Καλόφωνος.


Νέα εποχή για τη Δημόσια Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη Αίγινας
Ο βυζαντινολόγος Γιώργος Καλόφωνος

Οπως μαρτυράει το όνομά της, η βιβλιοθήκη συνδέεται με την παρουσία του κυβερνήτη στο νησί. Θα μπορούσε να πει κανείς –χαριτολογώντας– πως αν και ιδρυθείσα το 1948, αποτελεί «εγγονή» της πρώτης βιβλιοθήκης του νεαρού έθνους, η οποία μεταφέρθηκε από την Αίγινα στην Αθήνα επί Οθωνος. Αυτή αποτέλεσε την εμβρυϊκή μορφή της Εθνικής μας Βιβλιοθήκης, με το καταπληκτικό κτίριο της Βαλλιανείου, στην Αθηναϊκή Τριλογία. Ο εκπατρισμός στην πρωτεύουσα άφησε το νησί επί δεκαετίες δίχως τη δική του δανειστική υποδομή, η οποία επανήλθε μετά τον πόλεμο. Βρήκε στέγη στο κτίριο του «Κυβερνείου», με τα ιστορικά αρχεία του νησιού, στο μικρό οικοδόμημα που έκτισαν οι Γερμανοί για μαγειρεία. Υπάρχουν όμως πολλές κάσες με βιβλία που έχουν αποθηκευθεί σε άλλον χώρο και αναμένουν την αξιοποίησή τους.


Νέα εποχή για τη Δημόσια Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη Αίγινας
Ενσταντανέ από το παρελθόν


Μετά ένα χρονικό διάστημα που τα πράγματα είχαν λιμνάσει, φαίνεται να συντελείται κάτι σαν επανεκκίνηση του θεσμού, που τυγχάνει και της θερμής υποστήριξης του υπουργείου Παιδείας. Ηδη, αυξήθηκε λίγο η κρατική επιχορήγηση. Στα μελλοντικά σχέδια, όπως μας ενημερώνει ο Γιώργος Καλόφωνος, είναι να μεταστεγαστεί στο όμορφο αρχιτεκτόνημα του «Εϋνάρδιου», ένα ιστορικό κτίριο των Κλεάνθη – Σάουμπερτ στο νησί, που ανηγέρθη με χρήματα του φιλέλληνα τραπεζίτη. Βέβαια, για να μην αλλοιωθεί το εσωτερικό του, θα χρειαστεί συμπληρωματική κτιριακή υποδομή. 


Νέα εποχή για τη Δημόσια Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη Αίγινας
Η επιγραφή στην είσοδο της βιβλιοθήκης

«Αυτό που έχει σημασία στην παρούσα φάση είναι να δούμε τι θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στην Αίγινα και τους επισκέπτες της. Η νέα μορφή της βιβλιοθήκης θα μπορούσε να αναδείξει τις πηγές της τοπικής Ιστορίας, να αναδείξει αρχεία, να απορροφήσει με σωστό τρόπο δωρεές από συλλογές βιβλίων. Οσο κινούμαστε σε ένα ψηφιακό περιβάλλον, μπορούμε να “μεγαλώσουμε” τις δυνατότητές μας περιλαμβάνοντας ψηφιακό υλικό. Συνεπώς, δεν θα είμαστε πια μια μικρή ολιγαρκής βιβλιοθήκη σε ένα νησί, αλλά ένα αποθετήριο τοπικής γνώσης». Μαζί με τον κ. Καλόφωνο, στο εφορευτικό συμβούλιο συμμετέχουν οι Ιριδα Κρητικού, Διιονύσης Καλαμάκης, Νεκτάριος Κουκούλης και Νίκος Οικονόμου.


Πηγή: Μ. Πουρναρά, Καθημερινή



Δεν υπάρχουν σχόλια