Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Έφυγε» η αρχαιολόγος Αιμιλία Μπακούρου

Έφυγε από τη ζωή, η  Αιμιλία Μπακούρου,  Έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λακωνίας  για πολλές δεκαετίες . Η εκλιπούσα άφησε έντονα το στίγμα τ...

«Έφυγε» η αρχαιολόγος Αιμιλία Μπακούρου

Έφυγε από τη ζωή, η Αιμιλία Μπακούρου, Έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λακωνίας για πολλές δεκαετίες.

Η εκλιπούσα άφησε έντονα το στίγμα της στην λειτουργία της Εφορείας και συνέβαλε σημαντικά στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και κυρίως της καστροπολιτείας του Μυστρά.

Ήταν μητέρα δύο παιδιών του Δημήτρη και της Ναταλίας και ευτύχησε να δει δυο εγγόνια, τον Γιάννη και την Αιμιλένα.


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας αποχαιρετά την Αιμιλία Μπακούρου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας πενθεί την απώλεια και τιμά τη μνήμη της Αιμιλίας Μπακούρου, αποχαιρετώντας με βαθιά θλίψη την αρχαιολόγο που υπηρέτησε από την αρχή σχεδόν της καριέρας της (1975) και μέχρι τη συνταξιοδότησή της (2006) τη Λακωνία και τον Μυστρά και διετέλεσε επί σειρά ετών Προϊσταμένη της 5ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων(1980–2006), την κυρία Αιμιλία, όπως με αληθινό σεβασμό της απευθυνόταν το προσωπικό της.

Μια δυναμική γυναίκα, με έμπνευση, άοκνη, μαχόμενη αρχαιολόγο πεδίου, στην οποία οφείλεται ένα μακρόπνοο έργο για τη διάσωση του μνημειακού πλούτου, για τον οποίο διασφάλισε ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας και ανάδειξης, που αποτέλεσε πολύτιμη παρακαταθήκη για το σημερινό έργο της Εφορείας.

Η απαράμιλλη διοικητική της ικανότητα συνδυαζόταν με πολύτιμες αρετές. Δείχνοντας αληθινό ενδιαφέρον για τους ανθρώπους που από τη θέση του ο καθένας εργαζόταν για το τιτάνιο και πολυμέτωπο έργο της Εφορείας, με αρμοδιότητα σε τέσσερις νομούς της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου, Λακωνία, Μεσσηνία, Αργολίδα και Αρκαδία, το ήμισυ σχεδόν του Μοριά, τους εξασφάλισε πολύτιμη εμπειρία και μακρόχρονη, για τους περισσότερους μόνιμη, εργασιακή απασχόληση, μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα οικειότητας σχεδόν οικογενειακής.

Η Εφορεία εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στους οικείους της εκλιπούσας. Αντιπροσωπεία της θα παραστεί στη νεκρώσιμο ακολουθία. Αντί στεφάνου, η Εφορεία θα υποστηρίξει την επιθυμία της οικογένειας για τη σύσταση επιστημονικής βιβλιοθήκης στον Μυστρά, στη μνήμη της Αιμιλίας Μπακούρου*. Στον αγαπημένο της Μυστρά, κυριολεκτικά ταυτισμένο με την Αιμιλία, στον οποίο έζησε, τον οποίο υπηρέτησε και αντίκρυ του ζήτησε να ταφεί. Σχέση που μόνο η ίδια θα μπορούσε να αποτυπώσει ιδανικά, όταν έγραφε το 2004, τείνοντας το πάντοτε ανήσυχο βλέμμα της και πέραν των μνημείων, στη ζωή που κρύβεται στον βυζαντινό ερειπιώνα: «Μέσα στον ανήλεο ήλιο του καλοκαιριάτικου μεσημεριού και στον πάγο της χειμωνιάτικης βραδιάς, η ζωή είναι ίδια και ανθεκτική, κάνει τους δικούς της κύκλους, και ο θάνατος έχει τη δικαίωσή του».


* Ενημερώνοντας διά του παρόντος, κατόπιν παράκλησης της οικογένειας,και κάθε ενδιαφερόμενο για την ως άνω επιθυμία της.


