Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η κλιματική κρίση απειλεί να θάψει για πάντα το αρχαίο παρελθόν των Βρετανών

Βρετανοί ειδικοί προειδοποιούν πως περίπου 22.500 τοποθεσίες αρχαιολογικής σπουδαιότητας στη Βρετανία βρίσκονται υπό την απειλή της κλιματικ...

Η κλιματική κρίση απειλεί να θάψει για πάντα το αρχαίο παρελθόν των Βρετανών

Βρετανοί ειδικοί προειδοποιούν πως περίπου 22.500 τοποθεσίες αρχαιολογικής σπουδαιότητας στη Βρετανία βρίσκονται υπό την απειλή της κλιματικής κρίσης. 

Οι τύρφες που καλύπτουν περίπου το 10% του Ηνωμένου Βασιλείου και διατηρούν αυτές τις αρχαιότητες θα μπορούσαν να στεγνώσουν ως αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας.

Καθώς τα καιρικά μοτίβα αλλάζουν δραστικά, τα ακόμη θαμμένα τεχνουργήματα που περιέχουν θα μπορούσαν να καταστραφούν, σύμφωνα με τον Δρ Andrew Birley, τη Dr Gillian Taylor του Πανεπιστημίου Teesside και τη Dr Rosie Everett του Πανεπιστημίου Northumbria.

Χάρη στην τύρφη που περιέχει πολύ λίγο οξυγόνο, οργανικά υλικά όπως το ξύλο, το δέρμα, τα υφάσματα και ακόμη, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανθρώπινη σάρκα δεν σαπίζουν. Έτσι, αντικείμενα της αρχαιότητας μπορούν ακόμα να ανακαλυφθούν. Ακόμη και ανθρώπινα σώματα έχουν βρεθεί σε τυρφώδη εδάφη, όπως ο διάσημος Lindow Μan που ανακαλύφθηκε στο Cheshire.


Ολόκληρα ανθρώπινα σώματα έχουν βρεθεί σε εδάφη τύρφης, όπως ο διάσημος Lindow Man που ανακαλύφθηκε στο Cheshire.
Ολόκληρα ανθρώπινα σώματα έχουν βρεθεί σε εδάφη τύρφης, όπως ο διάσημος Lindow Man που ανακαλύφθηκε στο Cheshire.

Το πιο διάσημο εύρημα ήταν ο Lindow Man, ένα διατηρημένο σώμα ανθρώπου που πιστεύεται ότι είναι από την Εποχή του Σιδήρου, το οποίο ανακαλύφθηκε σε τύρφη στο Cheshire της Βορειοδυτικής Αγγλίας το 1984. Ακόμη και τα εσωτερικά όργανα του άνδρα ήταν τόσο καλά διατηρημένα, ώστε οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν ποιο ήταν το τελευταίο του γεύμα. 

Ωστόσο, εάν τα εδάφη στεγνώσουν μέσω της ξήρανσης, η αποσύνθεση θα μπορούσε να ξεκινήσει μόλις αφεθεί το οξυγόνο να εισέλθει στο σύστημα. 

Μιλώντας στο BBC o Dr Birley, επικεφαλής αρχαιολόγος στο Magna, τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη αρχίσει το καταστροφικό της έργο. «Εάν χάσουμε αρχαιολογικές τοποθεσίες όπως αυτή, θα χάσουμε την άμεση σύνδεση με ανθρώπους που ζούσαν στο νησί πριν από 2.000 χρόνια» τόνισε. «Χάνουμε την ευκαιρία να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε για αυτούς. Και χάνουμε μέρος της κληρονομιάς και της ιστορίας μας»

Ο Δρ Andrew Birley, επικεφαλής αρχαιολόγος στο Magnis, εξέφρασε την ανησυχία του ότι ολόκληρη η περιοχή γύρω από το ρωμαϊκό οχυρό στο Τείχος του Αδριανού που αποτελεί «ιστορική χρονοκάψουλα», δεν έχει ακόμη ανασκαφεί.

«Αυτό το μέρος έχει τη δυνατότητα να είναι ειλικρινά, εκπληκτικό. Σχεδόν όλα όσα χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι εδώ για 300 ή 400 χρόνια θα μπορούσαν να είχαν διατηρηθεί στην ίδια κατάσταση που αφέθηκαν, κάτι που είναι μια απίστευτη ευκαιρία» υπογράμμισε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, το έδαφος εκεί έχει ήδη υποχωρήσει έως και ένα μέτρο κατά την τελευταία δεκαετία λόγω της ξήρανσης της τύρφης. Λίγο παραδίπλα κατά μήκος του Τείχους του Αδριανού που βρέθηκε ένα ξύλινο ρωμαϊκό κάθισμα τουαλέτας 2.000 ετών, υπάρχει μια άλλη τοποθεσία που έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει πολύ περισσότερους θησαυρούς.


Ένα ξύλινο κάθισμα τουαλέτας που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι είναι ένα από τα αντικείμενα που βρέθηκαν διατηρημένα μέσα στην τύρφη του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ένα ξύλινο κάθισμα τουαλέτας που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι είναι ένα από τα αντικείμενα που βρέθηκαν διατηρημένα μέσα στην τύρφη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο λόγος για τη Βιντολάντα, όπου μία πρόσφατη ανασκαφή αποκάλυψε τα παλαιότερα γάντια του μποξ στον κόσμο που έχουν διατηρήσει μέχρι και το αποτύπωμα από τις αρθρώσεις του αθλητή.

Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι αναγνωρίζουν ότι η μακρά διαδικασία ανασκαφής αυτών των δυνητικά τεράστιων τοποθεσιών θα μπορούσε να κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια.

Η Δρ Gillian Taylor, από το Πανεπιστήμιο Teesside, έχει αναλύσει τις χημικές ουσίες στους πυρήνες του εδάφους από την τοποθεσία και δηλώνει ότι θα είναι μια «καταστροφή» εάν η τύρφη στεγνώσει.


Στο σημείο των ρωμαϊκών οχυρών βρέθηκε ένα γάντι του μποξ καθώς και χτένες, παιχνίδια και παπούτσια.
Στο σημείο των ρωμαϊκών οχυρών βρέθηκε ένα γάντι του μποξ καθώς και χτένες, παιχνίδια και παπούτσια.

«Ο κίνδυνος είναι να εξαφανιστούν. Θα χάσουμε την κληρονομιά μας αν δεν δούμε τι συμβαίνει τώρα» προειδοποίησε η επιστήμονας.

«Οι τύρφες αντιπροσωπεύουν ένα τόσο μικρό μέρος της οικολογίας της Βρετανίας, αλλά έχουν τεράστιες δυνατότητες να μας πουν για το παρελθόν μας. Η απώλεια των τυρφών θα είχε μεγάλες επιπτώσεις για την κατανόηση της ιστορίας της χώρας αλλά και για την κλιματική ιστορία και την περιβαλλοντική μας ιστορία», επεσήμανε με τη σειρά της η Δρ Rosie Everett από το Πανεπιστήμιο Northumbria.



Πηγή: Ναυτεμπορική, Sputnik, BBC



Δεν υπάρχουν σχόλια