Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο βασιλιάς των ιχθυόσαυρων ζούσε στις… Άλπεις

Καλλιτεχνική απεικόνιση του βιότοπου και των ζώων που βρέθηκαν μαζί με τους γιγάντιους ιχθυόσαυρους στον σχηματισμό Kössen της Ελβετίας. [Cr...

Καλλιτεχνική απεικόνιση του βιότοπου και των ζώων που βρέθηκαν μαζί με τους γιγάντιους ιχθυόσαυρους στον σχηματισμό Kössen της Ελβετίας. [Credit: Heinz Furrer]
Καλλιτεχνική απεικόνιση του βιότοπου και των ζώων που βρέθηκαν μαζί με τους γιγάντιους ιχθυόσαυρους στον σχηματισμό Kössen της Ελβετίας.
[Credit: Heinz Furrer]

Οι ιχθυόσαυροι ήταν μεγάλα θαλάσσια ερπετά τα οποία έκαναν την εμφάνιση τους πριν από περίπου 250 εκατ. έτη πριν την εμφάνιση των δεινοσαύρων και έζησαν στον πλανήτη για περίπου 160 εκατ. έτη. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι ιχθυόσαυροι εξαφανίστηκαν τριάντα εκατ. πριν πέσει στη Γη ο γιγάντιος αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους μαζί με το 80% της ζωής στη Γη.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βόννης στη Γερμανία με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Journal of Vertebrate Paleontology» παρουσιάζει τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποίησε σε ένα δόντι ιχθυόσαυρου που εντοπίστηκε μαζί με άλλα ευρήματα ιχθυόσαυρων στις Ελβετικές Άλπεις το χρονικό διάστημα 1976-1990. Τα ευρήματα αυτά εντοπίστηκαν κυρίως στο γεωλογικό σχηματισμό Kössen, μια περιοχή πετρωμάτων σε ύψος τριών χλμ. στις Άλπεις. Ανάμεσα τους ήταν και το δόντι που μελέτησαν οι ερευνητές. 

Οι παλαιοντολόγοι συνέκριναν αυτό το υλικό με τους δύο μεγαλύτερους ιχθυόσαυρους που είναι γνωστοί από σκελετούς, τον Shonisaurus popularis (μήκους 15  μ.) και τον Shastasaurus sikkanniensis (21 μ.) από τη Νεβάδα και τη Βρετανική Κολομβία, αντίστοιχα.


Στη φωτογραφία εικονίζεται το δόντι του τεράστιου ιχθυόσαυρου που ζούσε σε ένα ωκεανό που βρισκόταν κάποτε στη θέση των Άλπεων. [Credit: Martin Sander, Heinz Furrer]
Στη φωτογραφία εικονίζεται το δόντι του τεράστιου ιχθυόσαυρου που ζούσε σε ένα ωκεανό που βρισκόταν κάποτε στη θέση των Άλπεων. [Credit: Martin Sander, Heinz Furrer]

Πρόκειται για το μεγαλύτερο δόντι ιχθυόσαυρου που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα το οποίο φυσικά ανήκε σε ένα τεράστιο ιχθυόσαυρο, πιθανότατα τον μεγαλύτερο που γνωρίζουμε. Το δόντι έχει διάμετρο 6 εκατοστά και ύψος δέκα εκατοστά. Μάλιστα οι ερευνητές αναφέρουν ότι το δόντι δεν είναι ολόκληρο κάτι που σημαίνει ότι από την ρίζα μέχρι την άκρη του θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο ιχθυόσαυρος είναι πολύ πιθανό να είχε βάρος 80 τόνων και μήκος αρκετά μεγαλύτερο των 21 μέτρων που είναι το μήκος του μεγαλύτερου ιχθυόσαυρου που γνωρίζουμε. Αυτός ο γιγάντιος ιχθυόσαυρος ζούσε πριν από περίπου 205 εκατ. έτη όταν στη θέση των Άλπεων βρισκόταν ο ωκεανός της Τηθύος που χώριζε την Ευρασία (ηπειρωτικός χώρος Ευρώπης και Ασίας) από την Γκοντβάνα, την ενιαία ήπειρο που περιλάμβανε την Αφρική, την Ινδία και την Αυστραλία.

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: Ναυτεμπορική, SciNews



Δεν υπάρχουν σχόλια