Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Παγκόσμιες πυρκαγιές στα βοσκοτόπια εξαφάνισαν τα μεγάλα ζώα της Γης

Πριν από 70 χιλιάδες έτη στη Γη… κυκλοφορούσαν εκτός από τα μαμούθ και άλλα ανάλογου μεγέθους ζώα ορισμένα από τα οποία αποτελούσαν μεγάλες ...

Παγκόσμιες πυρκαγιές στα βοσκοτόπια εξαφάνισαν τα μεγάλα ζώα της Γης

Πριν από 70 χιλιάδες έτη στη Γη… κυκλοφορούσαν εκτός από τα μαμούθ και άλλα ανάλογου μεγέθους ζώα ορισμένα από τα οποία αποτελούσαν μεγάλες εκδοχές ειδών που υπάρχουν και σήμερα όπως βίσονες και άλογα. Μέσα σε διάστημα περίπου 20 χιλιάδων ετών οι πληθυσμοί αυτών των ζώων συρρικνώθηκαν πολύ και τελικά εξαφανίστηκαν.

Όσον αφορά τα μαμούθ για δεκαετίες θωρούνταν υπεύθυνος για την εξαφάνιση τους ο άνθρωπος και το συστηματικό κυνήγι που τους έκανε. Όμως τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν διάφορες μελέτες που αναφέρουν ότι κλιματικές αλλαγές ήταν αποκλειστικά υπεύθυνες ή σε μεγάλο βαθμό συνυπεύθυνες για την εξαφάνιση των μαμούθ.

Μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου Γέιλ στις ΗΠΑ παρουσιάζει μια νέα εκδοχή του τι συνέβη. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science» πριν από 70 χιλιάδες έτη υπήρξε δραματική αύξηση στις εποχιακές πυρκαγιές που συμβαίνουν σε περιοχές χαμηλής βλάστησης όπως αυτές που γίνονται κάθε χρόνο στην Αυστραλία και τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής πήραν τεράστιες διαστάσεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές στο επίμαχο χρονικό διάστημα οι περισσότερες περιοχές αυτού του είδους που αποτελούσαν τα βοσκοτόπια των μεγάλων χορτοφάγων ζώων σε όλο τον κόσμο έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Αποτέλεσμα ήταν φυσικά τα ζώα να χάσουν την πηγή της τροφής τους και να πεθαίνουν δημιουργώντας έτσι αλυσιδωτές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα.

Τα σαρκοφάγα ζώα, ορισμένα εκ των οποίων ήταν και αυτά μεγάλες εκδοχές σημερινών ειδών, έχασαν με την σειρά τους τα θηράματα με τα οποία τρέφονταν και μπήκαν και αυτά σε μονοπάτια εξαφάνισης. Επηρεάστηκε όμως και η χλωρίδα αφού διάφορα είδη φυτών και δέντρων με τα οποία τρέφονταν τα μεγάλα χορτοφάγα ζώα αφού παράλληλα με την κατανάλωση της τροφής λειτουργούσαν και ως επικονιαστές και συνέβαλαν στην γονιμοποίηση των φυτών και δέντρων.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι εκτεταμένες πυρκαγιές στα βοσκοτόπια προκάλεσαν την εξαφάνιση του 83% όλων χορτοφάγων ειδών στη Νότιο Αμερική, το 68% της Βορείου Αμερικής, το 44% της Αυστραλίας και το 22% της Αφρικής. Τα στοιχεία της μελέτης μπορούν να βοηθήσουν στο να κατανοήσουν οι επιστήμονες πώς η παρουσία αλλά και στη συνέχεια η απουσία των μεγάλων χορτοφάγων ζώων συνέβαλε στο οικολογικό προφίλ του πλανήτη.

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: Ναυτεμπορική



Δεν υπάρχουν σχόλια