Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέα έρευνα προσδιορίζει τις φορητές τουαλέτες του αρχαίου ρωμαϊκού κόσμου

Νέα έρευνα που μόλις δημοσιεύτηκε αποκαλύπτει πώς οι αρχαιολόγοι μπορούν να προσδιορίσουν πότε ένα αγγείο χρησιμοποιήθηκε από τους Ρωμαίους ...

Νέα έρευνα προσδιορίζει τις φορητές τουαλέτες του αρχαίου ρωμαϊκού κόσμου

Νέα έρευνα που μόλις δημοσιεύτηκε αποκαλύπτει πώς οι αρχαιολόγοι μπορούν να προσδιορίσουν πότε ένα αγγείο χρησιμοποιήθηκε από τους Ρωμαίους ως φορητή τουαλέτα, γνωστό στους παλαιότερους και ως δοχείο νυκτός.

Σε νέo άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Journal of Archaeological Science, αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Cambridge ανέλυσαν ένα στρώμα από κρούστα που είχε σχηματιστεί στο εσωτερικό των αγγείων, που βρέθηκαν σε μια ρωμαϊκή έπαυλη του 5ου αιώνα μ.Χ. στη Σικελία.

«Τα κωνικά αγγεία αυτού του τύπου έχουν αναγνωριστεί αρκετά ευρέως σε όλη την επικράτεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ελλείψει άλλων αποδεικτικών στοιχείων ονομάζονταν συχνά ως αγγεία αποθήκευσης. Ωστόσο, η ανακάλυψη μεγάλου αριθμού τέτοιων αγγείων μέσα ή κοντά σε δημόσια αποχωρητήρια είχε οδηγήσει σε μια υπόθεση ότι θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί ως αγγεία νυκτός, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν αποδείξεις», δηλώνει ο Roger Wilson, καθηγητής στο UBC, που διευθύνει το αρχαιολογικό έργο "Gerace" στο Γεράκι της Σικελίας όπου βρέθηκε το αγγείο.


Το αγγείο νυκτός μετά τις εργασίες συντήρησης, [Credit:  R. J. A. Wilson]
Το αγγείο νυκτός μετά τις εργασίες συντήρησης. [Credit:  R. J. A. Wilson]

Χρησιμοποιώντας μικροσκόπιο για τον εντοπισμό εντερικών παρασίτων, η ομάδα από το Εργαστήριο Αρχαίων Παρασίτων εντόπισε αυγά από σκουλίκια μαστιγίου, ηλικίας 1.500 ετών, επιβεβαιώνοντας ότι το αγγείο περιείχε κάποτε ανθρώπινα περιττώματα.

Τα συγκεκριμένα σκουλίκια ζουν στην επένδυση των ανθρώπινων εντέρων και γεννούν αυγά που αναμιγνύονται με τα ανθρώπινα κόπρανα. Αυτά θα είχαν αποτεθεί στο αγγείο νυκτός και τελικά θα είχαν ενταφιαστεί σε κονιάματα που δημιουργούνται από τα ορυκτά που βρίσκονται στα ούρα και τα κόπρανα στην εσωτερική επιφάνεια του αγγείου.

«Διαπιστώσαμε ότι τα αυγά των παρασίτων παγιδεύτηκαν μέσα στα στρώματα ορυκτών που σχηματίστηκαν στην επιφάνεια του αγγείου, διατηρώντας τα έτσι για αιώνες», δήλωσε η συν-συγγραφέας της δημοσίευσης, Sophie Rabinow, της ομάδας του Cambridge.


Λεπτομέρεια του εσωτερικού του αγγείου νυκτός, που δείχνει υπολείμματα ασβεστόλιθων στο εσωτερικό του. [Credit:  R. J. A. Wilson]
Λεπτομέρεια του εσωτερικού του αγγείου νυκτός, που δείχνει υπολείμματα ασβεστόλιθων στο εσωτερικό του. [Credit:  R. J. A. Wilson]

Αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίστηκαν αυγά παρασίτου από κονιάματα μέσα σε ρωμαϊκό κεραμικό αγγείο και επιβεβαιώνει ότι το αγγείο από το Γεράκι της Σικελίας πρέπει να είχε χρησιμοποιηθεί για να περιέχει ανθρώπινα περιττώματα.

Αν και οι διαστάσεις του συγκεκριμένου αγγείου (ύψος 31,8 εκ. με διάμετρο 34 εκ. στο χείλος) υποδεικνύουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κάθισμα, πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με μια ψάθινη ή ξύλινη καρέκλα κάτω από την οποία το αγγείο νυκτός ήταν κατάλληλα τοποθετημένο.

Ο Piers Mitchell, ειδικός στα παράσιτα που ηγήθηκε της μελέτης στο εργαστήριο, δηλώνει: «Αυτό το αγγείο προήλθε από το συγκρότημα λουτρών μιας ρωμαϊκής έπαυλης. Φαίνεται πιθανό ότι όσοι επισκέπτονταν τα λουτρά θα είχαν χρησιμοποιήσει αυτό το αγγείο όταν το χρειάζονταν, καθώς τα λουτρά δεν διέθεταν δικό τους αποχωρητήριο. Σαφώς, η ευκολία ήταν σημαντική για αυτούς».

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: Arkeonews




Δεν υπάρχουν σχόλια