«Έφυγε» η αρχαιολόγος Αιμιλία Μπακούρου

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για την Αιμιλία Μπακούρου

Με λύπη πληροφορηθήκαμε την απώλεια, στις 16 Ιανουαρίου 2022, της αρχαιολόγου Αιμιλίας Μπακούρου και άοκνης μαχήτριας στην προστασία και την ανάδειξη των βυζαντινών αρχαιοτήτων της Νότιας Πελοποννήσου.

Η Αιμιλία Μπακούρου σπούδασε αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εισήλθε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία το 1973. Από το 1975 εργαζόταν στην Πελοπόννησο. Από το 1980 έως το 2006 διετέλεσε Διευθύντρια της 5ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με αρμοδιότητα στους νομούς Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας και Αρκαδίας. Η συμβολή της στην ανασκαφή, σωτηρία, δημοσίευση, ανάδειξη και προστασία των μνημείων ειδικά της Λακωνικής είναι τεράστια. Ο αρχαιολογικός χώρος της βυζαντινής Κατροπολιτείας του Μυστρά, το Δίκτυο Μουσείων Μάνης, τα έργα στη Μονεμβασία, η αναστήλωση βυζαντινών ναών στη Λακωνία, αλλά και το υποδειγματικό έργο που εκτελέστηκε για την ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1986 φέρουν την σφραγίδα της. Με εργατικότητα, αντοχή σε κάθε είδους πιέσεις, με εμπιστοσύνη στους συναδέλφους της Υπηρεσίας και διάθεση να διδάξει και να διδαχθεί, η Αιμιλία Μπακούρου αποτέλεσε και αποτελεί πρότυπο και έμπνευση για όσους και όσες συνεργάστηκαν μαζί της.

Όπως γράφουν οι συνάδελφοί της από την ΕΦΑ Λακωνίας: «Οι πνευματικές ικανότητες, η ενσυναίσθηση, η βαθιά αγάπη για τον άνθρωπο και τον πολιτισμό ήταν τα όπλα της στο πολυμέτωπο έργο της διάσωσης, προβολής και ανάδειξης του μνημειακού πλούτου της περιοχής μας. Όλοι όσοι ζήσαμε και εργαστήκαμε κοντά της την αποχαιρετούμε με βαθιά αγάπη και σεβασμό.»

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 18 Ιανουαρίου και ώρα 3:00 στον μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας στη Σπάρτη. Η ταφή θα πραγματοποιηθεί στα Πικουλιάνικα, καθώς ήταν επιθυμία της να ενταφιαστεί στο μέρος που αγάπησε και υπηρέτησε, αγναντεύοντας τo κάστρο του Μυστρά.


Συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη για την απώλεια της αρχαιολόγου Αιμιλίας Μπακούρου

​«Η Αιμιλία Μπακούρου υπήρξε μία ακάματη δημόσια λειτουργός. Κατά την πολύχρονη υπηρεσία της στο Υπουργείο Πολιτισμού, προώθησε την ανασκαφική έρευνα, αλλά και τη συντήρηση και αποκατάσταση δεκάδων βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων. Φρόντισε την οργάνωση και διαχείριση σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, τη δημιουργία τοπικών εργαστηρίων συντήρησης, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μουσειακών εκθέσεων. Συνετέλεσε αποφασιστικά στην οργάνωση της ενιαίας Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

Διακεκριμένη επιστήμονας, η Αιμιλία Μπακούρου έχαιρε του σεβασμού και της εκτίμησης των συναδέλφων της. Ο δυναμισμός, η αφοσίωση, η ψύχραιμη ματιά και η αντικειμενική προσέγγιση των πραγμάτων συνιστούν την παρακαταθήκη της για το έμψυχο δυναμικό, όχι μόνο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, στην οποία με υπέρμετρο ζήλο υπηρέτησε, όσο και της ευρύτερης αρχαιολογικής οικογένειας.

Το έργο της αποτελεί παρακαταθήκη για τους νεότερους συναδέλφους. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους της».


Πηγή: Ναυτεμπορική, ΣΕΑ, Apela, ΥΠΠΟΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια