Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ψηφιδωτό της έπαυλης του Θεοδώριχου του Μέγα βρέθηκε κοντά στη Βερόνα

Ένα τμήμα του αρχαίου ρωμαϊκού ψηφιδωτού που κοσμούσε το δάπεδο της έπαυλης του βασιλιά των Οστρογότθων, Θεοδώριχου του Μέγα (ή  Θευδέριχου)...

Ψηφιδωτό της έπαυλης του Θεοδώριχου του Μέγα βρέθηκε κοντά στη Βερόνα

Ένα τμήμα του αρχαίου ρωμαϊκού ψηφιδωτού που κοσμούσε το δάπεδο της έπαυλης του βασιλιά των Οστρογότθων, Θεοδώριχου του Μέγα (ή Θευδέριχου) του 5ου αιώνα μ.Χ. ανακαλύφθηκε κοντά στη βόρεια ιταλική πόλη Βερόνα.

Το ψηφιδωτό βρέθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών αντικατάστασης σωλήνων αερίου στο Μοντόριο, έξω από την πόλη της Βερόνα.

Δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις, αλλά δεδομένης της έκτασης και του πλούτου των ευρημάτων, είναι λογικό να πιστεύουμε ότι επρόκειτο για την έπαυλη του αυτοκράτορα Θεοδώριχου ή να άνηκε σε κάποιον υψηλόβαθμο αξιωματούχο εκ των συνεργατών του. Αν δεν ήταν η έπαυλη του Θεοδώριχου, πρέπει να ανήκε σε κάποιον με τεράστια περιουσία που ήταν πολύ κοντά του.

«Τεμάχια από ψηφιδωτά, εγκαταστάσεις λουτρών και συγκροτήματα κατοικιών έχουν αναδυθεί με διάσπαρτο τρόπο στο Μοντόριο τις τελευταίες δεκαετίες και είναι πλέον καιρός να συστηματοποιηθούν», δήλωσε ο Vincenzo Tinè, επιθεωρητής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βερόνας.


Ψηφιδωτό της έπαυλης του Θεοδώριχου του Μέγα βρέθηκε κοντά στη Βερόνα

Ο Θευδέριχος ο Μέγας γεννήθηκε κοντά στη Λίμνη του Νοϊζίντλ της σημερινής Αυστρίας το 454, ένα χρόνο μετά την αποτίναξη της κατοχής των Οστρογότθων από τους Ούνους που διήρκεσε έναν αιώνα, και ήταν γιος του βασιλιά Θεοδέμιρος και της γυναίκας του Ερελέουβας. Ο Θευδέριχος στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη όταν ήταν ακόμα παιδί ως αιχμάλωτος προκειμένου να πειστούν οι Οστρογότθοι να τιμήσουν τη συνθήκη ειρήνης του Θεόδεμιρου με τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Λέοντα Α΄. Έζησε στο παλάτι της Κωνσταντινούπολης για πολλά χρόνια και εξοικειώθηκε με τις διοικητικές και πολεμικές πρακτικές των Βυζαντινών, κάτι που τον βοήθησε σημαντικά όταν αργότερα ανέλαβε την ηγεσία του ανομοιογενούς αλλά σχετικά ρωμανοποιημένου «βαρβαρικού λαού» του. Ο Λέων Α' και ο Ζήνων (βασίλεψαν μεταξύ 457-474 και 476-491 αντίστοιχα) τον κράτησαν υπό την προστασία τους και τον διόρισαν στρατηγό (483) και αργότερα ύπατο της αυτοκρατορίας. Ο Θευδέριχος επέστρεψε για να ζήσει ανάμεσα στους ομοεθνείς του όταν ήταν 31 χρονών και ανακηρύχθηκε βασιλιάς των Γότθων το 488.


Ψηφιδωτό της έπαυλης του Θεοδώριχου του Μέγα βρέθηκε κοντά στη Βερόνα

Το ψηφιδωτό θα παραμείνει στη θέση του, θα καθαριστεί και θα τεκμηριωθεί λεπτομερώς πριν καλυφθεί εκ νέου. Οι κάτοικοι πρότειναν να καλυφθεί με πλεξιγκλάς ώστε να παραμείνει  ορατό, κάτι που έχει ήδη γίνει στο ιστορικό κέντρο της Βερόνα. Ωστόσο, η θέση του δεν ενδείκνυται για προβολή καθώς το ψηφιδωτό βρίσκεται παγιδευμένο κάτω από δίκτυα παλιών σωληνώσεων που περιβάλλονται από κατοικίες.


Πηγή: ArkeoNews




Δεν υπάρχουν σχόλια