Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η αρχαία Οισύμη και η Βυζαντινή Ανακτορούπολη Ν. Περάμου

Γνωρίζοντας την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας ταξιδεύουμε Καβάλα και στους αρχαιολογικούς χώρους της αρχαίας Οισύμης και της Βυζαντινής...


Η αρχαία Οισύμη και η Βυζαντινή Ανακτορούπολη Ν. Περάμου

Γνωρίζοντας την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας ταξιδεύουμε Καβάλα και στους αρχαιολογικούς χώρους της αρχαίας Οισύμης και της Βυζαντινής Ανακτορούπολης Ν. Περάμου. 

Δυτικά της Καβάλας στο μεγάλο κόλπο των Ελευθερών στην όμορφη και εύφορη παραλία της Νέας Περάμου εντοπίζεται η θασιακή αποικία Οισύμη, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη του 7ου αι. π.Χ. 

Η ακρόπολη της πόλης είναι χτισμένη σε οχυρό λόφο και σήμερα διακρίνονται τα τείχη της που πρέπει να έχουν κτιστεί στην υστεροαρχαϊκή εποχή και να έχουν επισκευασθεί στους κλασικούς χρόνους.


Η αρχαία Οισύμη και η Βυζαντινή Ανακτορούπολη Ν. Περάμου

Μέσα στον περίβολο, στην κορυφή της ακρόπολης σώζεται το άνδηρο ενός ιερού πιθανότατα της θεάς Αθηνάς, ενώ η πόλη πρέπει να επεκτείνονταν προς τα βόρεια και ανατολικά της ακρόπολης. Η παραλία, περιοχή ανάμεσα στην Αντισάρα και στον κόλπο των Ελευθερών, ονομαζόταν στην αρχαιότητα Βιβλία και ήταν γνωστή για τον περίφημο “βίβλινονοἶνον” της. 

Στην αμπελουργία στηρίχθηκε αρχικά η οικονομική άνθιση της περιοχής. Στο α’ μισό του 4ου αι. π.Χ η Οισύμη γνώρισε μια ιδιαίτερη περίοδο ακμής, έκοψε το δικό της χάλκινο νόμισμα και οργάνωσε σε τοπικό επίπεδο την παραγωγή και εμπορία κρασιού.

Προσαρτήθηκε στο Βασίλειο της Μακεδονίας  από τον Φίλιππο τον Β΄ γύρω στα 356 π.Χ. Στα ελληνιστικά χρόνια εμφανίζεται με το όνομα Ημαθεία. 


Η αρχαία Οισύμη και η Βυζαντινή Ανακτορούπολη Ν. Περάμου

Στα βυζαντινά χρόνια συνεχίζεται η ζωή στο κάστρο της Ανακτορούπολης. Τα ερείπια του  κάστρου υψώνονται επιβλητικά στον δυτικό βραχίονα του κόλπου των Ελευθερών δίπλα στον οχυρό λόφο με τα ερείπια των τειχών της αρχαίας Οισύμης, της οποίας υπήρξε διάδοχος. 

Εμφανίζεται τον 9ο αιώνα, ως έδρα επισκοπής. Η οχύρωση της πόλης, που χρονολογείται το 12ο αιώνα σώζεται σε καλή κατάσταση. Η πόλη παύει να υφίσταται τον 14ο-15ο αιώνα με την εξάπλωση των Οθωμανών. 


Η αρχαία Οισύμη και η Βυζαντινή Ανακτορούπολη Ν. Περάμου

Το κάστρο της Ανακτορούπολης  αναστηλώθηκε  στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013 ΠΕΠ Ανατολικής  Μακεδονίας – Θράκης.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας, στο πλαίσιο της επετειακής δράσης "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2022" που διοργανώνεται από το ΥΠΠΟΑ, συμμετέχει με μια θεματική ξενάγηση της εκπαιδευτικής κοινότητας στις  26 & 27 Μαΐου 2022. Σημείο συνάντησης θα είναι το κάστρο της Ανακτορούπολης, με ελεύθερη είσοδο.


Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια